Seniorom už čoskoro štát vyplatí zvýšený rodičovský dôchodok. Poznáme výšku priemernej penzie

  • Rodičovský dôchodok v júni dostane viac než 900-tisíc seniorov
  • Celková suma na rodičovské dôchodky, presiahne 307 miliónov eur
Seniorom už čoskoro štát vyplatí zvýšený rodičovský dôchodok. Poznáme výšku priemerného rodičovského dôchodku
Seniorom už čoskoro štát vyplatí zvýšený rodičovský dôchodok. Poznáme výšku priemernej penzie Freepik/@gpointstudio
  • Rodičovský dôchodok v júni dostane viac než 900-tisíc seniorov
  • Celková suma na rodičovské dôchodky, presiahne 307 miliónov eur

Už v budúcom mesiaci, v júni, štát jednorazovo vyplatí zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, čo predstavuje ročný súhrn 338,40 eura. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR)S SR oznámilo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, presiahne 307 miliónov eur, informuje TASR.

Seniori v júni dostanú zvýšené rodičovské dôchodky

Výška rodičovského dôchodku podľa Sociálnej poisťovne (SP) závisí od príjmu dieťaťa v roku 2022 a od toho, či platilo sociálne odvody. Maximálna mesačná výška rodičovského dôchodku na jedno dieťa bude 23,50 eura, čo predstavuje nárast o 1,70 eura oproti roku 2023. Priemerná mesačná výška na jedno dieťa bude 15 eur.

Poisťovňa upresnila, že finančný bonus dostanú seniori, ktorí sú na normálnom dôchodku alebo invalidnom dôchodku, ak už dosiahli dôchodkový vek. Tento bonus patrí aj bývalým policajtom a vojakom, ktorí poberajú výsluhový dôchodok, avšak aj tí musia mať splnenú podmienku dosiahnutia dôchodkového veku.

Rodičovský príspevok by mali podľa Sociálnej poisťovne (SP) dostať aj seniori, ktorí poberajú dôchodok z cudziny. Podmienkou však je, že ich dieťa muselo v roku 2022 pracovať a odvádzať sociálne odvody na Slovensku. Nárok na príspevok majú aj rodičia, ktorých dieťa je na rodičovskej dovolenke. Naopak, rodičovský dôchodok nedostanú rodičia, ktorých dieťa žije a pracuje v zahraničí.

SP vo svojich doplňovacích materiáloch na webovej stránke uviedla, že deti môžu odmietnuť prispieť svojim rodičom na rodičovský dôchodok. Musia však podať vyhlásenie do 31. augusta 2024. Ak tak neurobia, rodičovský príspevok bude vyplácaný počas najmenej piatich rokov.

Zmeny v dôchodkovom veku? Erik Tomáš avizoval zásadnú vec

Ako sme ťa nedávno informovali, zavedenie dôchodkového stropu je na Slovensku naozaj diskutovanou témou. To, že by sa dôchodkový vek v našej krajine opäť mohol meniť, nedávno naznačil aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). 

„Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii (EK). Inak by hrozilo nevyplatenie časti peňazí z plánu obnovy,“ vyhlásil minister Tomáš v stredu pred výjazdovým rokovaním vlády v Handlovej s tým, že v oboch prípadoch bude mesačná penalizácia 0,5 percenta, píše TASR.

„Vyhoveli sme tak dvom veciam. Po prvé to bola veľká požiadavka zamestnávateľov, pretože práve ten druh predčasného dôchodku spôsoboval obrovské masy odchodov zamestnancov. To spôsobovalo zamestnávateľom obrovské problémy, najmä v oblasti dopravy. Vieme dobre, že niektoré linky už boli doslova rušené,“ tvrdil Tomáš s tým, že okrem zrovnoprávnenia sa odchod po 40 rokoch naviazal na automat, čo znamená, že sa bude postupne zvyšovať.

erik tomáš
zdroj: TASR/Martin Baumann

Rovnako uviedol, že sa začali diskusie o reálnom dôchodkovom strope, ktorý by mal závisieť od náročnosti povolania. „Pretože je evidentné, že je inak opotrebovaný človek, ktorý pracuje manuálne než ten, ktorý sedí v kancelárii,“ vysvetlil šéf rezortu práce.

Odchod do dôchodku sa bude postupne zvyšovať v závislosti od veku. Počas nasledujúcich 27 rokov sa dôchodkový vek zvýši o tri roky, čo znamená ročný nárast približne o 1,3 mesiaca. Napríklad ľuďom narodeným v roku 1993 sa dôchodkový vek zvýši približne o tri roky v porovnaní s tými, ktorí sa narodili v roku 1966.

Nízky dôchodkový vek vytvára väčší tlak na pracujúcich, zatiaľ čo vysoký dôchodkový vek je problémom pre tých, ktorí z objektívnych dôvodov nemôžu pracovať a zabezpečiť si príjem.

Ako sme informovali v tomto článku, parlament v apríli na tretí rokovací deň 12. schôdze schválil zavedenie 13. dôchodkov. Podľa dostupných údajov bude výška starobného dôchodku 606,30 eura. Toto však neplatí, ak je priemerná výška konkrétneho typu dôchodku nižšia ako 300 eur, v takom prípade bude suma 13. dôchodku stanovená na 300 eur.

Ak má niekto nárok na viacero dôchodkových dávok, dostane len jeden trinásty dôchodok. Poberateľ bude mať automaticky nárok na ten v najvyššej sume. Napríklad invalidný dôchodca, ktorý dosiahne dôchodkový vek, dostane 13. dôchodok vo výške starobného dôchodku, teda 606,30 eura.

Novinkou je, že trináste dôchodky už nebudú štátnou sociálnou dávkou, ale novou dôchodkovou dávkou vyplácanou Sociálnou poisťovňou. Podľa novely zákona o sociálnom poistení ich do konca roka namiesto štátu vyplatí Sociálna poisťovňa.

Zdroje: TASR, Archív Startitup, TASR, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá