Nové daňové úľavy pre Slovákov: Štát zníži dane pre zamestnancov a živnostníkov, vieme o koľko

  • Zamestnancom a živnostníkom vezme štát v budúcom roku na daniach menej
  • Posunie sa aj hranica pre platenie milionárskej dane
Žena za stolom pracuje a peniaze v ruke.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@wirestock
  • Zamestnancom a živnostníkom vezme štát v budúcom roku na daniach menej
  • Posunie sa aj hranica pre platenie milionárskej dane

Zamestnanci a samostatne zárobkovo činné osoby sa od budúceho roka môžu tešiť na vyššie čisté príjmy. Dôvodom je každoročný nárast nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá tvorí 21-násobok aktuálnej sumy životného minima.

Kým v tomto roku sa pracujúcim nezdaňuje suma 4 922,82 eura ročne, v budúcom roku pôjde o čiastku 5 646,48 eura ročne. Suma, o ktorú si môžu pracujúci znížiť základ dane, tak stúpne približne o 724 eur ročne.

Prvýkrát sa nezdaní suma 470,54 eura

Zamestnancom sa tak prvýkrát v januárovej výplate, ktorú dostanú vo februári budúceho roka, nezdaní suma 470,54 eura. Pri decembrovej výplate, ktorú dostanú v januári budúceho roka, ešte ide o čiastku 410,24 eura. Pri 19-percentnej sadzbe dane z príjmov tak zamestnancovi stúpne čistý mesačný príjem o 11,46 eura. Ročne tak zamestnanec na dani z príjmov ušetrí 137,50 eura.

Ak zamestnanec zarába v hrubom ročne viac ako 176,8-násobok aktuálnej sumy životného minima, na príjem presahujúci túto hranicu sa vzťahuje 25-percentná sadzba dane. V tomto roku ide o sumu 41 445,46 eura ročne, čo predstavuje 3 453,79 eura mesačne. V budúcom roku sa bude 25-percentná sadzba dane uplatňovať na príjem presahujúci 47 537,98 eura ročne, teda 3 961,50 eura mesačne.

Samostatne zárobkovo činné osoby pocítia zvýšenie nezdaniteľnej sumy na rok 2024 až v roku 2025, teda pri podaní daňového priznania za budúci rok.

Desaťtisícom podnikateľov sa menia platby štátu

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré si za minulý rok podali daňové priznanie v predĺženej lehote do 30. júna tohto roka, mali posledné dni na zaplatenie poistného v novej výške. Lehota na úhradu za október im uplynula 8. novembra tohto roka. Podrobné informácie o výške poistného a ďalších údajoch k platbe im Sociálna poisťovňa zaslala písomne v októbri.

V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa odporúčala SZČO upraviť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol. Včasným nastavením správnej platby sa SZČO vyvaruje prípadnému vzniku dlhu voči Sociálnej poisťovni a uloženiu penále za omeškanie.

peniaze, euro, bankovky
zdroj: TASR/DPA

Vymeriavací základ pre platbu poistného sa zmenil viac ako 53-tisíc SZČO s odloženým daňovým priznaním. Viac ako 18-tisíc SZČO povinnosť sociálneho poistenia vznikla a viac ako 3-tisíc SZČO táto povinnosť zanikla k 30. septembru tohto roka. Sociálna poisťovňa o týchto zmenách informovala dotknuté subjekty písomne v uplynulých dňoch.

Povinné poistenie SZČO

Povinné poistenie SZČO vzniklo od 1. októbra tohto roka tým fyzickým osobám, ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2022, dosiahli príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 7 266 eur a zároveň mali k 1. októbru tohto roka platné oprávnenie na vykonávanie činnosti.

Ak SZČO nevykonáva činnosť na základe oprávnenia, povinné poistenie SZČO jej vzniklo na základe dosiahnutej hranice príjmu. Tým SZČO, ktoré dosiahli príjem rovný alebo nižší ako 7 266 eur, povinné sociálne poistenie nevzniklo, resp. 30. septembra tohto roka im povinné sociálne poistenie zaniklo.

V tomto roku pre povinne sociálne poistenú SZČO platí minimálny mesačný vymeriavací základ 605,50 eura, z toho vyplývajúce poistné je mesačne vo výške 200,72 eura. Poistné z minimálneho mesačného vymeriavacieho základu platí približne 80 % SZČO. Maximálny mesačný vymeriavací základ pre SZČO je v tomto roku 8 477 eur a z toho vyplývajúce poistné je vo výške 2 810,11 eura mesačne.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá