Slováci, pozor: Túto chybu robíte každý deň, hrozí za ňu mastná pokuta

  • Zoznam povinností majiteľov psov je skutočne dlhý
  • Ich ignorovanie môže mať nepríjemné následky
pes, peniaze
Ilustračný obrázok Unsplash/Mel Elías, Markus Spiske
  • Zoznam povinností majiteľov psov je skutočne dlhý
  • Ich ignorovanie môže mať nepríjemné následky

Život na dedine so sebou prináša množstvo výhod, no aj nevýhod. Jednou z negatívnych stránok tohto života sú aj voľne sa pohybujúce psy po obci. Okrem toho, že tieto psy môžu ohrozovať bezpečie vodičov motorových vozidiel, môžu ohrozovať taktiež bezpečnosť obyvateľov obce.

Obec Turčianske Kľačany na svojom webe ešte v roku 2023 upozorňovala na to, že voľný pohyb psov sa ich majiteľom nevypláca.

„Každá fyzická a právnická osoba, ktorá je vlastníkom alebo držiteľom psa, je povinná predchádzať tomu, aby jej pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka, spôsoboval škodu na majetku, prírode a životnom prostredí. Zabráňme tomu, aby voľne pobiehajúce psy po našej obci ohrozovali bezpečnosť ľudí,“ uvádza obec.

Poukazuje na zákon NR SR č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, ktorý hovorí, že voľný pohyb psa na verejnom priestranstve bez osoby, ktorá psa vedie, je zakázaný.

Ak je tento zákon porušený, ide o priestupok, za ktorý je možné uložiť pokutu do výšky 165 eur.

Pokuty pre majiteľov psov dosahujú tisíce eur

Psy sú najobľúbenejšími spoločníkmi v domácnosti a samosprávy sa snažia využiť túto popularitu. Každý pes musí byť registrovaný na mestskom alebo obecného úrade, čo znamená povinnosť platiť daň za každého psa staršieho ako šesť mesiacov.

Existujú výnimky, ako napríklad pre útulky, osoby vedeckých či výskumných oblastí a majiteľov psov so špeciálnym výcvikom alebo osobami so závažným zdravotným postihnutím.

Výška dane je variabilná a určuje ju miestna samospráva, pričom sa môže líšiť podľa veľkosti psa a toho, či je chovaný v byte alebo dome.

Kedy podať „psie priznanie“?

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Turčianske Kľačany, Finsider, Peniaze

Najnovšie videá

Trendové videá