Veľké zistenie: Pred rakovinou hrubého čreva môže chrániť bežná tabletka. Doma ju máme všetci
- Príznaky, ktorými sa v úvode toto ochorenie hlási, môžu byť veľmi nenápadné
- Účinnou prevenciou by mohol byť liek, ktorý užívame bežne
- Príznaky, ktorými sa v úvode toto ochorenie hlási, môžu byť veľmi nenápadné
- Účinnou prevenciou by mohol byť liek, ktorý užívame bežne
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je rakovina hrubého čreva druhou načatejšou príčinou úmrtí súvisiacich s rakovinou. Podľa odhadov si toto ochorenie ročne vyžiada viac ako 930 000 ľudí. U mužov ide o najčastejšie zhubné ochorenie, u žien je rakovina hrubého čreva tretím najčastejším zhubným ochorením.
Kým v minulosti toto ochorenie postihovalo osoby, ktoré majú viac ako 50 rokov, v dnešnej dobe sa lekári stretávajú aj s 30-ročnými ľuďmi, ktorí majú kolorektálny karcinóm v pokročilom štádiu. Vývoj rakoviny hrubého čreva pritom trvá aj niekoľko rokov, informovali sme.
Na Slovensku je toto ochorenie treťou najčastejšou príčinou úmrtia na nádorové ochorenie, uvádza portál Zdravie.
Príznaky, ktorými sa v úvode toto ochorenie hlási, môžu byť veľmi nenápadné, v dôsledku čoho dochádza k ich ignorácii. Veď chudnutie mnohých poteší, zo slabosti si ťažkú hlavu často nerobíme a nechutenstvo k jedlu občas tiež nezaškodí.
Najnovšie zistenia poukázali na to, že účinnou prevenciou, no tiež možnosťou liečby, by mohol byť liek, ktorý máme v domácej lekárničke takmer všetci.
Ide o kyselinu acetylsalicylovú, ktorá je súčasťou klasických liekov proti bolesti. Štúdie totiž ukázali, že pokiaľ pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami užívali nízke dávky tohto lieku po dobu niekoľkých rokov, došlo k zníženiu rizika vzniku kolorektálneho karcinómu.
Táto účinná látka zároveň môže spomaliť alebo zastaviť progresiu tohto karcinómu.
V prípade užívania akéhokoľvek lieku, aj toho voľnopredajného, by si sa mal poradiť so svojím lekárom alebo lekárnikom, aby si sa vyhol nečakaným problémom plynúcim z nedostatku informácií o lieku a jeho kontraindikáciách s inými liekmi, ktoré už možno užívaš.
Pomôcť môže aj potravina zo špajze
Ďalšia štúdia zas poukázala na to, že pred rakovinou hrubého čreva nás môže ochrániť aj strukovina, ktorá sa bežne nachádza v našich domácnostiach.
Podľa vedcov môže mať významný vplyv na zlepšenie kvality mikrobiómu čreva a celkového zdravia to, ak ľudia vyliečení z rakoviny hrubého čreva do svojho jedálnička zaradia fazuľu odrody Navy. Ide o odrodu bielej fazule, ktorá je menšia a ploskejšia oproti bežnej bielej fazuli.
V prvom rade tím expertov z The University of Texas MD Anderson Cancer Center zdôrazňuje význam prijímania zdravej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity a udržiavania zdravej hmotnosti pri liečbe akéhokoľvek závažného ochorenia.
Nedávne zistenia pridali k tejto „mantre“ aj ďalší bod, a síce pravidelnú konzumáciu fazule Navy, a to hlavne pre tých, ktorí bojujú, alebo už úspešne dobojovali s rakovinou hrubého čreva. Táto zmena stravy dokáže podľa výskumníkov pozitívne ovplyvniť nielen zdravie čreva, ale môže slúžiť aj ako prevencia obezity a iných ochorení tráviaceho systému.
Štúdia, ktorú viedla Dr. Carrie Daniel-MacDougall a jej tím, zahŕňala 55 účastníkov vo veku 30 rokov a starších, ktorým v minulosti lekári v tele našli lézie hrubého čreva, diagnostikovali rakovinu hrubého čreva alebo vysoké riziko predrakovinových polypov.
Týchto ľudí na osem týždňov rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina dodržiavala svoju bežnú stravu, zatiaľ čo druhá skupina k tej svojej pridala denne šálku organickej konzervovanej bielej fazule Navy. Tento druh fazule vedci nevybrali len tak náhodou.
Navy fazule sú bohaté na vlákninu, rastlinné bielkoviny, prebiotické živiny, aminokyseliny a antioxidanty, ako je flavonoid apigenín, ktoré všetky prispievajú k zdraviu čreva.
Aké boli výsledky?
Výsledky výskumu, publikované v časopise eBIOMedicine v rámci skupiny vedeckých časopisov The Lancet, ukázali, že účastníkom, ktorí do svojej každodennej stravy začlenili Navy fazule, sa významné zlepšilo zdravie mikrobiómu čreva.
Konkrétne došlo k nárastu rozmanitosti prospešných baktérií, vrátane Faecalibacterium, Eubacterium a Bifidobacterium, a k poklesu patogénnych baktérií. Tento posun smerom k zdravšiemu mikrobiómu čreva je dôležitý, pretože sa úzko spája s imunitným systémom a môže buď podporovať, alebo brániť zápalu a vývoju rakoviny.