Slováci dnes zažijú koncert Jean-Michela Jarrea úplne zadarmo. Bratislavu ochromia desiatky tisíc ľudí

  • Jean-Michel Jarre je legenda elektrickej hudby
  • Dnešný koncert odohrá úplne zadarmo
  • Ovplyvní aj dopravu v meste
Predstavenie osobností festivalu vedy a umenia STARMUS 2024
Jean-Michel Jarre sa postará o zážitok na celý život Reprofoto: TASR/Pavel Neubauer
  • Jean-Michel Jarre je legenda elektrickej hudby
  • Dnešný koncert odohrá úplne zadarmo
  • Ovplyvní aj dopravu v meste

Jean-Michel Jarre, legenda elektrickej hudby, dnes otvorí unikátny festival Starmus. Ten sa uskutoční v areáli výstaviska Incheba pri Moste SNP. Festival na Slovensko prináša spoločnosť ESET. Vstup je pre verejnosť zadarmo, držitelia vstupeniek na STARMUS festival budú mať v hľadisku vyhradené miesta.

Hlavnou témou Starmusu je tento rok budúcnosť našej planéty Zem. Organizátori ju vnímajú ako najúžasnejšiu planétu vesmíru. 

Festival Starmus VII prinesie na Slovensko nielen prominentných hudobníkov, ale aj vedcov a mysliteľov z celého sveta.

Otvárací koncert „Bridge from the Future“ predstaví ikonického francúzskeho elektronického hudobníka Jean-Michel Jarreho a gitaristu skupiny Queen Briana Maya. Tento unikátny hudobno-vizuálny zážitok začína už o pár hodín a pre verejnosť je úplne zadarmo.

Ďalšími významnými účinkujúcimi na festivale budú napríklad antropologička Jane Goodallová, fyzik a laureát Nobelovej ceny Kip Thorne či kanadský astronaut Chris Hadfield.

Festival ponúka bohatý program zahŕňajúci prednášky a diskusie na témy, ako sú klimatické zmeny, umelá inteligencia a budúcnosť vesmírneho prieskumu, čím sa snaží spojiť vedu s umením na jedinečnej platforme. Na Slovensko festival priniesla spoločnosť Eset. 

Jean-Michel Jarre priláka davy ľudí

Ako informujú TVNOVINY.sk, polícia čaká 30-tisíc ľudí, majú aj záložné plány, aby sa všetci vošli. 

V súvislosti s organizáciou festivalu prichádzajú na rad aj dopravné obmedzenia. Ako sme upozorňovali v tomto článku, Most SNP bude uzatvorený pre automobilovú dopravu v sobotu 11. mája od 20.30 do 23.30 a v nedeľu 12. mája od 20.00 do 23.00, čo môže viesť k dopravným komplikáciám v centrálnej časti mesta. Viedenská cesta a cyklochodník popri Inchebe budú uzavreté tiež. Dôvodom je generálka svetiel a dronov, ktoré sú súčasťou predstavenia.

Mesto odporúča občanom využiť počas uvedených časov alternatívne trasy alebo mestskú hromadnú dopravu, ktorá bude mostom prechádzať s miernymi zdržaniami. Polícia tiež pripomína, že na Einsteinovej ulici nie je dovolené zastavenie vozidiel. Možné nebude ani parkovanie áut v priestoroch výstaviska. Odporúča preto využívať verejne dostupné parkovacie plochy na území Petržalky. 

Dostupné budú niektoré cyklotrasy a lávky pre peších, od Starého Mesta či z nákupného centra na Einsteinovej ulici. Štátna polícia bude zároveň dohliadať na ochranu verejného poriadku, na bezpečnosť i plynulosť cestnej premávky. Spolupracovať bude aj s mestskou políciou.

Unikátna šou je už „na spadnutie“

Dopravný podnik Bratislava posilní vybrané linky MHD. Odporúča využiť zastávky Einsteinova (autobusy 80, 88), Pri sade (autobusy 83, 91, 93), OC Einsteinova (autobusy 50), Most SNP (električky 4, autobusy 29, 37, 70) a Sad Janka Kráľa (električky 3). Po skončení podujatia bude MHD posilnená vybranými dennými i nočnými linkami. Bližšie informácie sú zverejnené na webe mestského dopravcu.

Festival Starmus sa bude konať v Bratislave od 12. do 17. mája. V rámci hlavného programu festivalu vystúpi napríklad antropologička Jane Goodallová, fyzik Kip Thorne či astronaut Chris Hadfield. Okrem hlavného programu je počas festivalu pripravený aj sprievodný program v tzv. Starmus campe na Hlavnom námestí. Záujemcov tam čakajú bezplatné diskusie a koncerty domácich i zahraničných hudobníkov.

Otváracia monumentálna šou si však vyžiadala najvyššie pódium, aké na Slovensku postavili. Je dokonca o tri metre vyššie, než postavili pre kapelu Rammstein. Jarre svoju hudbu prepája s vedou, technológiami a architektúrou prostredia. Preto bude súčasťou šou pohľad na bratislavské UFO. Na skúšku už v piatok pricestovali aj fanúšikovia z cudziny.

Zdroje: Starmus Festival, Archív Startitup, Archív Startitup, TVNOVINY.sk, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá