Ruskí elitní mariňáci sa zľakli chersonského „mlynčeka na mäso“. Odmietajú bojovať

  • Ruskí elitní výsadkári a mariňáci nechcú bojovať
  • Vojna na rieke Dneper je katastrofálna pre obe strany
Ukrajinské jednotky, vojna na Ukrajine, vojna na rieke Dneper
TASR/AP, Evgeniy Maloletka
  • Ruskí elitní výsadkári a mariňáci nechcú bojovať
  • Vojna na rieke Dneper je katastrofálna pre obe strany

Vojna na rieke Dneper na Ukrajine sa javí ako skutočne žalostná. Podľa posledných správ z frontu majú Rusi výraznú početnú prevahu, konkrétne až štyroch vojakov na jedného ukrajinského. Napriek tomu sa im v oblasti významného mesta Cherson naďalej nedarí vytlačiť kyjevské jednotky z východného brehu vodného toku.

Ako píše Kyiv Post, pri pohľade na mapu bojov sa po troch mesiacoch stretov na brehoch rieky zdá, že ukrajinský útočný priechod stagnuje. Situácia na bojisku pripomína mlynček na mäso a kyjevskí „mariňáci“ tamojšie akcie už pred mesiacom označovali za samovražedné misie.

Jednotky našich východných susedov trávia množstvo času v staromódnych zákopoch a podporujú ich úderné bezpilotné lietadlá. Usilujú sa udržať pôdu, ktorú získali späť od Rusov ešte v polovici októbra. V decembri však ukrajinské jednotky začali zmysel obrany tohto územia spochybňovať, písal NYT.

Vojaci totiž čelia brutálnym ruským leteckým aj delostreleckým útokom a rieka Dneper ich odstrihla od zvyšku kyjevských síl. V súčasnosti sa ale morálka kazí aj na ruskej strane, píšu miestne médiá. 

Stačilo…

Podľa nezávislej tlačovej agentúry UNIAN pribúdajú dôkazy o ťažkých stratách. Podľa viacerých ukrajinských aj ruských zdrojov sa pokusy Moskvy o zničenie predmostia pomocou rozsiahlych pozemných útokov prakticky zastavili.

Situáciu pre Rusov výrazne komplikujú ukrajinské útočné drony, ale aj delostrelectvo. Tie chránia nížiny a lesy v okolí dedinky Krynky. Obec leží 35 kilometrov východne od mesta Cherson a stala sa jednou z hlavných oblastí bojov na juhu Ukrajiny.

Agentúra píše, že množstvo elitných výsadkárov a námorníkov na ruskej strane už údajne odmieta pokračovať v bojoch. To 14. januára tvrdila aj Natalia Humeňuková z tlačového odboru oddelenia ukrajinských ozbrojených síl Juh s tým, že za to môžu vysoko krvavé ruské straty. Medzi padlými sú údajne najmä jednotky Štorm-Z, ktoré Kremeľ považuje za podriadené a nahraditeľné.

„V súčasnosti v našom sektore klesá počet jednotiek typu Štorm-Z. Vidíme viac námorných síl pechoty a výsadkárov. Tie sa ale považujú za elitné jednotky a nechcú ísť do takýchto frontálnych útokov,“ hovorí Humeňuková.

Vo vyhlásení o dva dni neskôr písala, že ruské bomby a delostrelectvo zrovnali so zemou aza každú budovu v dedine Krynky. Ukrajinské jednotky ale aj naďalej držia svoje pozície a odpovedajú protiútokmi. Tvrdila, že každý ruský pozemný útok na pozície námornej pechoty utrpel viac ako 50-percentné straty.

UNIAN ešte 14. januára informovala, že velitelia tamojších ruských síl zmenili účel svojho 17. tankového pluku. Ten je potenciálne ich najsilnejšou útočnou formáciou. V súčasnosti ale slúži primárne na opätovné získavanie zneškodnených bojových vozidiel, ktoré sa nachádzajú na cestách okolo dediny Krynky.

„To, že celý tankový pluk s potenciálne desiatkami najvyspelejších ruských tankov T-90 plní úlohy vojenských odťahových služieb, indikuje vysokú intenzitu ruských strát v okolí Krynky,“ uvádza sa v správe.

Na východe nič nové (bez úspechu)

Ako píše SITA, podľa britského vojenského spravodajstva môžu za ruský neúspech na východnom brehu Dnepra zrejme slabý výcvik a nedostatočná koordinácia ruských síl.

„Je vysoko pravdepodobné, že slabý výcvik a koordinácia ruských síl v oblasti obmedzuje ich útočné schopnosti,“ píše britský rezort obrany.

„Je veľmi pravdepodobné, že Rusko bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať v útokoch v oblasti dediny Krynky napriek rastúcim stratám,“ dodalo ministerstvo obrany Veľkej Británie.

Zdroje: Kyiv Post, The New York Times, SITA, UNIAN, X/olexander scherba

Najnovšie videá

Trendové videá