Šutaj Eštok o atentáte na Fica: „Pracujeme aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka“

  • O 16:00 sa začala tlačová konferencia na Úrade vlády
  • Slovensko je po atentáte na premiéra Fica v šoku
Robert Kaliňák, Matúš Šutaj Eštok
Reporofoto: Facebook/Úrad vlády Slovenskej republiky
  • O 16:00 sa začala tlačová konferencia na Úrade vlády
  • Slovensko je po atentáte na premiéra Fica v šoku

Slovensko je otrasené atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). „Predseda vlády vystúpil z toho tieňa bezprostredného ohrozenia života. Jeho stav je naďalej vážny a vyžaduje intenzívnu zdravotnú starostlivosť. Nebude plánovaný žiadny prevoz, pretože to nie je ani možné, a bude naďalej v starostlivosti lekárov Rooseveltovej nemocnice,“ vyhlásil v nedeľu (19.5.) Robert Kaliňák na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Kaliňák: Šok, ktorý nás stretol, nás bude prenasledovať do konca života

O 16:00 sa v priestoroch Úradu vlády začala tlačová konferencia o bezpečnostnej situácii na Slovensku. Informovať o situácii budú podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), prezident Policajného zboru Ľubomír Solák, námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar (Smer-SD)a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD), píše TASR.

„Všetci si uvedomujeme, že Slovensko je zranené. Atentát na predsedu vlády je atentátom na všetky hodnoty, ktoré sme vyznávali. Šok, ktorý nás stretol, nás bude prenasledovať do konca života,“ vyhlásil Kaliňák v úvode tlačovej konferencie. Po ministrovi obrany vystúpil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

„Všetci policajti sú dnes v teréne,“ tvrdil Eštok a poznamenal, že „policajti monitorujú obchodné centrá, miesta, kde je veľa ľudí, ochraňujú nemocnice, ale aj obydlia ústavných činiteľov či politikov, ktorí dostali vyhrážky smrťou“. Monitorované majú byť aj redakcie viacerých novín či televízií, ale aj úradne budovy.

Šutaj Eštok: Pracujeme aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka

„Pracujeme aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka,“ povedal minister vnútra. „Podľa tejto verzie sa páchateľ pohyboval v skupine ľudí, ktorí sa na tento trestný čin hecovali. Dve hodiny po spáchaní skutku mal páchateľ vymazanú všetku facebookovú aj komunikačnú históriu a neurobil to on a zrejme ani jeho manželka. Na základe tejto operatívnej informácie pracujeme aj s možnosťou, že za trestným činom je skupina osôb. Hovorím to aj na základe spravodajských informácií, ktoré nám boli poskytnuté,“ tvrdil Šutaj Eštok.

Ľudí vyzval, aby o atentáte na premiéra Fica prestali konšpirovať. