Poznáme „ovocie dlhého života“. Jedia ho najstarší ľudia na svete, pomáha v prevencii rakoviny
- Obľúbené tropické ovocie patrí medzi „superpotraviny dlhovekosti“
- Je priam nabité antioxidantmi a pomáha v prevencii rakoviny
- Obľúbené tropické ovocie patrí medzi „superpotraviny dlhovekosti“
- Je priam nabité antioxidantmi a pomáha v prevencii rakoviny
Kostarický polostrov Nicoya je známy nielen svojimi piesočnatými plážami, ale aj tajomstvom dlhovekosti, ktoré priťahuje návštevníkov z celého sveta. Nicoya je jednou z piatich „modrých zón“, kde sa obyvatelia dožívajú nezvyčajne vysokého veku.
Existuje viacero faktorov, ktoré prispievajú k dlhovekosti obyvateľov Nicoye. Vysoká spotreba tropického ovocia im zabezpečuje potrebné antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré sú kľúčové pre zdravý život. A jedným z najlepších druhov ovocia, ktorý miestni konzumujú na dennej báze, je papája. Pre tehotné ženy však môže byť nevhodná. Poďme sa pozrieť na to, čo obsahuje.
Plná antioxidantov
Pearl Taylor, 103-ročná obyvateľka Daytonu v Ohiu, ktorá na TikToku zdieľa životné múdrosti, už roky začína každé ráno konzumáciou papáje. „O papáji sa musí dozvedieť viac ľudí,“ povedala pre portál Today.
Papája je „fantastická voľba, pokiaľ ide o ovocie,“ hovorí registrovaná dietologička Maya Feller z brooklynskej spoločnosti Maya Feller Nutrition. „Je skvelým zdrojom rôznych fenolových zlúčenín, flavonoidov.“ Ide o bioaktívne molekuly, ktoré majú protizápalové účinky a sú považované za mimoriadne prospešné pre ľudské zdravie.
„Majú antioxidačnú aktivitu, ktorá je naozaj silná… Antioxidanty skutočne pomáhajú tlmiť účinok poškodenia voľnými radikálmi,“ hovorí Feller pre portál Today.
Voľné radikály sú škodlivé molekuly, ktoré vznikajú pri bežných telesných procesoch a môžu spôsobiť poškodenie vedúce k zápalu či zvýšeniu rizika rakoviny alebo iných ochorení. National Cancer Institute poukazuje na to, že antioxidanty môžu ochrániť bunky pred oxidačným stresom.
Prevencia rakoviny
Jasne žlté alebo oranžové sfarbenie papáje je spôsobené karotenoidmi, ako je napr. betakarotén. Tieto látky, ktoré sú prekurzorom vitamínu A, pôsobia v tele ako antioxidanty. Papája obsahuje aj lykopén – karotenoid, ktorý znižuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice aj niektorých typov rakoviny.
Výskumy ukázali, že lykopén môže indukovať apoptózu, teda programovanú bunkovú smrť, čo je dôležité najmä v prípade rakoviny pankreasu, ktorá patrí medzi najsmrteľnejšie typy rakoviny. Karotenoidy nachádzajúce sa v papáji sú pre ľudské telo biologicky dostupnejšie ako tie, ktoré sa nachádzajú v paradajkách alebo mrkve, čo znamená, že telo ich lepšie absorbuje a využíva.
Papája je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravie čriev a pomáha v regulácii hladiny cholesterolu. Vysoký obsah draslíka v papáji prispieva k zníženiu krvného tlaku a podporuje zdravie srdca. V neposlednom rade, papája môže mať antidiabetické účinky, pretože pozitívne ovplyvňuje glukózovú a inzulínovú reakciu.
Papaín môže byť nebezpečný
Papája je bohatým zdrojom papaínu, enzýmu rozkladajúceho proteíny, uhľohydráty a tuky. Tradične sa využíva ako prírodný liek na zmiernenie bolesti, zápalov a opuchov. Je známy aj svojou schopnosťou podporovať trávenie, liečiť infekcie, hnačku a alergie. Vedci skúmajú jeho potenciálne použitie v liečbe rakoviny a ďalších zdravotných stavov.
Pozor však na možné závažne alergické reakcie spôsobené papaínom. Tehotné ženy alebo ženy plánujúce tehotenstvo by sa mali doplnkom s papaínom vyhýbať z dôvodu možného rizika poškodenia plodu.
Štúdia z roku 2002 naznačuje, že nadmerná konzumácia papáje by mohla viesť k otrave plodu alebo vrodeným chybám. Papaín sa nachádza hlavne v nezrelom ovocí, zrelá papája by ho nemala obsahovať.
Zdroje: Today, Today