Životné pracovné ponuky v gastrosektore: Zarábaj 3-tisíc eur mesačne v obľúbených podnikoch
- Slovenskí kuchári majú množstvo pracovných príležitostí
- Pri pohľade na ponúkanú mzdu sa rozhodne nemajú za čo hanbiť
- Slovenskí kuchári majú množstvo pracovných príležitostí
- Pri pohľade na ponúkanú mzdu sa rozhodne nemajú za čo hanbiť
Nie tak dávno, konkrétne v roku 2020, keď sa slovenské gastro rovnako ako všetky iné oblasti muselo vysporiadať s nástupom pandémie Covid-19, sme v našom článku rozoberali finančné problémy v zamestnaniach ako kuchár či čašník. Na Slovensku sa totiž vedelo, že ide o sektor známy minimálnymi mzdami, ktoré sa neskôr doplácajú na ruku.
Problém v takýchto prípadoch nastáva, napríklad keď zamestnanci s prácou skončia a odídu na dôchodok. Ideálne to ale nie je ani pri materskej dovolenke alebo keď sa dotyční stanú práce neschopnými. V súčasnosti sa však zdá, že sa situácia v gastrosektore predsa len zlepšuje.
Pri pohľade na pracovné ponuky uverejnené na známom portáli Profesia je zrejmé, že kuchárske platy postupne rastú. Praví majstri si v tomto remesle dokážu zarobiť skutočne slušné peniaze výrazne presahujúce slovenský priemer. V ponukách sa pritom ich plat uvádza v hrubom (BRUTTO), a teda sa zdá, že doplácanie na ruku sa v mnohých prevádzkach stáva minulosťou.
Za rok 2023 dosiahla hrubá priemerná mzda na Slovensku úroveň 1 430 eur za mesiac, informuje portál Podnikajte.sk. Ak vyhľadávame kuchárske pracovné ponuky začínajúce na úrovni 1 500 eur v hrubom mesačne, portál nám ponúkne až 258 možností. (Samozrejme, vo viacerých prípadoch ide o iné typy zmlúv, pri ktorých sa uvádza hodinová mzda, pozn. red.).
Lákavá pracovná ponuka
Pri pohľade na konkrétne pracovné ponuky ťa môže zaujať napríklad možnosť zamestnať sa v ružomberskom hoteli Harabovo. Prevádzka hľadá kuchára už od 1. júna a podľa informácií na Profesii mu ponúka zmluvu na plný úväzok s hrubým platom 1 700 eur mesačne.
Očakáva sa od teba, že sa o prácu budeš uchádzať s 5-ročnou praxou. Mal by si byť komunikatívny, schopný organizovať a riadiť prácu, dokázať ovládať samého seba a mať odolnosť voči stresu. Ďalej od teba zamestnávateľ požaduje schopnosť osvojovať si nové procesy, precíznosť, presnosť, ochotu skúšať nové veci, spoľahlivosť či tímovosť.
V hoteli by si pripravoval stravovanie vo forme bufetov, prípadne pre organizované svadby a iné podujatia. K platu dostaneš aj príspevok na stravovanie, možnosť využívať miestne zariadenia na rekreačné účely, vzdelávanie a školenia vo svojom odbore a dokonca aj ubytovanie.
Stačí ti stredoškolské alebo nadstavbové odborné vzdelanie a zamestnávateľ ti ponúkne 1 700 eur na mesiac v hrubom.
Cez 3 000 eur
Ak však mieriš ešte vyššie, na Slovensku sa dokážeš zamestnať aj za ešte lákavejšie peniaze. Napríklad taká reštaurácia U zlatého vodníka na bratislavských Zlatých pieskoch ti ponúka hrubý plat 3 600 eur.
V reštaurácii Werk v Bratislave si môžeš zarobiť od 2 300 do 3 000 eur v závislosti od tvojich skúseností a dostaneš aj príspevok na ubytovanie v hodnote 600 eur. Podobných ponúk je pritom na portáli mnoho.
Zdroje: Profesia, Podnikajte.sk, Archív SIU