Nadmerné množstvo jedného vitamínu zvyšuje riziko srdcových ochorení. Nájdeš ho v bežných potravinách

  • Niacín sa bežne užíva na podporu psychiky a zachovanie zdravej pokožky
  • Jeho nadmerný príjem však môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie
Žena si dáva jogurt lyžičkou.
Freepik/@bearfotos
  • Niacín sa bežne užíva na podporu psychiky a zachovanie zdravej pokožky
  • Jeho nadmerný príjem však môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie

Vysoké hladiny niacínu, známeho ako vitamínu B3, ktorý sa stal populárnym pre svoj anti-aging účinok, môžu zvyšovať riziko srdcových ochorení prostredníctvom zápalových procesov a poškodenia krvných ciev.

Výskum publikovaný v Nature Medicine odhalil doposiaľ nepoznané riziká spojené s nadmerným množstvom vitamínu B3, ktorý je obsiahnutý v rôznych potravinách, vrátane mäsa, rybích produktov, orechov, obilnín či pekárenských výrobkov.

Niacín je bežnou súčasťou západnej stravy. „Po celé desaťročia Spojené štáty a viac ako 50 krajín nariadili obohatenie niacínom v základných potravinách, ako je múka, cereálie a ovos, aby sa zabránilo chorobám súvisiacim s nedostatkom výživy,“ hovorí vedúci tímu Dr. Stanley Hazen, predseda kardiovaskulárnych a metabolických vied na Cleveland Clinic.

„Priemerný človek by sa mal vyhnúť doplnkom niacínu, pretože máme dôvod domnievať sa, že vysoké množstvo niacínu môže viesť k zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení.“

Riziko infarktu

Hazen a jeho kolegovia vykonali rozsiahly výskum, pri ktorom skúmali vzorky krvi odobraté nalačno od 1 162 pacientov. Tí sa podrobili kardiologickému vyšetreniu na zistenie srdcových ochorení. Výskumníci sa zamerali na bežné markery v krvi, ktoré mohli naznačovať nové rizikové faktory. Ich práca viedla k objavu špecifického metabolitu, ktorý sa tvorí iba v prípade nadbytku niacínu.

Tento nález podnietil realizáciu ďalších dvoch „potvrdzujúcich“ štúdií zahrňujúcich dáta od 3 163 dospelých osôb, u ktorých došlo k potvrdeniu srdcového ochorenia alebo existovalo podozrenie, že ho majú. Dve štúdie, jedna uskutočnená v USA a druhá v Európe, preukázali, že metabolit niacínu známy ako 4PY môže byť prediktívnym markerom pre riziko infarktu, mozgovej príhody a smrti účastníkov.

Záverečná fáza štúdie obsahovala experimenty na myšiach, pri ktorých aplikácia 4PY viedla k zvýšenému zápalu v cievach. „Tieto zistenia poskytujú základ pre potenciálne nové intervencie a terapeutiká na zníženie alebo prevenciu tohto zápalu,“ uviedol Hazen.

Paradoxné účinky

Niacín, ktorý patril medzi prvé lieky predpisované na zníženie LDL, alebo „zlého“ cholesterolu, sa v konečnom dôsledku ukázal byť menej efektívny v porovnaní s inými liekmi. V predošlom výskume bol dokonca spojený s celým radom negatívnych účinkov ako aj vyššou mierou úmrtnosti.

Nové poznatky by teda mohli prispieť k pochopeniu, prečo sa niacín nepoužíva ako preferovaná metóda liečby na znižovanie hladiny cholesterolu. „Účinky niacínu boli vždy trochu paradoxné,“ povedal Hazen. „Napriek tomu, že niacín znižuje hladinu cholesterolu, klinické prínosy boli vždy menšie, ako sa očakávalo na základe stupňa zníženia LDL.“

To nasvedčuje, že nežiaduce účinky vysokého množstva niacínu môžu znižovať jeho prínosy spojené s LDL. „Veríme, že naše zistenia pomôžu vysvetliť tento paradox. To ilustruje, prečo je skúmanie reziduálneho kardiovaskulárneho rizika také kritické; naučíme sa oveľa viac, než sme sa rozhodli nájsť.” Dodal Hazen.

Zdroje: Nature Medicine, Cleveland Clinic

Najnovšie videá

Trendové videá