Mladí majú silný strach o budúcnosť planéty. Novodobá „eko tieseň“ ovplyvní rozhodnutie splodiť dieťa

  • Klimatická kríza ovplyvňuje nás všetkých
  • Spája sa s ňou aj tzv. ekologická tieseň
  • Ekologická tieseň má dopady na psychické a fyzické zdravie
Ekologická tieseň zasahuje najmä mladých ľudí
Ekologická tieseň zasahuje najmä mladých ľudí Freepik/freepik
  • Klimatická kríza ovplyvňuje nás všetkých
  • Spája sa s ňou aj tzv. ekologická tieseň
  • Ekologická tieseň má dopady na psychické a fyzické zdravie

Klimatická kríza so sebou prináša mnoho veľkých zmien, ako napríklad náhle zmeny počasia, požiare a záplavy. Každý deň sa ľudia dostávajú k novým znepokojujúcim informáciám zo životného prostredia.

Tieseň, o ktorej sme sa rozprávali s odborníčkou Mgr. Henrietou Čechovičovou, má negatívny vplyv na duševné zdravie a pohodu ľudí. Neustále obavy z environmentálnych problémov môžu viesť k stresu, depresii, úzkostným poruchám a v extrémnych prípadoch dokonca k posttraumatickej stresovej poruche. Môže tiež zhoršiť každodenné fungovanie, vzťahy a celkovú kvalitu života.

Ekologickou tiesňou trpí mnoho Slovákov

Sú ľudia, ktorí trpia úzkosťou spôsobenou práve spomínanou ekologickou krízou a zmenami v klíme. Ekologická tieseň, známa aj ako klimatická úzkosť, je psychologický jav charakterizovaný pocitmi obáv, stresu, strachu alebo bezmocnosti v súvislosti so súčasným a budúcim stavom životného prostredia, najmä v reakcii na zmenu klímy a ekologickú degradáciu.

Jednotlivci, ktorí zažívajú ekologickú tieseň, sa môžu cítiť ohromení rozsahom environmentálnych výziev a vnímaným nedostatkom účinných opatrení na ich riešenie. Strach o budúcnosť ústi do eko tiesne, ktorú sprevádzajú nepríjemné fyzické príznaky.

„Samotná tieseň je stav, kedy ľudia pociťujú napätie, obavu a vnútorný nepokoj. Prejavuje sa tachykardiou, zrýchleným dychom, potením, vysokým krvným tlakom či bolesťami žalúdka. Rovnako to platí aj v prípade eko tiesne, ktorá sa prejavuje typickým nutkavým myslením na obavy o budúcnosť a budúcu existenciu,“ vysvetľuje terapeutka Mgr. Henrieta Čechovičová z online terapeutickej platformy Hedepy.

V podstate ide o silný strach z environmentálnych problémov a budúcnosti ľudstva na planéte.

Čo je najčastejším spúšťačom?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Tento článok je dostupný členom
Startitup PREMIUM
Najvýhodnejšie
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroj: Slovenská klíma

Najnovšie videá

Trendové videá