Výnimočný festival vyvracia aj mýty o káve: Slovensko je na svetovej úrovni, mali by sme byť hrdí
- V Bratislave sa bude konať výnimočný festival, spája umenie, hudbu a kávu
- Novinkou je aj americký formát súťaže najlepších baristov Crush The Rush
- Minulý rok festival trhol rekord v návštevnosti, prišlo vyše 3 500 ľudí
- V Bratislave sa bude konať výnimočný festival, spája umenie, hudbu a kávu
- Novinkou je aj americký formát súťaže najlepších baristov Crush The Rush
- Minulý rok festival trhol rekord v návštevnosti, prišlo vyše 3 500 ľudí
Káva je jedným z najviac obľúbených nápojov na svete – potvrdzuje to aj fakt, že za rok 2021 Slováci skonzumovali v priemere až 2,8 kilogramu kávy na osobu. Je to takmer o 8 % viac ako v roku 2020.
V rokoch 2020 a 2021 sa na celom svete spotrebovalo viac ako 166 miliónov vriec kávy, pričom jedno vrece malo okolo 60 kilogramov. Kávová kultúra sa rozrastá aj na Slovensku, potvrdzuje to aj Mário Adamčík, jeden z organizátorov festivalu kávy Two Coffee Champs.
Ide už o tretí ročník tohto kávového festivalu, ktorý sa bude konať 10. a 11. mája v Bratislave v Novej Cvernovke. Tento rok však bude oproti minulým ešte výnimočnejší – na návštevníkov čakajú okrem kávy aj hudba, umenie a legendárna súťaž baristov z USA.
„Tento rok sme si povedali, že tých festivalov je celkom veľa – každé lokálne mesto si urobí vlastný kávový festival. Preto sme sa chceli odlíšiť. Našou najväčšou doménou je, že ľudia chcú na našom festivale tráviť celý deň,“ vysvetlil pre Startitup Mário.
Svetovú baristickú súťaž vystrieda afterparty
Tento rok sa na festivale vôbec prvýkrát bude konať americký formát súťaže baristov Crush The Rush. Jedna celá sála v Novej Cvernovke sa premení sa „kaviarenskú džungľu“ a baristi budú súťažiť v príprave espressa.
Súťažiaci budú musieť pripraviť kvalitné espresso, rôzne mliečne nápoje za určitý časový limit a prekonať budú musieť aj nečakané situácie, ktoré môžu nastať v kaviarni. Súčasťou súťaže budú aj návštevníci festivalu.
„Minulý rok to boli súťaže v príprave filtrovanej kávy, tento rok sme jednu súťaž vymenili za oveľa živší formát v príprave espressa. Na rozdiel od krasických baristických súťaží sme prevzali americký formát, ktorý je oveľa energickejšie a zaujímavejší aj pre publikum. Bude sa hodnotiť rýchlosť obsluhovania a, samozrejme, aj kvalita espressa,“ hovorí Mário.
Novinkou na festivale je aj piatková afterparty, ktorá sa uskutoční v centre Bratislavy. Návštevníci, ktorí budú mať zakúpený VIP vstup na festival, dostanú welcome drink zdarma.
Po kvalitnej káve príde afterparty
Festival Two Coffee Champs sa koná 10. a 11. mája v priestoroch Novej Cvernovky v Bratislave. Počas týchto dvoch dní sa v nej stretnú milovníci kávy, ale aj umenia a hudby.
Návštevníci sa môžu tešiť na ochutnávky kávy v rôznych prípravách, prednášky, cuppingy a workshopy zamerané na senzoriku a domácu prípravu kávy.
Two Coffee Champs 2024 prinesie v tomto ročníku do Bratislavy spojenie troch aspektov: hudby, umenia a, samozrejme, kávy. Počas cuppingu sa návštevníci môžu naučiť vnímať chute kávy, od dovozcov, pražiarov či barmanov si vypočuť pútavé prezentácie, zastaviť sa v exteriérovej zóne, alebo sa osviežiť v oddychovej zóne.
V cene vstupenky je zahrnutá neobmedzená konzumácia kávy, vstup do jednotlivých zón festivalu, vstupy na cuppingy a prednášky.
Piatková afterparty
V piatok 10. mája sa v Temnom Ost Blocku v centre Bratislavy uskutoční aj afterparty. Návštevníci, ktorí budú mať zakúpené VIP vstupenky, budú mať vstupné drinky v cene lístka. Pozri si viac informácií o festivale →
Spojenie kávy a ekologickej dopravy
Novinkou na festivale je aj generálny partner – tým bude tento rok Dopravný podnik Bratislava. V Novej Cvernovke a jej okolí je problém s parkovaním a festival Two Coffee Champs chcel aj takto poukázať na výhody verejnej dopravy.
