Čučoriedky nie sú modré. Vedci zistili, čo stojí za „anomáliou“ a výsledok ľudí doslova pobláznil

  • Farba čučoriedok sa nezdala taká jasná, ako by si si mohol myslieť
  • Na dôvod, prečo sú modré, majú teraz vedci jasnú odpoveď
Prečo sú čučoriedky modré?
Ilustračná snímka Oleva Ivanova's image/Canva
  • Farba čučoriedok sa nezdala taká jasná, ako by si si mohol myslieť
  • Na dôvod, prečo sú modré, majú teraz vedci jasnú odpoveď

Ak si si aj ty niekedy položil celkom zaujímavú, no zároveň nie až takú podstatnú otázku, a to – prečo sú čučoriedky modré – a nevedel si doteraz správnu odpoveď, my ti ju dnes dáme.

Rovnako ako ty, tak aj vedci dlho hútali nad tým, prečo majú čučoriedky takú farbu, akú majú, a dnes prišli na odpoveď.

Ako uviedol portál Interesting Engineering, ktorého na Slovensku citoval portál Živé.sk, dôvodom je to, že vodou rozpustené pigmenty v niektorých bunkách čučoriedok, takzvané antokyány, nie sú modré, ale tmavočervené, čo výrazne prispieva k dohadom o modrej farbe čučoriedok.

Vedci z Bristolskej univerzity však vedeli, že za touto „anomáliou“ určite stoja antokyány. Zistili, že na to, že človek vidí čučoriedku ako modrú, vplývajú jemné voskovité štruktúry ovocia. Jednoducho povedané, za to, že sú modré, môže náš mozog.

Jemné a malé voskovité štruktúry ovocia totiž rozptyľujú modré a UV svetlo a práve vďaka tomu sa toto ovocie javí ako modré. Zároveň na ovocie pôsobia ako ochranný povlak, ktorý rastlinu chráni pred vodou, baktériami a akýmkoľvek iným nebezpečenstvom.

Tieto vosky sú veľmi podobné iným materiálom, akými je napríklad celulóza a tvoria sa na vonkajšej strane rastlín.

Nový spôsob vytvárania farieb

„Modrá farba čučoriedok sa nedá ,vyťažiť‘ drvením, pretože sa nenachádza vo farebnej šťave, ktorú možno z plodov vylisovať. Preto sme vedeli, že na tejto farbe musí byť niečo zvláštne,“ uviedla Rox Middleton, výskumná pracovníčka na Bristolskej univerzite.

„Preto sme odstránili vosk a znovu ho vykryštalizovali na karte, takže sme mohli vytvoriť úplne nový modrý UV povlak,“ doplnila. Zároveň uviedla, že tenké farbivo, ktoré má hrúbky len dva mikróny, môže ľudstvu ponúknuť celkom nový spôsob vytvárania farieb.

„Bolo naozaj zaujímavé zistiť, že priamo pod naším nosom existuje neznámy mechanizmus sfarbenia tohto populárneho ovocia,“ dodala Middleton.

O úspechu vedeckého zistenia môže hovoriť aj fakt, že ľudia sa za týmto faktom idú „zblázniť“. Články o danej anomálii dosahujú vysokú čítanosť a faktom teda je, že si otázku, prečo sú čučoriedky modré, položilo počas života množstvo ľudí.

Prínosy čučoriedok

Čučoriedky sú malé modré plody, ktoré sú známe najmä svojou výživnou hodnotou a zdravotnými výhodami. O niektorých z nich si možno až doteraz nevedel:

  • Bohaté na antioxidanty – Čučoriedky sú plné antioxidantov, ako sú flavonoidy a antokyány, ktoré pomáhajú ochraňovať bunky pred poškodením voľnými radikálmi a taktiež znižujú zápal v tele.
  • Podpora zraku – Obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravie očí a môžu pomôcť chrániť pred degeneratívnymi očnými chorobami, ako je makulárna degenerácia.
  • Podpora mozgovej funkcie – Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia čučoriedok môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie, ako je pamäť a koncentrácia.
  • Zníženie krvného tlaku – Čučoriedky môžu pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť zdravie srdca.
  • Vláknina obsiahnutá v čučoriedkach môže pomôcť zlepšiť trávenie a podporiť zdravú črevnú mikrobiómu.
  • Podpora imunitného systému – Vysoký obsah vitamínu C v čučoriedkach môže pomôcť posilniť imunitný systém a chrániť pred infekciami.

Vzhľadom na ich výživovú hodnotu a zdravotné výhody môžu byť čučoriedky skvelým prínosom k zdravej strave.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: živé.sk, Interestingengineering

Najnovšie videá

Trendové videá