Kľúčové primárky vyhrali Trump a Biden, ktorý ani nebol na hlasovacích lístkoch

  • Bývalý a súčasný prezident vyhrali primárky v New Hampshire
  • Trumpov tím však očakával lepší výsledok
  • Biden nebol ani na hlasovacom lístku
Trump tancuje
TASR/AP/Butch Dill
  • Bývalý a súčasný prezident vyhrali primárky v New Hampshire
  • Trumpov tím však očakával lepší výsledok
  • Biden nebol ani na hlasovacom lístku

Exprezident USA Donald Trump podľa očakávaní zvíťazil v utorkových republikánskych prezidentských primárkach v štáte New Hampshire. V ten istý deň sa tam uskutočnili aj primárky demokratov, ktoré vyhral prezident Joe Biden, hoci ani oficiálne nekandidoval, informuje agentúra AP.

Výsledky primárok v New Hampshire podľa AP zvýšili pravdepodobnosť toho, že sa v novembrových prezidentských voľbách zopakuje súboj medzi Bidenom a Trumpom. Obaja politici sa stretli už vo voľbách v roku 2020, v ktorých zvíťazil Joe Biden, čo Donald Trump dodnes odmieta uznať.

Pre Trumpa predstavuje výsledok v New Hampshire druhé víťazstvo v primárkach po sebe, po minulotýždňovom triumfe v Iowe, v ktorej 15. januára odštartovala séria primárok a volebných zhromaždení Republikánskej strany.

Po prehre v Iowe v nedeľu odstúpil z boja o prezidentskú nomináciu republikánov guvernér Floridy Ron DeSantis. Ako jediná reálna alternatíva k Trumpovi tak už zostala len bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikky Halleyová, ktorá do kampane v New Hampshire investovala veľa času aj financií. 

Vystupňovala pritom svoju kritiku Trumpa a prezentovala sa ako zjednocujúca kandidátka, ktorá do Republikánskej strany prinesie potrebnú generačnú výmenu. Jej apel však podľa agentúry AP nenašiel medzi voličmi dostatočnú odozvu.

Podľa čiastkových výsledkov (po zrátaní hlasov 91 % hlasov) v New Hampshire zvíťazil Donald Trump so ziskom približne 54 percent hlasov. Haleyovú podporilo zhruba 43 percent hlasujúcich. Očakávalo sa však, že Trump prevalcuje Haleyovú s 20 % rozdielom, to sa však nenaplnilo. 

V Iowe Trump minulý týždeň dosiahol drvivé víťazstvo so ziskom 51 percent hlasov; DeSantis presvedčil len 21 percent a Haleyová 19 percent voličov.

Bidena dopísali na hlasovací lístok 

Utorkové primárky Demokratickej strany v New Hampshire vyhral prezident Joe Biden napriek tomu, že sa jeho meno nenachádzalo na hlasovacích lístkoch. Spôsobili to spory medzi miestnymi demokratmi a vedením Demokratickej strany týkajúce sa termínu hlasovania.

Bidenovi stúpenci však zorganizovali masívnu kampaň, v rámci ktorej vyzývali voličov, aby dopisovali jeho meno na hlasovacie lístky. Samotný prezident túto kampaň oficiálne nepodporil, ani v tomto štáte nevykonával žiadne predvolebné aktivity.

Joe Biden
zdroj: Flickr/Gage Skidmore

Podľa AP Biden vďaka úspešnej dopisovacej kampani poľahky porazil dvoch hlavných protikandidátov – minnesotského kongresmana Deana Phillipsa a autorku ezoterickej literatúry Marianne Williamsonovú, ako aj množstvo ďalších málo známych uchádzačov.

To mu ale nezaistí žiadnych delegátov na nominačný zjazd Demokratickej strany, vzhľadom na to, že konanie primárok v New Hampshire v tomto termíne nebolo schválené Demokratickým národným výborom (DNC). Toto víťazstvo však podľa AP napriek tomu konsolidovalo Bidenovu snahu o získanie prezidentskej nominácie Demokratickej demokratickej strany na druhé funkčné obdobie v Bielom dome.

Zdroje: TASR, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá