Na tomto európskom ostrove sa ľudia dožívajú aj 100 rokov. Prezradili, čo je tajomstvom dlhovekosti

  • Čo sa nachádza v špajze inšpirovanej Ikariou?
  • Tieto suroviny by si mal do svojho jedálnička prihodiť aj ty
Na snímke Ikaria a muž
Ilustračné foto: Ikaria, muž Canva/Lemonan, IPGGutenberg
  • Čo sa nachádza v špajze inšpirovanej Ikariou?
  • Tieto suroviny by si mal do svojho jedálnička prihodiť aj ty

Ikaria je grécky ostrov, kde ľudia „zabúdajú umierať“, ako povedal jeden storočný človek odborníkovi na dlhovekosť Danovi Buettnerovi, je jednou z niekoľkých takzvaných modrých zón na svete, kde ľudia žijú až neprimerane dlho.

V roku 2009 grécki lekári a výskumníci zistili, že 13 % obyvateľov Ikarie v ich štúdii malo viac ako 80 rokov v porovnaní s približne 1,5 % svetovej populácie a približne 4 % ľudí v Severnej Amerike a Európe. Pravdepodobnosť, že sa ľudia na ostrove dožijú 100 rokov, bola 10-krát vyššia ako u Američanov.

Diane Kochilas pre portál CNBC napísala, že na Ikarii má hlboké rodinné korene a už takmer dve desaťročia vedie školu varenia priamo zo svojej záhrady a kuchyne. Obsah jej špajze je zameraný najmä z tradícií Stredomoria: je plná všetkého, čo v tejto časti sveta už dávno dodáva jedlu jeho chuť.

Prezradila, čo sa nachádza v špajze inšpirovanej Ikariou:

Fazuľa a strukoviny – patria k základným zložkám ikarianského spôsobu stravovania. Je dokázané, že ich pridanie do každodenného jedálnička zvyšuje dĺžku života a môže ti pomôcť vyradiť z jedálnička aj mäso:

  • fazuľa (fava fazuľa),
  • cícer,
  • gigantes (maslová fazuľa),
  • šošovica,
  • hrach,
  • cesnak.

Ďalšou dôležitou zložkou stravy je cesnak. „Nedokázala by som si predstaviť svoj život ani kuchyňu bez cesnaku! Je to ultimátna prísada, ktorá dodáva chuť a chráni naše zdravie, a to všetko úplne prirodzenou formou. V každom strúčiku sa skrýva virtuálna lekáreň plná dobrôt,“ povedala Kochilas.

Súčasní obyvatelia ostrova Ikaria naň nedajú dopustiť. „Moja dcéra si pripravuje preventívny nálev z čerstvého cesnaku, čaju z hôr alebo šalvie, zázvoru a medu, ktorý pije vtedy, keď sa ochladí alebo cíti, že ju chytá nádcha,“ uviedla ďalej a dodala, že ide o radu, ktorú prevzali od ich priateľa Yiorgosa Stenosa, ktorý má aktuálne 91 rokov.

Nezabudni na celozrnné obilniny

Okrem cesnaku sú neodmysliteľnou súčasťou tejto kuchyne aj celozrnné obilniny. Medzi tie, ktoré by mali byť vždy po ruke, patrí bulgur a farro. Nemal by si zabudnúť ani na celozrnné cestoviny a cestoviny bez lepku s vysokým obsahom bielkovín založené na strukovinách, ako sú cícerové a šošovicové cestoviny.

Tieto ingrediencie sú nielen chutné, ale prispievajú aj k zdravému životnému štýlu, ktorého dôkazom sú obyvatelia Ikarie.

Okrem iného sú na Ikraii neoddeliteľnou súčasťou miestnej kuchyne a kultúry aj bylinky. Vďaka bohatej prírode ostrova tu „divo“ rastie množstvo druhov bylín. A aj keď nemáme možnosť žiť priamo na Ikarii, väčšina z nás si môže doma vypestovať niekoľko čerstvých byliniek v kvetináči.

Vo väčšine rodinných domácností nájdeš skrinku plnú sušených byliniek, ktorých terapeutické účinky sú súčasťou vedomostí, odovzdávaných z generácie na generáciu. Medzi základné sušené bylinky patria bobkové listy, oregano, čabrej, tymian a mäta.

Tieto bylinky nie sú len základom mnohých receptov, ale tiež odrazom starostlivého prístupu k vlastnému zdraviu a tradíciám, ktoré sa na Ikarii udržiavajú po stáročia.

Čo by si mal ešte zaradiť do svojho jedálnička?

Podľa Diane Kochilas by si určite nemal zabudnúť na orechy, ktoré sú dôležitou súčasťou mnohých mojich receptov založených na rastlinnej strave a tradične zaujímajú významné miesto v gréckej regionálnej kuchyni. Ide napríklad o mandle, pistácie, sezamové semiačka a tahini, taktiež aj vlašské orechy.

Ak nemáš rád olivy, mal by si to rýchlo zmeniť. Olivy sú totiž od praveku základnou súčasťou gréckej diéty. V Grécku sa tradične konzumujú samostatne alebo v šalátoch.

Pri gréckej kuchyni nemôžeme zabúdať na olivový olej. Ten je definujúcou potravinou stredomorskej diéty a v špajze je absolútnou nevyhnutnosťou.

Mnohé zdravotné prínosy spojené so stredomorskou stravou a, konkrétnejšie, s ikarianskou diétou, sú pripisované zdravotným vlastnostiam olivového oleja. Kochilas používa výhradne extra panenský olej, čo jednoducho znamená, že olej je nerafinovaný.

Rozšír svoj jedálniček

Morská soľ – Na Ikarii používa morskú soľ mnoho ľudí. Tá sa zbiera v malých prirodzených soľných kotlinkách, ktoré sa vytvorili pozdĺž skalnatého pobrežia ostrova. Chutí lepšie ako bežná soľ, ktorá pochádza z baní a je silne spracovaná.

Med – Toto je jedna z obľúbených potravín Kochilas. Denná konzumácia medu je jedným z tajomstiev dlhovekosti obyvateľov ostrova. Med má antibakteriálne účinky, je bohatý na antioxidanty vrátane flavonoidov a na rozdiel od bieleho cukru alebo umelých sladidiel pomáha telu regulovať hladinu cukru v krvi. Mnoho ľudí tu každé ráno zje lyžičku medu.

Môžeš si ho pridať do čaju alebo do raňajkovej misky so smoothie či vmiešať ho do dresingov.

Sušené ovocie – Figy a hrozienka sú dve sušené ovocia, ktoré je dobré mať vždy po ruke, aby si ich použil vo všetkých možných slaných jedlách, najmä v šalátoch a ryžových pokrmoch.

Jogurt – Jogurt je fermentovaná potravina, ktorá je súčasťou kulinárskeho dedičstva východného Stredozemia už tisícročia. Tradičný jogurt na Ikarii sa vyrába z kozieho mlieka a má vynikajúcu kyslú chuť a krémovú textúru.

Ak ti kozí mliečny jogurt nevyhovuje, možno by si mal uprednostniť grécky jogurt, ktorý je bežne dostupný v akýchkoľvek supermarketoch a je rovnako bohatý na probiotiká.

Feta a syry – Takmer všetky syry, ktoré Ikarijci vyrábajú a konzumujú, sa vyrábajú z kozieho alebo ovčieho mlieka, ako je feta. Väčšina z nich je prirodzene fermentovaná.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroj: CNBC

Najnovšie videá

Trendové videá