Burger a pizza ti môžu „uhnať“ vážne degeneratívne ochorenie, dvíhajú odborníci varovný prst
- Alzheimerova choroba je najväčšou zdravotníckou krízou 21. storočia
- Vedci zistili, že na ňu vplývajú aj stravovacie návyky
- Alzheimerova choroba je najväčšou zdravotníckou krízou 21. storočia
- Vedci zistili, že na ňu vplývajú aj stravovacie návyky
Experti označujú Alzheimerovu chorobu za jednu z najväčších zdravotníckych kríz 21. storočia. „Zabúdacia“ choroba aj kognitívny úpadok sú totiž na vzostupe a ročne sa s nimi potýkajú milióny ľudí. Prevratná štúdia nedávno odhalila, že nástup Alzheimerovej choroby si môžeme spôsobiť aj „fast foodom“.
Podľa štatistík z roku 2018 len v Európe trpelo Alzheimerovou chorobou a inými formami demencie 9,7 milióna ľudí. Odborníci predpokladajú, že do roku 2030 sa počet pacientov zvýši až na 14 miliónov. „Alzheimer“ tiež predstavuje až 70 % všetkých prípadov demencie a neexistuje na ňu žiadny liek.
Dnes už vedci dokážu zistiť, či budeš v budúcnosti trpieť touto chorobou 10-20 rokov dopredu. Pomáha im pri tom obyčajný krvný test a je teda možné, že včasná diagnostika umožní pokrok aj v liečbe kognitívneho úpadku u širokej populácie.
Faktom však ostáva, že v dnešnej dobe je najdôležitejšia prevencia. Potrebujeme preto zistiť, čo nástup Alzheimerovej choroby spôsobuje.
„Alzheimera“ môžeš mať v génoch, no záleží aj na tvojom životom štýle
Pochopenie základných príčin Alzheimerovej choroby predstavuje významnú prekážku v úsilí o jej prevenciu a liečbu. Hoci „Alzheimera“ spôsobujú aj genetické predispozície, na priebeh tohto ochorenia vplývajú environmentálne faktory.
Výskumníci z Bond University a Griffith University v Austrálii nedávno usporiadali prelomový výskum. Ich cieľom bolo objasniť potenciálne faktory životného štýlu súvisiace s Alzheimerovou chorobou. Skúmali stravovacie návyky 108 osôb s diagnostikovanou chorobou v porovnaní s 330 zdravými účastníkmi.
Výsledky odhalili súvislosť medzi Alzheimerovou chorobou a pravidelnou konzumáciou mäsitých a spracovaných potravín, ako sú hamburgery a pizza. Osoby s Alzheimerovou chorobou mali tiež tendenciu menej konzumovať ovocie a zeleninu. Mali aj nižšiu spotrebu červeného a bieleho vína.
Vedci na základe týchto zistení spájajú nástup demencie s ich stravovacími návykmi. Tahera Ahmed, bioštatistka z Bond University, zdôraznila význam výberu životného štýlu pri vzniku Alzheimerovej choroby a naznačila, že nezdravé návyky zavedené v skoršom veku môžu prispieť k vzniku ochorenia v strednom veku.
Štúdia síce zdôrazňuje potenciálny vplyv stravy na riziko Alzheimerovej choroby, ale vzhľadom na komplexnosť príslušných faktorov vrátane pohybových návykov, spánkového režimu, súvisiacich zdravotných stavov a genetických predispozícií, nedokáže definitívne určiť príčinnú súvislosť.
Okrem toho presné mechanizmy, ktoré spájajú stravovacie návyky s patológiou Alzheimerovej choroby, zostávajú nejasné.
Stravovacie návyky ovplyvňujú zdravie tvojho mozgu
Napriek tomu tento výskum prispieva k rastúcemu počtu dôkazov, ktoré poukazujú na to, že strava má vplyv na náchylnosť k Alzheimerovej chorobe. A to najmä v kontexte západných stravovacích návykov.
Okrem toho vedci konzumáciu ultra-spracovaných potravín spájajú s poklesom kognitívnych funkcií, pravdepodobne v dôsledku ich nízkeho nutričného obsahu a vysokého obsahu cukru, tuku a soli.
Pod pojmom „ultraspracované potraviny“ si môžeš predstaviť čokoládu, zmrzlinu, sladené nápoje, sladké pečivo, čipsy a údeniny. Tvojmu mozgu neprospievajú ani mrazené hranolky, balené polievky či hotdogy a kuracie nugetky.
Tahera Ahmed z Bond University opisuje širšie dôsledky stravovacích návykov na zdravie mozgu, funkciu ciev a obezitu, pričom zdôrazňuje vzájomnú prepojenosť týchto zdravotných problémov.
V Austrálii je týmto ochorením postihnutý až 1 z 10 osôb starších ako 65 rokov a podobné trendy sa pozorujú aj v iných rozvinutých krajinách. Práve identifikácia ovplyvniteľných rizikových faktorov by mohla viesť k zlepšeniu stratégií prevencie a liečby.
Bez ohľadu na vek je naďalej najdôležitejšie osvojiť si zdravší životný štýl. Ahmed vysvetľuje, že je dôležité podporovať informovanosť mladších generácií o výhodách konzumácie potravín bohatých na živiny. Odporúča doma pripravované jedlá, a zároveň menší príjem nezdravých alebo spracovaných potravín.
Výsledky výskumu boli uverejnené v časopise Journal of Alzheimer’s Disease a prispievajú k pokračujúcemu úsiliu o riešenie mnohostranných problémov, ktoré Alzheimerova choroba predstavuje.
Zdroje: Journal of Alzheimer, Redakcia Startitup, Alzheimer-europe.org, ScienceAlert