Ako nosiť oblek? 5 rýchlych tipov pre mužov

modivo

Keď sa povie pánsky oblek, každý si predstaví eleganciu a štýl. Obleky sú nadčasové kúsky oblečenia, a preto by minimálne jeden mal vlastniť každý muž.

Či už sa chystáte na pracovný pohovor, svadbu, alebo potrebujete vyzerať elegantne počas pracovných dní, oblek vám vždy pomôže urobiť dobrý dojem. Aby ste dosiahli maximálny efekt, prinášame vám 5 užitočných tipov, ako nosiť pánske obleky s eleganciou a sebavedomím.

1.Správny strih a veľkosť

Oblek vám musí perfektne sadnúť na postavu. Môžete si ho dať ušiť na mieru, ale dobre padnúci pánsky oblek kúpite aj v špecializovaných obchodoch alebo online.

Nie je nič horšie ako zlá veľkosť obleku, kedy je obvod hrudníka alebo ramien príliš široký. Dĺžka nohavíc by mala siahať k topánkam a nad lemom topánky vytvárať jeden ohyb. U rukávov si dávajte pozor na to, aby nepresahovali manžety na košeli. Toto módne faux pas vytvára u mužov dojem, že oblek ukradli dedkovi zo šatníka.

2. Kvalitné materiály

Elegantné pánske obleky sú jedine tie, ktoré boli ušité z kvalitných materiálov. Najlepšími materiálmi pre pánske obleky sú vlna, kašmír alebo bavlna. Overte si tiež materiály použité na výrobu podšívok.

Ideálne sú nekrčivé materiály, ktoré sa dobre udržiavajú, napríklad polyester a viskóza. Kvalitné materiály zabezpečia priedušnosť obleku, sú pohodlné na nosenie a dobre vyzerajú. Oblúkom sa vyhnite lacným oblekom zo syntetických materiálov, tie sa rýchlo opotrebujú a nevyzerajú dobre. 

oblek
zdroj: Modivo.sk

3. Vhodná farba

Najviac preferovanými farbami obleku sú modrá alebo sivá. Tieto farby sa hodia na rôzne príležitosti a dajú sa ľahko kombinovať s variabilnými farbami košieľ a kravát.

Čierny oblek je klasickou voľbou pre príležitosti ako sú svadby, plesy alebo večerné udalosti. Je univerzálny a elegantný. Tmavomodrá farba je vhodná pre denné nosenie do práce a tiež na formálne udalosti. Je menej prísna ako čierna, ale stále elegantná. Sivé obleky sú dobrou voľbou pre obchodné stretnutia.

Značkové pánske oblečenie v podobe oblekov sa vyrába aj vo výraznejších farbách ako je olivová a bordová. Súčasné trendy tieto farby oblekov povoľujú na menej formálne udalosti.

4. Dôležité detaily

K obleku vždy noste opasok. S jeho šírkou to nepreháňajte, ideálne sú opasky do šírky 3,5 cm. Podľa módnych pravidiel musí farba opasku ladiť s farbou topánok.

Nevhodné sú textilné opasky, ktoré sa nosia zásadne k rifliam a nie k spoločenským nohaviciam. Posledný gombík na saku nezapínajte, aby sa tvar obleku nezdeformoval.

Pozor aj na pätky na vreckách. Tie nikdy nesmú byť zasunuté do vreciek. Veľmi elegantne vyzerajú vreckovky jemne pretŕčajúce cez vrecko na prsiach.

Ak sa vám tento štýl páči, kúpte si hodvábnu vreckovku vo farbe kravaty. Doplnky ako manžetové gombíky, pracka na opasku a hodinky zlaďte do jedného kovového odtieňa. Noste ponožky vo farbe obleku.

5. Pozor na topánky

Poslednou bodkou k dokonalému vyžarovaniu sú topánky. Zabudnite na mokasíny a iné športovo vyzerajúce topánky, ktoré by eleganciu obleku úplne zabili.

Jedinou správnou voľbou k pánskemu obleku sú spoločenské topánky na viazanie. Môže ísť o oxford topánky v minimalistickom štýle alebo derby topánky s otvoreným šnurovaním.

Zamerajte sa aj na materiál. Kvalitné kožené topánky vám dodajú sebavedomie a navyše sú veľmi pohodlné.

Najnovšie videá

Trendové videá