Vedci porovnávali ZERO nápoje s ich sladenými verziami. Výsledky ťa prekvapia (PRELOMOVÁ ŠTÚDIA)

  • Zero nápoje majú väčšie riziko vzniku srdcových chorôb
  • Štúdia sa uskutočnila na obrovskej vzorke ľudí
Pitie diétnych nápojov zvyšuje riziko srdcových chorôb
Pitie diétnych nápojov spôsobuje srdcové ochorenia Pomoztemi.sk/Pexels.com
  • Zero nápoje majú väčšie riziko vzniku srdcových chorôb
  • Štúdia sa uskutočnila na obrovskej vzorke ľudí

Pri snahe schudnúť, ale zároveň nepremožiteľnej chuti na sladké ľudia siahajú po mnohých riešeniach, ako sa vyhnúť klasickému cukru. A hoci diétne nápoje ho neobsahujú, stále môžu predstavovať zdravotné riziko. 

Z najnovšej štúdie vyplynulo, že pitie dvoch a viac litrov takýchto „Zero“ nápojov týždenne zvýšilo riziko nepravidelného srdcového tepu o 20 percent. Pitie podobného množstva nápojov s pridaným cukrom zvýšilo riziko ochorenia o 10 %, zatiaľ čo pitie čistých, nesladených štiav, ako je pomarančový alebo zeleninový džús, bolo spojené s o 8 % nižším rizikom fibrilácie predsiení. 

Prelomová štúdia 

Najnovšia štúdia, publikovaná v časopise Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, analyzovala údaje o takmer 202-tisíc ľuďoch. Boli to ľudia vo veku od 37 rokov do 73 rokov a viac ako polovica boli ženy.  

Vyšší konzumenti umelo sladených nápojov boli častejšie ženy, mladší, vážili viac a mali vyššiu prevalenciu cukrovky 2. typu, zistila štúdia. Tí, ktorí pili viac sladených nápojov, boli častejšie muži, mladší, vážili viac a mali vyššiu prevalenciu srdcových ochorení.

„Toto je prvá štúdia, ktorá uvádza súvislosť medzi nízkokalorickými sladidlami a tými bez cukru či nápojmi sladenými cukrom a zvýšeným rizikom fibrilácie predsiení,“ povedala pre CNN Penny Kris-Ethertonová, emeritná profesorka nutričných vied na Pensylvánskej štátnej univerzite.  

„Stále potrebujeme ďalší výskum týchto nápojov, aby sme potvrdili zistenia a plne porozumeli všetkým zdravotným následkom na srdcové choroby a iné zdravotné stavy,“ povedal Kris-Etherton, ktorý je tiež členom výboru pre výživu American Heart Association.

Zároveň dodal, že zatiaľ je najlepšou voľbou čistá voda. Na základe tejto štúdie by sme mali obmedziť alebo sa vyhnúť nekalorickým či nízkokalorickým sladeným nápojom. 

Ktorým nápojom sa vyhnúť 

Medzi diétne nápoje môžeme zaradiť všetky, ktoré chutia sladko, ale neobsahujú cukor či iný zdroj energie. Sú prakticky bez kalórií a cukor je v nich nahradený neenergickými sladidlami. Tieto diétne nápoje si si vo viacerých obchodných reťazcoch už určite všimol a nejeden z nich aj ochutnal. Ide o rôzne „light“ verzie známych nápojov, napríklad Coca-Cola, Sprite či Fanta. 

Ďalšou verziou sú nízkokalorické nápoje, ktoré ponúkajú mnohí výživoví poradcovia, ale nájdeš ich aj v potravinových reťazcoch či drogériách. A hoci na prvý pohľad môžu vyzerať nevinne, najmä ak sa snažíš dodržiavať kalorický deficit alebo len jednoducho žiť zdravšie, realita môže byť iná.

Ich pitie môže podľa najnovšej štúdie spôsobiť fibriláciu predsiení srdca. Ide o poruchu srdcového rytmu, pri ktorej vznikajú nepravidelné rýchle výboje mimo automatického prevodového systému srdca, udávajúceho rytmus za normálnych okolností.

Môžu sa však objaviť príznaky ako pocit búšenia srdca, dychová nedostatočnosť, netolerovanie fyzickej záťaže, zmätenosť, únava, závraty. 

 

Riziko porúch srdcového rytmu 

Ako uvádza nezisková organizácia Heart Rhythm Society, s fibriláciou predsiení žije na celom svete takmer 40 miliónov ľudí. Z toho 6 miliónov v Spojených štátoch. 

Mnohí z týchto ľudí trpia bolesťami na hrudníku, búšením srdca, dýchavičnosťou a únavou. Ale pre ostatných je toto ochorenie bez príznakov, no môže byť tichým zabijakom. Po zistení však môže byť stav liečený liekmi či zmenami životného štýlu. Ak je to potrebné, pomôžu aj operácie na spomalenie alebo obnovenie normálneho rytmu srdca. 

Počet ľudí, ktorí trpia týmto ochorením, narastá. K rastúcemu počtu prispieva aj epidémia obezity. Ďalšie rizikové faktory sú vysoký krvný tlak, cukrovka, chronické ochorenie obličiek, fajčenie a pitie alkoholu.  

„Na základe zistení štúdie odporúčame, aby ľudia obmedzili alebo sa dokonca vyhýbali umelo sladeným a cukrom sladeným nápojom vždy, keď je to možné,“ uviedol vedúci autor štúdie Dr. Ningjian Wang. 

„Neberte ako samozrejmosť, že pitie umelo sladených nápojov s nízkym obsahom cukru a kalórií je zdravé, môže to predstavovať potenciálne zdravotné riziká.“ 

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: CNN, aha journals 

Najnovšie videá

Trendové videá