Slováci, pozor: Na vybavenie dôležitého preukazu na voľby ostáva len týždeň

  • Čas na požiadanie o hlasovací preukaz elektronicky alebo listom sa kráti
  • Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca
Voľby na slovensku
TASR/Daniel Stehlík
  • Čas na požiadanie o hlasovací preukaz elektronicky alebo listom sa kráti
  • Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca

Ak chceš v prvom kole prezidentských volieb voliť z iného miesta, ako je tvoj trvalý pobyt, kráti sa ti čas na žiadosť. Požiadať o hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb sa dá elektronicky alebo listom ešte týždeň, teda najneskôr 4. marca, informuje TASR.

S hlasovacím preukazom môže volič hlasovať kdekoľvek na Slovensku. V jednej žiadosti sa dá už teraz požiadať o preukaz aj pre druhé kolo. Osobne sa dá vybaviť preukaz najneskôr 22. marca alebo 5. apríla pre druhé kolo volieb.

Ostáva týždeň na požiadanie o hlasovací preukaz pre prvé kolo volieb

O hlasovací preukaz môžu voliči žiadať obec trvalého pobytu písomne a cez e-mail najneskôr do 4. marca na prvé kolo volieb a do 14. marca na druhé kolo volieb. Osobne možno vyzdvihnúť preukaz v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb.

Obce mali už skôr zverejniť na svojom webe e-mailovú adresu na podávanie žiadostí. Obec zašle hlasovací preukaz voličovi najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou „do vlastných rúk“.

Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi, ako meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou. Platný je len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený, a len spolu s občianskym preukazom.

„Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá,“ upozorňuje ministerstvo vnútra.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024.

Prieskum: Voľby by vyhral Pellegrini

Ak by sa prezidentské voľby konali vo februári, vyhral by ich v druhom kole Peter Pellegrini so ziskom 54,9 percent. Hneď za ním by skončil Ivan Korčok so 45,1 percentami.

V sobotu (24.2.) sme ťa informovali, že rozdiel medzi predsedom parlamentu Pellegrinim ním a exministrom zahraničia Korčokom sa zmenšil a dosahuje približne jedno percento. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus vytvorenom exkluzívne pre TV Markíza.

peter pellegrini
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Štefan Harabin aj naďalej výrazne zaostáva za lídrami rebríčka s jedenástimi percentami. Mnohých však môže prekvapiť postavenie Igora Matoviča, ktorý v aktuálnom prieskume získal päť percent podpory voličov. Stalo sa tak aj napriek tomu, že sám prehlásil, že to s kandidovaním nemyslí vážne.

Ostatní kandidáti, Andreja Danka a Jána Kubiša nevynímajúc, nedosiahli ani päť percent. Na chvoste prieskumu sa umiestnil Milan Náhlik, informuje portál tvnoviny.sk.

Politológ: Pellegrini je vo výhode aj nevýhode súčasne

„Čísla, ktoré sa ukazujú, zatiaľ favorizujú Pellegriniho, no on je vo výhode aj nevýhode súčasne,“ uviedol pred časom pre Startitup politológ Tomáš Koziak. „Jeho výhoda spočíva v tom, že je predseda NR SR, to znamená, že bude viacej v médiách. No na druhej strane môže byť veľmi dôležité, ba až rozhodujúce to, akým spôsobom sa v polroku do volieb bude správať táto vláda,“ tvrdil odborník.

„Tu je veľmi dôležitá dynamika tých preferencií, ktorá bude závisieť vo veľkej miere aj od toho, akým spôsobom sa bude táto koalícia správať,“ dodal.

Politológ Grigorij Mesežnikov sa na vec díva o čosi inak. „Jeho najväčšou nevýhodou je jeho predchádzajúce spojenie s Robertom Ficom. Bol dlhé roky jeho lojálnym pobočníkom. Ďalšou nevýhodou môže byť to, ako sa zachoval po voľbách. Istú časť voličov vôbec nemusí presvedčiť,“ analyzoval expert.

„Myslím, že Ivan Korčok je jeden z favoritov, a podľa mňa bude tým hlavným. Je to človek, ktorý spája rôzne skupiny elektorátov a má šancu sa dostať do druhého kola a aj zvíťaziť,“ uzavrel odborník.

Zdroje: TASR, Archív Startitup, TV NOVINY, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá