4 superpotraviny, ktoré potrebuješ mať stále v špajze. Sú významne protizápalové

  • Zázračné superpotraviny pozitívne prispievajú telu v mnohých smeroch
  • Tieto 4 ti dokonca pomôžu v boji proti zápalom
Zelenina na tanieri
Zázračné superpotraviny pomôžu tvojmu zdraviu Reprofoto: Freepik/Pvproductions
  • Zázračné superpotraviny pozitívne prispievajú telu v mnohých smeroch
  • Tieto 4 ti dokonca pomôžu v boji proti zápalom

Zázračné superpotraviny môžu človeku pomôcť bojovať s rôznymi chorobami či problémami. Jedným z nich je napríklad zápal. Ide o prirodzenú imunitnú odpoveď, ktorá pomáha chrániť naše telo pred vonkajšími útočníkmi. Ak sa ale stane chronickým, môže mať negatívny vplyv na zdravotný stav a prispieť k chorobám srdca, rakovine, mŕtvici či cukrovke.

Strava je jednou z kľúčových metód, ktoré môžeme použiť na zvládnutie chronického zápalu v tele. Zatiaľ čo sladké a spracované potraviny môžu daný problém zhoršiť, tieto superpotraviny by mohli pomôcť udržať ho pod kontrolou.

Bobuľové ovocie

Jahody, čučoriedky, maliny a černice majú nielen skvelú chuť, ale taktiež plné antioxidantov. Ako uvádza portál Bristol Live, tieto molekuly bojujúce s chorobami pomáhajú chrániť naše telo pred voľnými radikálmi, teda nestabilnými atómami, ktoré môžu poškodiť bunky, čo vedie k chorobám a starnutiu.

Práve bobuľové ovocie obsahuje flavonoidy. Treba však mať na pamäti, že niektoré druhy majú účinnejšie efekty ako iné. Černice sú známe vysokým obsahom fytonutrienty, ktorá sa pýši silnými protizápalovými vlastnosťami a môže tiež podporovať imunitný systém.

Mastné ryby

Mastné ryby ako losos, makrela, ančovičky a sardinky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom EPA a DHA známe pre svoje protizápalové vlastnosti. Pri ich konzumácii premieňa ľudské telo morské mastné kyseliny na zlúčeniny nazývané resolvíny a protektíny. Tie dokážu znížiť úroveň zápalu v tele.

Národná zdravotná služba (NHS) dokonca odporúča, aby sme sa všetci snažili skonzumovať aspoň dve porcie rýb týždenne. Ryby a mäkkýše totiž predstavujú skvelý zdroj mnohých vitamínov a minerálov. Ryby dusené, pečené alebo grilované sú zdravšou voľbou ako vyprážané ryby. Vyprážanie môže zvýšiť obsah tuku v rybách a mäkkýšoch, najmä ak sú varené v cestíčku.

Brokolica

Táto „nadupaná“ zelenina sa môže pochváliť niekoľkými veľmi pôsobivými zdravotnými výhodami, o ktorých mnohí z nás vôbec nemusia vedieť. Predstavuje dobrý zdroj vlákniny a bielkovín, je nabitá živinami a obzvlášť bohatá na antioxidačné flavonoidy, ako je kaempferol a kvercetín.

Obsahuje aj karotenoidy, ktoré chránia pred rozvojom rakoviny kože a niektorých očných ochorení. Tiež udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitný systém. Okrem toho, že je to skvelá príloha k pečenému mäsu, prečo neskúsiť zakomponovať brokolicu napríklad aj do praženice, polievok a šalátov?

Kurkuma

Podobne ako kel či quinoa, aj toto korenie zlatistej farby sa stalo jednou z trendových ingrediencií, ktoré má dnes vo svojej kuchyni zrejme každý (alebo aspoň väčšina z nás). Dôvod? Kurkuma poskytuje dobre preskúmané protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť bolesti spojené s artritídou, ako aj upokojiť zápalové kožné problémy (napríklad akné).

Výskumníci zistili, že jasne žltá chemikália, ktorá dáva kurkume jej nezvyčajnú farbu, nazývaná kurkumín, dokáže interagovať s rôznymi molekulami zapojenými do zápalu. Podľa Daily Mirror dokonca niektorí odborníci veria, že je rovnako účinná pri potláčaní zápalu ako voľnopredajné lieky proti bolesti.

Samotný kurkumín potenciálne prospieva aj mozgu. Antioxidačné a protizápalové vlastnosti polyfenolu prospievajú aj pri prevencii alebo znižovaní symptómov iných neurodegeneratívnych ochorení, ako je demencia, Huntingtonova choroba, roztrúsená skleróza a Parkinsonova choroba.

Ako kurkumu využívať pri varení? Možno ňou napríklad posypať ľubovoľnú zeleninu a opražiť v rúre, alebo si vyskúšať pripraviť zlaté mlieko ako lahodný indický nápoj. Príprava zahŕňa ohrievanie kravského alebo rastlinného mlieka s kurkumou a inými koreninami, ako je napríklad škorica a zázvor.

Pri kurkume však dávaj pozor, aby si zohnal čerstvý BIO koreň. Kurkuma v dlhodobom meradle a zvýšenom množstve taktiež môže prispieť k anémii, preto platí, že všetko treba prijímať s mierou.

Zdroje: Bristol Live, NHS, Healthline, Daily Mirror, Forbes, YouTube/Healthline

Najnovšie videá

Trendové videá