Pomáha s trávením a zlepšuje pokožku. Na prospešné účinky tejto rastliny sa už takmer zabudlo
- Jeho priaznivý vplyv na zdravie bol dobre známy v starovekom Grécku
- U nás sa na jeho dobré účinky už takmer zabudlo
- Jeho priaznivý vplyv na zdravie bol dobre známy v starovekom Grécku
- U nás sa na jeho dobré účinky už takmer zabudlo
Možno ho máš vo svojom okolí aj ty. Tento nenápadný ker, ktorého plody pripomínajú šípky, sa často vyskytuje ako dekoratívny prvok v parkoch či záhradách.
Pre svoje priaznivé účinky bol v minulosti obľúbený medzi starými Grékmi. Využíva sa tiež v ajurvédskej medicíne pri problémoch s trávením alebo redukcii hmotnosti. Reč je o dráčovi obyčajnom.
Všestranný pomocník
Dráč obyčajný sa vyskytuje v mnohých oblastiach Ázie, Európy, Afriky, Severnej Ameriky a Južnej Ameriky. Jeho najväčším pestovateľom je však v súčasnosti Irán. Ako uvádza Pubmed, v tradičnej iránskej medicíne sa používa na liečbu ochorení, ako sú žltačka, zväčšená pečeň a slezina, astma a kožné pigmentácie, ale aj na odstraňovanie opuchov, zápalov či bolestí zubov.
Plody dráča sú bohatým zdrojom cenných minerálnych látok, ako aj vitamínu C a K. Vitamín C je známy svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém, avšak z hľadiska zdravia toho ponúka oveľa viac. Tento vitamín je nevyhnutný pre tvorbu a udržiavanie kolagénového tkaniva, podieľa sa na metabolizme sacharidov, zabraňuje tvorbe karcinogénov a prispieva k produkcii serotonínu v tele.
V dráčovi obyčajnom sa nachádzajú aj rôzne alkaloidy, ako sú berberín, berbamín, axianthín či kolumbamín. Berberín, ktorý je považovaný za najdôležitejší alkaloid tejto rastliny, má potenciál v prevencii ochorení koronárnych artérií a pomáha znižovať hladiny cholesterolu aj triglyceridov.
Ako uvádza Tea Market, nemenej významné sú aj jeho protizápalové účinky, najmä čo sa týka mikroorganizmov, ako sú stafylokoky, streptokoky, pôvodcovia hnačkových ochorení (napr. salmonela), úplavica, cholera, infekcie močových ciest (Escherichia coli) alebo vaginálna mykóza spôsobená kvasinkami Candida albicans.
Antioxidanty obsiahnuté v tejto rastline neutralizujú voľné radikály v tele. Tie vznikajú ako vedľajší produkt metabolizmu a môžu spôsobiť poškodenie buniek tým, že sa viažu na iné molekuly, stimulujú rast abnormálnych buniek alebo zasahujú do funkcie normálnych buniek, napr. nervových či mozgových.
Použitie v kuchyni
Zrelé plody dráča obyčajného majú obvykle červenú až tmavo modrú farbu, pričom ich povrch pokrýva ružový až fialový voskovitý film. Bežne sa konzumujú samostatne, no dajú sa pridať aj do ryže, smoothie, šalátov, cereálií, koláčov alebo jogurtu. V niektorých častiach sveta sa využívajú ako doplnok k mäsu, najmä kuraciemu, hovädziemu a bravčovému.
Podľa Tea Marketu je populárna aj tinktúra alebo odvar z listov a kôry, ktorý sa používa pri žlčníkových zápaloch, pečeňových poruchách, k utlmeniu menštruačného krvácania, na zníženie krvného tlaku alebo ako žlčopudný a močopudný prostriedok.
Sušené a mleté plody sa pridávajú do omáčok a rôznych pokrmov pre ich okyslenie. Plody macerované v mede sa užívajú proti horúčke. Ďalej sa pridávajú do kompótov, džemov a iných ovocných prípravkov ako náhrada kyseliny citrónovej. Zavárajú sa tiež s jablkovým rôsolom, pripravujú sa z nich kompóty a osviežujúca šťava.
Dráč môže vo väčších dávkach pôsobiť toxicky. Liečba dráčom by preto nemala prekročiť 30 dní a dávkovanie by sa nemalo prekračovať. Ak sa pri užívaní dráča objavia nežiaduce účinky ako nevoľnosť, vracanie alebo hnačka, je potrebné dávkovanie znížiť alebo liečbu okamžite ukončiť. Deti, tehotné a dojčiace ženy by ho nemali užívať.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Pubmed, Tea Market, Botanic