Prelomové zistenie: Riziko cukrovky znížiš až o 40 % jednoduchou činnosťou. Robiť ju vie takmer každý
- Štúdia naznačuje, že čím rýchlejší chodec, tým nižšia šanca cukrovky
- Riziko sa môže znížiť až o 39 %
- Výskum bol vykonaný na 500 000 jednotlivcoch
- Štúdia naznačuje, že čím rýchlejší chodec, tým nižšia šanca cukrovky
- Riziko sa môže znížiť až o 39 %
- Výskum bol vykonaný na 500 000 jednotlivcoch
Diabetes mellitus, lepšie známy ako cukrovka, je ochorenie, ktoré postihuje celosvetovo takmer pol miliardy ľudí. Rozdeľuje sa na typ 1 a typ 2. Prvý z dvoch typov je vrodeným autoimunitným ochorením, a tak sa o prevencii príliš hovoriť nedá.
Cukrovka typu 2 je však často priamym výsledkom životného štýlu človeka, ktorý ňou trpí. Ako uvádza portál diabetik.sk, trpia ňou osoby najmä s vyššou telesnou hmotnosťou a sedavým spôsobom života. Prvýkrát sa väčšinou prejaví v dospelosti.
Ak si hovoríš, že spadáš do opisu osoby náchylnej na cukrovku typu 2 a že by si mal možno niečo zmeniť, máme pre teba dobrú správu. Prevencia tohto ochorenia vôbec nie je náročná. Nasvedčuje tomu nová štúdia, o ktorej informuje spravodajský web The Guardian.
Autormi štúdie sú výskumníci z viacerých svetových univerzít, presnejšie z londýnskej Imperial College, teheránskej Univerzity lekárskych vied a z New University College v Osle. Výskum bol uverejnený v odbornom magazíne British Journal of Sports Medicine.
Rýchlejšie a zdravšie
Na to, aby si predišiel cukrovke, ti stačí len obyčajná chôdza. A čím rýchlejšia je, tým vyššia je aj miera prevencie. Vedci sa pozreli na výsledky viacerých predošlých štúdií vykonaných medzi rokmi 1999 a 2022, pričom mali k dispozícii údaje o vyše 500 000 jednotlivcoch pochádzajúcich z viacerých krajín.
Na základe týchto dát vedci zistili, že už pri ľuďoch, ktorí kráčajú úplne bežným tempom okolo 3 km/h, sa znižuje riziko cukrovky o celých 15 % (oproti ľuďom, ktorí kráčajú rýchlosťou nižšou než 3 km/h). Nezáležalo pritom vôbec na tom, koľko času denne venovali chôdzi.
Riziko cukrovky sa ďalej priamo úmerne znižuje v závislosti od rýchlosti chôdze. Ľudia, ktorí kráčajú väčšinu času rezkou chôdzou, čiže rýchlosťou približne 5 až 6 km/h, majú o 24 % nižšiu šancu dostať cukrovku. Pri ľuďoch, ktorí kráčajú ešte rýchlejšie, ide až o 39 % zníženie rizika cukrovky.
Výskumníci zdôrazňujú, že výsledné čísla sú zrejme čiastočne skreslené. V skratke – ľudia, ktorí kráčajú rýchlo, sú často fyzicky zdatní a existuje vysoká pravdepodobnosť, že sa venujú aj nejakému športu. Logicky preto u nich existuje nižšia šanca výskytu cukrovky.
Podľa vedcov však štúdia dokazuje aj to, že rýchla chôdza je pre telo zdravá a mala by sa odporúčať častejšie. Lekári už totižto vedeli o efektivite pravidelnej chôdze v prevencii cukrovky dlhšie. Netušili však, či má aj rýchlosť chodenia nejaký význam.
„Aj keď sú súčasné stratégie na zvýšenie celkového množstva chôdze prospešné, môže byť rovnako rozumné povzbudzovať ľudí, aby chodili rýchlejším tempom, aby sa ešte viac zvýšili zdravotné prínosy chôdze,“ zhrnuli výsledky štúdie autori.
Vyššia rýchlosť chôdze je taktiež spojená s lepšou kardiorespiračnou kondíciou a svalovou silou, pričom obe sú spojené so znižovaním rizika cukrovky. Rýchla chôdza je dobrá tiež na chudnutie, čo pomáha zlepšiť citlivosť na inzulín.
Spája sa z množstvom rizík
Predchádzať cukrovke je pritom v každého záujme. Ako totiž informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, v jej dôsledku môže dôjsť napríklad k poškodeniu tkanív, predovšetkým očí, obličiek, periférnych nervov a ciev.
„Cukrovka je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, srdcových infarktov, mŕtvice a amputácie dolných končatín,“ zdôraznilo. Všeobecne platí, že riziko ochorenia možno znižovať prostredníctvom vyváženej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity či udržiavaním primeranej hmotnosti.
Medzi odporúčania pri stravovaní patrí jesť minimálne tri porcie zeleniny každý deň a dopĺňať ju ovocím, uprednostňovať chudé mäso, hydinu alebo morské plody, tiež celozrnné pečivo, cestoviny alebo ryžu. Lepšie je tiež zvoliť nenasýtené tuky, ako olivový, repkový, kukuričný či slnečnicový olej, namiesto nasýtených.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: The Guardian, TASR, diabetik.sk, NCZI