Seniori platia za lieky viac ako kedykoľvek predtým. Existuje výhoda, ktorá im ušetrí desiatky eur

  • Seniori majú možnosť požiadať o tzv. nulový limit spoluúčasti
  • Zákon, ktorý to umožňuje, platí od roku 2022
Farmaceutka ukazuje žene lieky.
Ilustračné foto Freepik/@gpointstudio
  • Seniori majú možnosť požiadať o tzv. nulový limit spoluúčasti
  • Zákon, ktorý to umožňuje, platí od roku 2022

Slovenskí seniori si môžu znížiť náklady na lieky, pomôcky a diéty. Od roku 2022 im to umožňuje zákon, ktorý znižuje limit spoluúčasti. Ide o sumu, ktorú musia doplatiť za lieky a iné produkty hradené z poistenia.

Seniori s nízkym príjmom si môžu požiadať o tzv. nulový limit spoluúčasti na lieky, pomôcky a diéty. To znamená, že v lekárni za ne nebudú platiť nič, ak ich štvrťročný príjem nepresiahne stanovený limit.

Platenie spoluúčasti 12 eur alebo 30 eur

Ako uvádza portál Pravda, pre seniorov z tejto skupiny sú náklady na lieky a iné zdravotnícke potreby nižšie. Nemusia platiť doplatky a ani poskytovať žiadosti alebo ďalšie dokumenty zdravotným poisťovniam na získanie týchto výhod.

Zákon určil, že niektoré skupiny poistencov, ako držitelia preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, invalidní a starobní dôchodcovia, musia platiť spoluúčasť 12 eur alebo 30 eur. Tieto limity sa uplatňujú, keď príjmy poistencov prekročia stanovenú hranicu.

Ak sa zmenia životné podmienky poistenca a ovplyvnia výšku jeho spoluúčasti, poisťovňa môže poistenca z tohto zoznamu vylúčiť a prehodnotiť jeho právo na limit spoluúčasti.

Limit spoluúčasti sa líši podľa skupiny poistencov

Je dôležité zdôrazniť, že zákon neodstránil doplatky poistencov. Hoci niektoré verejné vyhlásenia spomínajú lieky bez doplatkov pre niektoré skupiny, väčšinou je stále nutné doplácať za lieky, zdravotnícke pomôcky a diétne potraviny na lekársky predpis. Poistenec môže znížiť tieto výdavky výberom lacnejších alternatív, ak to jeho zdravie umožňuje.

Zákon sa týka nielen domácich poistencov, ale aj občanov EÚ žijúcich na Slovensku. Títo občania môžu uplatniť limit spoluúčasti, ak splnia určené kritériá a preukážu svoj status.

Toto opatrenie zlepšuje prístup seniorov k zdravotnej starostlivosti a znižuje ich finančné zaťaženie, čo je v súčasnosti veľmi dôležité.

Na snímke je kalkulačka a peniaze
zdroj: Canva/Alfexe

V roku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda zamestnanca v slovenskom hospodárstve 1 304 eur. Maximálny mesačný dôchodok, ktorý môže poistenec dostať, ak spĺňa určité kritériá, je 782,40 eur. Celkový maximálny príjem za štvrťrok, ktorý sa posudzuje pri nároku na limit spoluúčasti pre rok 2024, je 2 347,20 eur.

Limit spoluúčasti sa líši podľa skupiny poistencov. Pre vybrané skupiny je to 0 eur, zatiaľ čo pre ostatné skupiny je to buď 12 eur, alebo 30 eur v závislosti od ich situácie.

Výhody pre pracujúcich penzistov

Seniori majú okrem zníženia náklady na lieky, pomôcky a diéty aj iné výhody. Ako sme ťa už informovali, ak dôchodca pracuje na plný úväzok, môže si užiť päť týždňov dovolenky a má nárok na príplatky, náhrady príjmu a ďalšie výhody ako príspevky na stravovanie či cestovné. Ak ho zamestnávateľ chce prepustiť, musí postupovať podľa Zákonníka práce.

Po skončení pracovného pomeru výpoveďou dôchodca dostáva výpovednú lehotu a môže dostať aj odstupné. Zamestnanci, ktorí pracujú v noci, dostávajú príplatok 40 % z minimálnej mzdy za každú odpracovanú hodinu.

Za prácu počas sviatku majú nárok na príplatok 100 % z ich priemerného hodinového zárobku. Práca v sobotu znamená príplatok 50 % z minimálnej mzdy a práca v nedeľu príplatok 100 % z minimálnej mzdy.

Penzisti, ktorí pracujú na dohodu, si nemôžu nárokovať dovolenku, náhradu mzdy pri prekážkach v práci a ďalšie príspevky. Od zamestnávateľa dostanú aspoň minimálnu mzdu a neplatené voľno v prípade osobných prekážok ako lekárska návšteva. Nesmú pracovať viac ako 12 hodín za deň.

Môžu si uplatniť odvodovú výnimku, ak ich príjem nepresiahne 200 eur, čo znamená, že neplatia odvody na sociálne a zdravotné poistenie. Ak príjem prekročí túto hranicu, platia odvody len z rozdielu. Vďaka tejto úľave môžu pracovať na dohodu bez toho, aby im bola zastavená výplata predčasného dôchodku, pokiaľ ročný príjem nepresiahne 2 400 eur.

Ak penzisti neplatia odvody, nemajú nárok na zvýšenie dôchodku.

Zdroje: Pravda, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá