Po vlne zlacňovania príde zlom: Potraviny budú drahšie, môže za to jediná zmena zákona

  • Slováci si v obchodoch priplatia
  • Pekárenské prevádzky bojujú s vysokou fluktuáciou zamestnancov
Ľudia v potravinách pri pečive.
Ilustračná fotografia TASR/František Iván
  • Slováci si v obchodoch priplatia
  • Pekárenské prevádzky bojujú s vysokou fluktuáciou zamestnancov

Potravinársky sektor čelí vážnemu problému s nedostatkom pracovníkov. Mnoho skúsených zamestnancov odchádza do predčasného dôchodku, čím sa znižuje dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily. To vedie k výraznému nárastu personálnych nákladov pre potravinárske firmy.

Aby pokryli tieto zvýšené náklady, potravinári zvažujú premietnutie do cien produktov. To by mohlo znamenať nárast cien potravín pre spotrebiteľov.

Odliv pracovníkov spôsobuje zvýšenie nákladov 

Ako informuje agentúra TASR, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách. V pondelok o tom informoval predseda predstavenstva spomínaného zväzu Milan Lapšanský.

„Nepremyslené zvýhodnené odchody do predčasného dôchodku z dielne Hegerovej vlády pripravili doteraz pracovný trh na Slovensku o viac ako 60-tisíc pracovníkov. V mnohých prípadoch išlo o ľudí s mnohoročnými skúsenosťami a vysokou odbornosťou. Tento najväčší výpadok v histórii slovenského pracovného trhu nie je možné nahradiť a premietne sa do zvýšených cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov,“ uviedol Lapšanský.

Zväz pripomenul, že ku koncu minulého roka bolo evidovaných takmer 47-tisíc žiadostí o predčasný dôchodok a ďalšie tisícky pribudli v tomto roku. Upozornili, že priemerný ročný počet žiadateľov o túto dávku sa v minulosti pohyboval okolo 14-tisíc ľudí.

Rok 2023 však priniesol trojnásobný počet žiadostí o predčasný dôchodok, čo podľa SZPCC významne poškodilo produkčné kapacity výrobcov chleba, pečiva či koláčov.

Viaceré pekárske prevádzky pritom bojujú s vysokou fluktuáciou zamestnancov a na stabilizáciu personálu často nestačí ani zvyšovanie miezd.

Vek nároku na predčasný dôchodok sa bude postupne zvyšovať 

Lapšanský pripomenul, že v tomto odvetví pracuje viac ako 12-tisíc zamestnancov po celom Slovensku a tvoria vyše tretinu slovenského potravinárstva. Mechanizmus náhrady pracovnej sily v tomto odvetví zatiaľ podľa neho neexistuje.

„Zvýšenie automatizácie je najmä v sektore potravinárstva s investičným dlhom presahujúcim miliardu eur dlhodobým procesom. Pekári, cukrári a cestovinári tak budú musieť zvýšené náklady na pracovnú silu premietnuť do odbytových cien. Či sa to prejaví na cenách pultových, bude záležať od obchodníkov, ktorí predajné ceny v obchodoch určujú,“ zdôraznil Lapšanský.

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament v apríli, sa dotkla aj odchodov do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch.

Podmienka 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný dôchodok bude po novom naviazaná na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá