Slovenská kuchyňa získala vzácne ocenenie. Špecialita sa dostala medzi 44 najlepších korenín sveta
- Medzi najlepšie koreniny na svete patrí aj jedna slovenská
- Skončila v lepšej polovici
- Medzi najlepšie koreniny na svete patrí aj jedna slovenská
- Skončila v lepšej polovici
Prestížny gastroportál Taste Atlas už niekoľkokrát predtým zaradil kúsky zo slovenskej kuchyne do svojich rebríčkov top jedál sveta. Naša krajina síce nechýbala ani v hodnotení tých najhorších gastronomických výtvorov, no po novom sa opäť vyznamenala. Konkrétne sa Slovensko objavilo v rebríčku s názvom „Najlepšie koreniny na svete“.
Experti z portálu porovnávali 44 produktov každého rohu planéty a hneď prvé dve miesta obsadili maďarské dochucovadlá. Prvú priečku obsadzuje korenina „Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény“, respektíve paprika ročná typu „Kalocsai“. V hodnotení získala 4,8 bodu z možných piatich.
Podľa Taste Atlas ide o jedinečný paprikový produkt, ktorý sa vyrába za prísnych kvalitatívnych opatrení mletím sušených strukov hlbokej, hodvábnej červenej papriky rôznych odrôd. Má korenistú príjemnú vôňu porovnateľnú s praženými semienkami.
Vyznačuje sa sladkou, ovocnou chuťou a čím vyšší je obsah kapsaicínu v paprike, tým štipľavejší bude výsledný produkt. Používa sa v rôznych jedlách vrátane duseného mäsa, na vajciach, rybách, cestovinách, zemiakoch či v marinádach na pečené mäso.
Medzi najlepšie koreniny na svete patrí aj paprika typu „Szegedi“, ktorá skončila na druhom mieste. V hodnotení získala 4,7 bodu z možných piatich.
Segedínska paprika v prášku sa vyrába mletím jej strukov. Má živú, ohnivo červenú farbu a vôňu podobnú vôni pečenej zeleniny, píše Taste Atlas. Po ochutnaní má sladkú, jemnú a korenistú chuť.
V Maďarsku je taká populárna, že má dokonca aj svoje múzeum a zvyčajne sa používa ako korenie do výdatných prívarkov, gulášov alebo na posypanie mäsa. Ide o samotné jadro maďarskej kuchyne, dodáva červený nádych takmer každému jedlu a robí ho o niečo zaujímavejším, dodávajú recenzenti.
V rebríčku sa umiestnila aj dve české a jedna slovenská korenina. Na druhej strane zistíš, o ktoré ide >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.