Na Slovensku rastie vražedná invázna rastlina: Zabíja už do troch hodín, protijed neexistuje

  • Na jedovatú rastlinu neexistuje protijed
  • Rastie aj na Slovensku
Bolehlav škvrnitý.
Ilustračné foto Flickr/John Tann
  • Na jedovatú rastlinu neexistuje protijed
  • Rastie aj na Slovensku

Žena menom Kenzie Kizer z Lancasteru v Texase takmer zomrela pri starostlivosti o svoju záhradu kvôli neškodne vyzerajúcej rastline.

Počas práce v záhrade sa začala cítiť zle a na sociálnej sieti neskôr podrobne popísala svoje skúsenosti.

„Krátko po vytiahnutí buriny som mala pocit, akoby boli moje ruky v plameňoch. Po necelej hodine mi začal opúchať jazyk, pálila ma pokožka, reč nebola zreteľná, mala som závraty, bola som zmätená a triasla som sa. Mala som pocit, že mi zviera hrudník a mala som problém dýchať,“ napísala.

Rýchly zabijak

Podľa portálu Unilad sa Kenzie nakoniec rozhodla, že si dá sprchu, aby zo svojho tela všetko zmyla. To sa napokon ukázalo ako veľmi múdry krok.

Keď sa Kenzie cítila lepšie, vybrala sa na pohotovosť. Tam zistili, že prišla do kontaktu s jedovatou rastlinou zvanou bolehlav škvrnitý. Táto rastlina môže byť smrteľná, keď ju niekto prehltne.

Do troch hodín po požití dokáže spôsobiť zlyhanie dýchacích svalov, čo môže viesť k smrti. Hoci sa človek zvyčajne neotrávi len dotykom, môže pociťovať vedľajšie účinky jedu, najmä ak vdychuje výpary, ktoré sa uvoľňujú pri odrezaní stonky.

Príznaky otravy nebezpečnou rastlinou

Často sa stáva, že si ľudia mýlia túto rastlinu s divokým paštrnákom, mrkvou alebo vňaťou petržlenu.

„Vážne príznaky sa môžu prejaviť do 15 minút po požití. Bohužiaľ, neexistuje žiadny protijed. Preto buďte opatrní pri manipulácii s touto jedovatou rastlinou alebo inými rastlinami, ktoré nepoznáte,“ varujú odborníci.

choroba, kašeľ
zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Keď sa niekto otrávi bolehlavom škvrnitým, môže pociťovať príznaky ,ako sú potenie, zvracanie, rozšírené zreničky, nadmerné slinenie alebo sucho v ústach, zrýchlený tep srdca (tachykardia), vysoký krvný tlak, svalovú slabosť, svalové zášklby, chvenie alebo záchvaty.

Pri otrave bolehlavom často trpia ľudia pomalším tepom srdca, nízkym krvným tlakom a svalovou paralýzou.

Táto invázna rastlina rastie na vlhkých miestach, ako sú brehy potokov a nížiny. Ako informuje portál Obkec, je rozšírená aj na Slovensku. V každej časti bolehlavu prúdi nebezpečný jed cikutoxín, ktorý môže spôsobiť kŕče, svalové záchvaty a dokonca smrť, pričom najvyššia koncentrácia toxínu je v koreňoch.

Jedovatá superpotravina

Nedávno sme ťa informovali aj o obľúbenej potravine, ktorú má doma aj množstvo Slovákov. Aj keď ju mnohí považujú za zdravú, otrávila už tisíce ľudí.

Reč je o fazuľových klíčkoch, ktoré americké CDC zaradilo do zoznamu potravín, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobujú otravu jedlom. Klíčky boli v minulosti skúmané ako zdroj prepuknutia E. coli a salmonelózy.

Od roku 1997 FDA vyšetrovala viac ako 50 hlásených ohnísk chorôb, ktoré boli prenášané potravinami v spojitosti s kontaminovanými klíčkami. Počet ochorení dosiahol číslo vyššie ako 2 600.

Tejto drobnej superpotravine sa darí najlepšie v teplých a vlhkých podmienkach. V dôsledku toho môže dôjsť k rastu choroboplodných zárodkov. Vzhľadom na to, že klíčky sa jedia aj surové, ich konzumácia môže viesť k otrave jedlom salmonelózou, E. coli alebo baktériou Listéria. Škodlivé baktérie možno zabiť prostredníctvom dôkladného varenia klíčkov.

Ich podávanie vo varenej forme je však zriedkavé. Travers Anderson, manažér skupiny pre výskum a vývoj v spoločnosti Clorox, uvádza, že, kontaminácia klíčkov má v mnohých prípadoch tendenciu pochádzať zo semien.

Odborník ozrejmuje, že klíčky sa pestujú hydroponicky zo semien z polí. Ak sú semená kontaminované, budú kontaminované aj klíčky z nich vypestované. To platí aj v prípade, že pestuješ svoje vlastné klíčky doma zo semien, ktoré si kúpil v obchode.

Zdroje: Unilad, Obkec, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá