V nákupnom raji Slovákov predávali kontaminované ovocie. Spôsobiť môže vážne ochorenie

  • Ľudia by kontaminované jahody nemali vôbec jesť
  • Hrozí, že sa môžu nakaziť žltačkou
Ruka, ktoré berie dózičku s jahodami.
Ilustračné foto Freepik/@freepik
  • Ľudia by kontaminované jahody nemali vôbec jesť
  • Hrozí, že sa môžu nakaziť žltačkou

Poľskí hygienici varujú pred jahodami s kontamináciou, ktoré sa dostali do obchodov v Poľsku, podľa informácií z portálu Gazeta. Odporúčajú, aby ľudia tieto jahody nejedli kvôli riziku nákazy žltačkou.

Spoločnosť Jeronimo Martins Polska SA, majiteľ reťazcov Biedronka a Redenberg Sp. z o.o., predávala toto infikované ovocie na poľskom trhu.

Kontaminované vírusom hepatitídy A

Ide o 500-gramové balíky čerstvých jahôd z Maroka, označené šaržou 0000/13-3120/2095. Tento produkt mohli zákazníci kúpiť v Poľsku medzi 11. a 12. marcom.

Za dovoz jahôd je zodpovedná spoločnosť Dai Fruits SL, sídliaca na Av. Ojos Negros 41 v Sagunte, Valencii, 46520, Španielsko, podľa informácií portálu Polsat News.

Hygienici uvádzajú, že jahody sú kontaminované vírusom hepatitídy A. Prípadom sa už zaoberajú aj príslušné úrady. „Rozhodne nekonzumujte produkt danej šarže. Ak sa u vás objavia príznaky typické pre infekciu žltačkou, kontaktujte svojho lekára,“ uvádza portál. 

Ďalší nebezpečný výrobok

Na trhu sa objavil ďalší nebezpečný výrobok. Ako sme ťa informovali, Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom portálu RASFF varovala ľudí pred novým problémom s poľským mäsom. Pri kontrole zistili, že je kontaminované nebezpečnou baktériou.

na snímke je pult s mäsom
zdroj: TASR/DPA/Bernd Weißbrod

Informácie na webovej stránke portálu RASFF ukazujú, že chladené hydinové mäso predávané na Slovensku, v Česku, Poľsku a Nemecku obsahuje nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis. Táto baktéria môže spôsobiť vážne problémy s trávením a črevami. Vyvoláva ochorenie s príznakmi ako vysoká horúčka nad 39 °C, kŕče v bruchu, nevoľnosť, vodnaté hnačky a možné zvracanie.

Uvedené symptómy môžu viesť k dehydratácii. Ak ich začneš pociťovať, ihneď vyhľadaj lekára.

Ako bojovať so salmonelou v jedle?

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Uviedla to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Hygienici prinášajú ľuďom jednoduchý návod, ako zničiť salmonelu v týchto produktoch.

ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia. Ideálnou teplotou je 75 stupňov Celzia.

„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa.

Ako zničiť salmonelu vo vajíčkach? Podľa ÚVZ stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia.

„Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán,“ doplnil. Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. „Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite,“ povedal.

Obozretnosť sa vyplatí aj pri nákupoch

Úrad taktiež apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj to, či nejaví senzorické zmeny, ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie.

„Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke,“ doplnila Račková. Dôležité je taktiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál. „Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy. Oddeľte surové mäso, hydinu od ostatných potravín,“ poznamenal ÚVZ.

Treba podľa neho dodržiavať aj pravidlá hygieny pri používaní pracovných pomôcok a dostatočne čistiť pracovné plochy. Apeluje aj na správnu manipuláciu so surovinami a jedlami aj ich správne skladovanie.

„Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute,“ zdôraznil.

Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: Gazeta, Polsat News, Archív SIU, RASFF

Najnovšie videá

Trendové videá