Niektoré potraviny ťa pri nesprávnej konzumácii môžu aj zabiť. Slováci ich konzumujú na dennej báze
- Viacero potravín obsahuje prirodzene sa vyskytujúce toxíny
- Aj malé množstvo ti môže spôsobiť vážne zdravotné problémy
- Viacero potravín obsahuje prirodzene sa vyskytujúce toxíny
- Aj malé množstvo ti môže spôsobiť vážne zdravotné problémy
Správne skladovanie, množstvo, umývanie či varenie potravín môže byť oveľa dôležitejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Niektoré bežne konzumované potraviny sa totiž pri nesprávnom zaobchádzaní môžu stať potenciálne smrteľnými. V nasledujúcom článku ti predstavujeme niektoré z nich.
Med
Tastemade uvádza, že prírodný med obsahuje jedovaté toxíny zvané pyrolizidínové alkaloidy. Predtým, ako sa dostane na pulty obchodov, musí prejsť procesom pasterizácie, ktorým sa tieto toxíny odstránia.
Konzumácia iba jednej čajovej lyžičky nepasterizovaného medu môže spôsobiť bolesti hlavy, závraty, slabosť či zvracanie, ktoré sa prejavujú až po dobu 24 hodín. Nepasterizovaný med je obzvlášť nebezpečný pre tehotné ženy.
Zemiaky
Zemiaky môžu v závislosti od toho, ako sa s nimi zaobchádza, produkovať prírodný pesticíd nazývaný solanín, ktorý je pre človeka toxický. Táto zlúčenina je obzvlášť koncentrovaná v zemiakoch, ktoré začali zelenať a klíčiť.
Medzi príznaky otravy solanínom patrí zvracanie, hnačka a v niektorých prípadoch aj zástava srdca. Odporúča sa naklíčené zemiaky vyhodiť, pretože aj po odstránení výhonkov môže byť toxín prítomný v zemiakoch, pokiaľ uplynul dostatok času.
Kešu a mandle
Ak v obchode narazíš na „surové“ kešu oriešky, vedz, že určite nebudú „surové“. Kešu oriešky musia prejsť procesom naparovania, aby sa odstránila toxická látka nazývaná urushiol, ktorá sa nachádza aj v jedovatom brečtane.
Konzumácia skutočne surových kešu orieškov môže byť smrteľná, najmä pre ľudí so silnou alergiou. Už len malá hrsť týchto orieškov môže byť extrémne nebezpečná a spôsobiť vážne zdravotné problémy. Rovnako nebezpečné sú aj horké mandle, pretože obsahujú amygdalín, ktorý sa môže premeniť na jedovatý kyanid.
Fazuľa
Zatiaľ čo konzumácia surových potravín sa často považuje za zdravú, niektoré potraviny môžu byť v surovom stave veľmi nebezpečné. Príkladom je červená fazuľa, ktorá obsahuje lektíny poškodzujúce bunky v žalúdku.
Ako uvádza Tastemade, lima fazuľa zas obsahuje chemickú zlúčeninu nazývanú linamarín, ktorá sa môže premeniť na jedovatý kyanovodík. Je preto nevyhnutné fazuľu pred konzumáciou namočiť na niekoľko hodín do vody a potom ju dôkladne uvariť. V opačnom prípade môže aj pol šálky surovej červenej fazule spôsobiť vážne zdravotné problémy.
Ovocie
Semená jabĺk a hrušiek obsahujú zlúčeniny, ktoré sa môžu po požití premeniť na smrteľný kyanid. Tento jed sa nachádza aj v kôstkach niektorých kôstkovín, ako sú čerešne, marhule, slivky a broskyne.
Ak náhodou prehltneš celú kôstku, nemusíš mať hneď obavy. Kôstka musí byť rozdrvená, aby mohla byť jedovatá. Avšak v prípade, že sa ti kôstku podarilo rozdrviť, môže už konzumácia jednej alebo dvoch (v závislosti od jej veľkosti) viesť k vážnym zdravotným problémom, alebo dokonca k smrti.
Pozor aj na mango, ktoré (rovnako ako surové kešu) obsahuje urushiol, a to najmä v šupke, ale aj v stonkách a listoch. Konzumácia manga môže u niektorých ľudí spôsobiť závažnú reakciu, prejavujúcu sa opuchom, vyrážkou a dokonca aj problémami s dýchaním.
Muškátový oriešok
Muškátový oriešok je bežne používaným korením, ktoré sa pridáva do pečiva, dezertov a slaných jedál. Obsahuje však psychoaktívnu zlúčeninu nazývanú myristicín, ktorá môže pri konzumácii vo veľkých množstvách spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky.
Hoci nie je presne známe, aké množstvo muškátového orieška je pre človeka toxické, predpokladá sa, že už dve čajové lyžičky môžu vyvolať bolesti hlavy, nevoľnosť a delírium.
Zdroje: Tastemade, Bon Apettit, WebMD