Muž vyhral v lotérii dvakrát po sebe 10 miliónov. Stieracie losy kúpil v jednej a tej istej prevádzke

  • Muž z amerického New Yorku vyhral v lotérii dvakrát po sebe
  • Na stieracích losoch sa mu podarilo dokopy vyhrať 20 miliónov
  • Šanca bola neuveriteľne malá
výhra trafika
Archív Canva, TASR/František Iván
  • Muž z amerického New Yorku vyhral v lotérii dvakrát po sebe
  • Na stieracích losoch sa mu podarilo dokopy vyhrať 20 miliónov
  • Šanca bola neuveriteľne malá

Niekto kupuje losy a tipuje celý život a nevyhrá ani cent. Iní sú zas, zdalo by sa, obľúbencami bohyne šťastia. Rozprávať by o tom vedel istý Američan, ktorému sa rozprávkovú cenu v lotérii nepodarilo vyhrať len raz, ale hneď dvakrát.

O neuveriteľnom príbehu informuje portál People. Wayne Murray, obyvateľ amerického mesta New York, vyhral na stieracích losoch astronomických 10 miliónov dolárov dvakrát po sebe. Žreby si pritom kúpil v tej istej predajni.

Murray najnovšie získal svoju výhru v hodnote desiatich miliónov dolárov v hre 200X scratch-off. Tento úspech nasledoval len relatívne krátko po jeho predchádzajúcom víťazstve v auguste 2022, kedy vyhral svojich prvých desať miliónov v hre Black Titanium scratch-off. Obidva výherné lístky zakúpil v obchode H&A Gas & Convenience na adrese 4102 Ave. H v Brooklyne, podľa informácií od predstaviteľov lotérie v New Yorku.

Po obidvoch víťazstvách sa rozhodol prijať svoje výhry jednorazovo, a tým pádom mu bolo vyplatených približne 6,12 milióna dolárov, už po odpočítaní všetkých povinných zrážok. V prepočte na eurá ide podľa aktuálneho kurzu o sumu cca 5,5 milióna. Po prvej výhre povedal predstaviteľom lotérie, že sa cíti veľmi pokorne a oslobodene.

Ostal skromný

Po druhej výhre povedal novinárom, že chce zostať „diskrétny“. Hassan Nabil, predavač v obchode, kde Murray vyhral obidva lístky, povedal New York Post, že Murray je pravidelným zákazníkom jeho obchodu.

 

Portálu sa zároveň podarilo vypátrať, že Murray si z peňazí zakúpil nové auto za približne 200 000 dolárov. Zaujímavosťou však je, že ide zrejme o jediný luxus, ktorý si výherca doprial. Murray totiž ostal aj po dvojnásobnej výhre žiť vo svojom susedstve. Obýva pritom len malý byt na treťom poschodí v jednej z chudobnejších štvrtí.

To, že Newyorčan mal naozaj neuveriteľné šťastie, dokazujú aj štatistiky. Podľa oficiálnych údajov americkej lotériovej spoločnosti je výherný len jeden žreb z každého 3,5 milióna.

Hazardu sa darí

V našich končinách sa podobné rozprávkové sumy už dlhšie nepodarilo vyhrať nikomu. Za to sa však darí druhej strane – lotériovým spoločnostiam. Hazard je pritom jeden z mála sektorov, ktorému pomohla pandémia covidu-19.

Ako pokračoval analytik Finstatu Martin Lindák pre agentúru SITA, rastu pomohla najmä transformácia biznisu do online priestoru. Víťazom v Česku aj na Slovensku je Tipsport.

Kým ostatné spoločnosti dokázali za štyri roky maximálne zdvojnásobiť svoje zisky, tak Tipsport svoje zisky navýšil na Slovensku 12-násobne a v Česku 10-násobne. Napriek vysokým ziskom Tipsportu zaplatia najviac na daniach z hazardu tí, ktorí prevádzkujú lotérie, napríklad česká Sazka alebo slovenský Tipos.

V Česku a na Slovensku podniká v oblasti hazardných hier podľa Lindáka necelých 300 spoločností. Napriek tomu, že na Slovensku podniká rovnaký počet hazardných podnikov ako v Česku, tržbami je český trh viac ako dvojnásobne väčší, čo sa týka prvej päťky spoločností.

Kým pred pandémiou v roku 2019 vygenerovala na Slovensku prvá päťka zisk vo výške necelých 37 miliónov eur, tak v roku 2022 to bolo štyrikrát viac. V Česku tržby vzrástli za dané obdobie o vyše dvojnásobok, na 350 miliónov eur.

Zdroje: People, SITA, New York Post

Najnovšie videá

Trendové videá