„Každý rok sme podporovali to, aby návštevníci festivalu využívali verejnú dopravu. Okrem toho, že je to ekologickejšie, vyhnú sa aj problémom s parkovaním. Verejná doprava sa modernizuje a my to ako festival chceme oceniť,“ vysvetľuje Mário.
Podľa neho si aj všetci vodiči autobusov, električiek a trolejbusov zaslúžia vďaku. Aj to je jeden z dôvodom, prečo sa festival rozhodol dať všetkým zamestnancom Dopravného podniku Bratislava lístky na festival so zľavou 50 %.
„Všetci v dopravnom podniku milujú kávu a my sami členovia tímu Two Coffee Champs využívame verejnú dopravu. Tak prečo to nespojiť?“ pýta sa.
3 otázky pre Mária Adamčíka
Hovorí sa, že čím je káva tmavšia, tým je silnejšia. Je to tak? S akými najčastejšími mýtmi o káve sa stretávate?
– Nie je to úplne pravda. Záleží najmä na odrodách kávy a aj na pražení. Vo výsledku to funguje tak, že čím je káva tmavšia, tým je surovina viac spálená. Pri každej káve sa hľadá ideálny pražiaci profil kávy.
Slováci si väčšinou kávu kupovali v supermarketoch. Aký je hlavný rozdiel medzi kávou zo supermarketu a výberovou kávou?
– Aj do supermarketov sa už dostávajú lepšie kávy, najmä do tých s lepšími potravinami. Niektoré obchody s tým dosť experimentujú, takže už je výberová káva dostupnejšia.
Ešte stále sú ľudia, ktorí si pýtajú presso s mliekom alebo latte. Rozvíja sa na Slovensku kávová kultúra?
– Myslím si, že sa to dosť zmenilo. Ľudia si už v kaviarni nechcú vyberať a čakajú, čo im odporučí barista. Vyhľadávajú dobré kaviarne s výberovou kávou. Najobľúbenejšie kávy sú cappuccino, espresso a filtrovaná káva.
Viac informácií o festivale si môžeš pozrieť tu →
Na Slovensku sa praží káva na svetovej úrovni
Mnohí milovníci kávy sú presvedčení, že najlepšia káva pochádza z Talianska. Podľa Mária Adamčíka je talianska káva dobrá, ale nemusíme hneď cestovať do Ríma, aby sme si dali kvalitnú kávu.
„Na Slovensku a v Česku máme množstvo kvalitných pražiarní – len u nás je ich vyše 70 a pražíme kávu naozaj na svetovej úrovni, na čo by sme mali byť hrdí,“ poznamenal Mário.
Aj festival Two Coffee Champs je zameraný práve na to, aby ľudia ochutnali a spoznávali aj lokálne pražiarne a iné druhy kávy. Podľa Mária si tam nájde každý návštevník to svoje.
Filtrovaná káva je prežitok, trendom sú fermentácie
Pred tromi rokmi bola trendom filtrovaná káva v tradičných spracovaniach, teraz ju nájdeme takmer v každej kaviarni. Gastronómia však, aj v prípade kávy, ide stále dopredu rýchlosťou svetla.
Najnovšie Slováci vyhľadávajú špeciálne kávy, tzv. fermentácie a experimentálne spracovania. „Mali sme teraz predfestivalovú Cupping tour po celom Slovensku zameranú na rôzne spracovania kávy. Na rozdiel od minulého roka nám pražiarne poslali o 50% viac fermentovaných káv. Ide o kávy, ktoré sú fermentované oveľa dlhšie alebo do nich farmári pridávajú rôzne kvasinky. To zrkadlí najsilnejší trend, ktorý teraz ľudia vyhľadávajú,“ prekvapuje Mário.
Zároveň sa podľa neho zmenilo aj správanie Slovákov v kaviarňach. Už si nechcú vyberať kávu, ale porozprávajú sa s baristom a výber aj prípravu nechajú na ňom.
„Ľudia sa viac rozprávajú o káve, o tom, čo majú v kaviarni v mlynčeku a čo by ešte mohli ochutnať. A páči sa mi aj to, že kedysi boli v Bratislave 2-3 kaviarne, v ktorých si ľudia mohli dať dobrú kávu. Dnes ich máme desiatky,“ dodal.
Slováci hľadajú netradičné chute
Podľa Mária Adamčíka, ktorý spoluorganizuje festival Two Coffee Champs, sú ľudia oveľa viac priami a majú vyššie nároky na kávu. Čoraz častejšie vyhľadávajú netradičné chute.
Vidieť to aj na kaviarňach, ktoré sa im snažia ponúknuť dva atribúty: príjemné prostredie a netradičné chute. Väčšina Slovákov zároveň neberie kávu len ako životabudič, ale chodí si ju naozaj vychutnávať.