Obľúbená surovina slovenských babičiek môže byť jedovatá. Podľa farby zistíš, či je v nej chlorofyl
- Počul si však niekedy o tom, že zemiak môže byť jedovatý?
- Aby si sa konzumácii jedovatého zemiaku vyhol, mal by si si dávať pozor na jedinú vec
- Počul si však niekedy o tom, že zemiak môže byť jedovatý?
- Aby si sa konzumácii jedovatého zemiaku vyhol, mal by si si dávať pozor na jedinú vec
Placky, kaša, halušky, no aj na zapekaný spôsob. Zemiaky sú obľúbené najmä kvôli tomu, že so sebou prinášajú množstvo spôsobov konzumácie.
Ide teda o univerzálnu, no aj lacnú, výživnú a sýtu potravinu. Počul si však niekedy o tom, že zemiak môže byť jedovatý? Aby si sa konzumácii jedovatého zemiaku vyhol, mal by si si dávať pozor na jedinú vec. Je ňou farba zemiaku.
Ak je zemiak zelený, znamená to, že obsahuje chlorofyl, a teda aj toxický glykoalkaloid s názvom solanín. Jeho konzumácia môže viesť k bolestiam hlavy, vracaniu, hnačke, no tiež k paralýze. Samozrejme, aby k tomu došlo, je potrebné tohto toxínu skonzumovať veľa. Aby si sa však otrave vyhol, určite by si nemal konzumovať stonky ani klíčky. Rozumné je tiež vyhnúť sa konzumácii zemiakov, ktoré majú zelenkavú farbu, uvádza portál The Daily Meal.
Ak sa pýtaš, koľko zemiakov musíš zjesť, aby sa objavili nejaké problémy, máme pre teba odpoveď. Malo by ísť zhruba o 4 kilá zelených zemiakov. Po ich konzumácii sa objavia neurologické vedľajšie účinky. Pri deťoch je toto množstvo menšie.
Lacné a bohaté na vitamíny
Zoznam výhod konzumácie zemiakov je veľmi dlhý. Okrem toho, že majú moc zlepšiť trávenie, tiež dokážu znížiť hladinu cholesterolu, posilniť zdravie srdca, chrániť pred polypmi a zvládnuť cukrovku.
Ako píše Zdravopédia, konzumácia zemiakov prispieva k posilňovaniu imunitného systému a znižuje príznaky starnutia. Zemiaky znižujú krvný tlak a nespavosť, udržujú rovnováhu tekutín v tele a vplyv majú aj na pokožku.
Zemiaky je však dôležité správne skladovať. Mal by si vedieť, že čím dlhšie ich doma máš, tým je ich kvalita nižšia a dochádza k ich klíčeniu. Tiež strácajú vitamín C. Kým zemiaky uskladníš, daj pozor na to, aby boli suché.
Ideálnym miestom na ich skladovanie sú pivnice. Teplota priestoru, v ktorých sa zemiaky nachádzajú, by sa mala pohybovať na úrovni +4 až +8 stupňov Celzia. Ak dôjde k poklesu teploty pod -1 stupeň Celzia, zemiaky zamrznú a nebudú viac použiteľné.
Spôsobov prípravy zemiakov je obrovské množstvo. Toto sú však tie, ktoré sú na Slovensku najobľúbenejšie.
- Zemiakové placky – Zemiakové placky majú svoje miesto v každej slovenskej domácnosti. Potvrdzuje to aj portál Taste Atlas, ktorý ich zaradil na 3. miesto v rebríčku najlepších príloh sveta. Urobiť si doma zemiakové placky nie je vôbec náročné. Samozrejme, budeš potrebovať zemiaky. Čím viac ich máš, tým lepšie. Nastrúhané zemiaky zmiešaš s vajíčkom, múkou a dochutíš potrebnými koreninami. Zabúdať by si však nemal ani na cesnak, ktorý im dokáže pridať jedinečnú chuť.
- Bryndzové halušky – Tradičné slovenské jedlo, ktoré nám môžu ľudia z celého sveta závidieť. Ich príprava je jednoduchá a časovo nenáročná. Halušky môžeš servírovať s bryndzou, no tiež so syrom alebo kyslou kapustou. V žiadnom prípade by si však nemal zabúdať na opraženú slaninku.
- Zemiakový šalát – Blížia sa Vianoce a s nimi aj vedrá zemiakového šalátu. Jeho príprava je tiež jednoduchá a v mnohých domácnostiach odlišná. Kým niekto do šalátu dáva mrkvu, iní uprednostnia klasiku s cibuľou a uhorkami.
- Zapekané zemiaky – Tie sa inak nazývajú „čo dom dal“. Opäť ide o jedlo, ktoré sa môže pripravovať mnohými spôsobmi. Základom sú zemiaky. Následne je však na tebe, čo do pekáča hodíš. Môže to byť varené vajíčko, klobása, cibuľa, slanina, no aj iná zelenina alebo mäsové výrobky.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: The Daily Meal, Zdravopédia, archív Startitup, Taste Atlas