Konkrétny typ vlákniny je pre metabolizmus „superzbraň“. Napraví ti trávenie, pomôže schudnúť a podporí imunitu

  • Psyllium je forma vlákniny, ktorá sa používa v tradičnej aj modernej medicíne
  • Jeho výhody siahajú od zmiernenia tráviacich ťažkostí až po chudnutie
Vláknina
iStock/Freepik
  • Psyllium je forma vlákniny, ktorá sa používa v tradičnej aj modernej medicíne
  • Jeho výhody siahajú od zmiernenia tráviacich ťažkostí až po chudnutie

Až 95 percent populácie nemá vo svojej strave dostatočné množstvo vlákniny. Strava s nedostatkom vlákniny modifikuje zloženie črevnej mikroflóry – znižuje počet baktérií a mení pomer medzi jednotlivými druhmi. Diéty s nízkym obsahom vlákniny tiež zvyšujú schopnosť baktérií zasahovať do epiteliálnych buniek čreva, čo môže časom vyvolať zápalovú reakciu.

Psyllium však predstavuje jeden z najjednoduchších spôsobov, ako tento problém napraviť. Podporované rozsiahlym výskumom, psyllium je cenovo dostupný doplnok, ktorý ponúka širokú škálu zdravotných prínosov, a je vynikajúcim riešením pre zlepšenie funkcie čriev, ale i chudnutie.

Psyllium pôsobí ako prebiotikum

Psyllium, známe tiež ako ispaghula, je druh rozpustnej vlákniny, ktorá sa extrahuje z obalu semien skorocela indického (Plantago ovata). Táto rastlina, ktorá sa najčastejšie pestuje v oblastiach Indie, je už dlhé storočia cenená v tradičnej aj modernej medicíne pre svoje významné liečebné vlastnosti.

Vlastnosti psyllia, ktoré ho radia medzi gelotvorné vlákniny, sú obzvlášť zaujímavé. Ako uvádza Health, psyllium absorbuje vodu a mení sa na gélovitú substanciu, ktorá na rozdiel od iných typov vlákniny zostáva v tráviacom trakte neporušená. Vďaka tejto jedinečnej vlastnosti psyllium poskytuje mnoho zdravotných benefitov.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Tento článok je dostupný členom
Startitup PREMIUM
Najvýhodnejšie
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Health, Healthline, Pubmed

Najnovšie videá

Trendové videá