iPhone už nie je na vrchole. Apple zaznamenáva drastický pokles predajov po celom svete

  • Spoločnosť Apple zažíva už dlhšie prepad na trhu
  • Dôvodov je hneď niekoľko
  • Koniec éry iPhonov: Apple zaznamenáva drastický pokles predajov
iphone, pokles
Ilustračné foto Canva/Mark Wilkinson, Canva/Elnur
  • Spoločnosť Apple zažíva už dlhšie prepad na trhu
  • Dôvodov je hneď niekoľko
  • Koniec éry iPhonov: Apple zaznamenáva drastický pokles predajov

Podľa najnovších hospodárskych výsledkov technologického giganta Apple klesol jeho predaj na takmer každom trhu po celom svete. Spoločnosť uviedla, že dopyt po jej smartfónoch klesol za prvé tri mesiace tohto roka o viac ako 10 %, pričom celkový predaj klesol vo všetkých geografických regiónoch okrem Európy.

Tržby v celej spoločnosti celkovo klesli o 4 % na 90,8 miliardy dolárov, čo bol najväčší pokles za viac ako rok. Medziročne klesol aj čistý zisk, a to o 2 % na 23,636 miliardy dolárov. Výsledky boli však aj napriek tomu lepšie, ako predpovedali analytici.

„Počas štvrťroka sme boli nadšení, že sme spustili Apple Vision Pro a ukázali svetu potenciál, ktorý priestorové výpočty odomykajú. Tiež sa tešíme na oznámenie produktu budúci týždeň a neuveriteľnú celosvetovú konferenciu vývojárov budúci mesiac,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook. 

Predaje sa majú vrátiť k rastu

Spoločnosť očakáva, že sa predaje v nasledujúcich mesiacoch vrátia k rastu. Plánuje totiž uviesť na trh nové produkty a investovať aj do umelej inteligencie. Celkový predaj na najväčšom čínskom trhu ale klesol, a to až o 8 %.

„Z dlhodobého hľadiska očakávame od Číny pozitívne predaje,“ vyjadril sa Cook. Pokúsil sa takto uistiť investorov o stave podnikania v druhej najväčšej svetovej ekonomike.

Konkurencia na tomto trhu sa však zo strany miestnych značiek, ako je Huawei, zintenzívnila. Softvérový analytik Gil Luria uviedol, že spoločnostiam ako Huawei sa v Číne darí, pretože ide o v podstate domácu značku, informuje BBC.

Problémy spoločnosti?

Zaujímavosťou je, že kým Apple zažíva sériu poklesov tržieb, širší trh naopak rastie. Podľa výskumnej spoločnosti Canalys celosvetovo vzrástli dodávky smartfónov v prvých troch mesiacoch roka o 10 %.

Luria dodal, že pri Apple nedošlo k výrazným vylepšeniam telefónu od uvedenia iPhonu 12 na trh takmer pred štyrmi rokmi, keď Apple predstavil 5G pripojenie, čo prinútilo viacerých ľudí kúpiť si nový telefón.

V súčasnosti Apple podľa analytika dúfa, že dokáže priniesť pri iPhone 16 dostatok funkcií umelej inteligencie. Telefón má vyjsť koncom tohto roka.

Tim Cook v rámci hodnotenia výsledkov vyzdvihol predovšetkým nové maximum, ktoré sa podarilo dosiahnuť pri tržbách súvisiacich so službami. Tie zahŕňajú napríklad príjmy z Apple TV+ alebo Apple Music. Tu dosiahli tržby nového maxima 23,87 miliardy dolárov. Vlani to bolo necelých 21 mld. dolárov. Mierne medziročné zlepšenie zaznamenali tiež u počítačov, kde stúpli tržby zo 7,1 na 7,4 miliardy dolárov.

Kľúčovým segmentom spoločnosti Apple sú jednoznačne iPhony. Tržby z ich predaja ale poklesli medziročne o 10,5 % na 45,96 miliardy dolárov, vlani to bolo ešte viac ako 51 miliárd. Pokles zaznamenali aj iPady a tiež segment, ktorý zahŕňa takzvanú domácu techniku. 

Zdroje: Apple.com, BBC

Najnovšie videá

Trendové videá