Bežný liek znižuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 40 %. Pozor na fatálne vedľajšie účinky

  • Aspirín pomáha predchádzať viacerým druhom rakoviny
  • Odborníci varujú pred možnými vedľajšími účinkami
lekáreň
Freepik
  • Aspirín pomáha predchádzať viacerým druhom rakoviny
  • Odborníci varujú pred možnými vedľajšími účinkami

Zdá sa, že bežný liek proti bolesti posilňuje imunitné bunky v tráviacom trakte, ktoré pomáhajú brániť množeniu a šíreniu rakovinových buniek. Pravidelné užívanie aspirínu je dokonca spojené so 40-percentným znížením rizika vzniku rakoviny hrubého čreva.

Tieto zistenia prichádzajú uprostred záhadného nárastu rakoviny hrubého čreva medzi mladými ľuďmi. Ako uvádza portál Nie Rakovine, Slovensko sa aj naďalej drží na popredných priečkach vo výskyte kolorektálneho karcinómu.

Hoci sú účinky aspirínu v boji proti rakovine sľubné, odborníci upozorňujú, že dlhodobé užívanie tohto lieku môže so sebou prinášať aj vážne zdravotné riziká.

Aktivuje imunitné bunky

Ako uvádza Daily Mail, počas štúdie analyzovali vedci tkanivové vzorky od 238 pacientov diagnostikovaných s rakovinou hrubého čreva medzi rokmi 2015 až 2019. Z tejto skupiny bolo zistené, že 12 percent, čo predstavuje 29 pacientov, užívalo aspirín dlhodobo.

Pri porovnaní týchto dvoch skupín výskumníci zistili, že pravidelní užívatelia aspirínu mali zvýšené hladiny CD80, proteínu, ktorý je spojený s vyššou aktivitou imunitných buniek. Títo pacienti mali navyše menej rakovinových buniek v oblasti lymfatických uzlín a zároveň mali viac imunitných buniek cirkulujúcich priamo v nádoroch.

Dr. Mona Rezapour, gastroenterologička z UCLA, v reakcii na súčasný výskum uviedla, že hoci aspirín znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, neodporúča sa jeho bežné používanie v populácii, pretože prínosy tohto lieku „neprevažujú nad rizikami“.

Znižuje riziko viacerých druhov rakoviny

Táto štúdia nie je prvou, ktorá naznačuje, že aspirín môže mať preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva. Skoršie výskumy už ukázali, že môže znižovať riziko viacerých druhov rakoviny, a to prostredníctvom zníženia zápalu.

Ako sme spomenuli v tomto článku, štúdia predstavená na United European Gastroenterology Week v Barcelone ukázala, že dlhodobé užívanie aspirínu v nízkych dávkach znižuje riziko rakoviny pankreasu, pečene a pažeráka až o 34 % a rakoviny žalúdka o 38 %.

Americká skupina pre preventívne služby takisto preskúmala účinky aspirínu v prevencii viacerých druhov rakoviny. Napriek mnohým prínosom však úradníci vyjadrili obavy z jeho pravidelného užívania, poukazujúc na to, že to môže predstavovať potenciálna zdravotné riziká.

Zdôraznili možné vedľajšie účinky, vrátane poškodenia obličiek, vnútorného krvácania a podráždenia žalúdočnej výstelky či vzniku žalúdočných vredov.

Vážne zdravotné riziká

Ako uvádza Gastro Journal: „Účinnosť aspirínu pri prevencii chorôb je obmedzená rizikom gastrointestinálnych komplikácií, ako je ulcerácia a gastrointestinálne krvácanie.“ V bežnej populácii môže aspirín zvyšovať riziko gastrointestinálneho krvácania asi dvojnásobne.

Dokonca aj pri nízkej dávke 75 mg denne sa riziko krvácania z horného gastrointestinálneho traktu zdvojnásobí v porovnaní s tými, ktorí aspirín neužívajú. Je dôležité zdôrazniť, že neexistuje žiadna klinicky účinná dávka aspirínu, ktorá by bola úplne bez rizika krvácania. Aj dávka 10 mg denne môže spôsobiť žalúdočné vredy.

Napriek jeho významným účinkom v prevencii rakoviny a srdcových ochorení je vždy potrebné zohľadniť osobné zdravotné riziká a možné komplikácie.

Zdroje: Gastro Journal, Nie Rakovine, Daily Mail

Najnovšie videá

Trendové videá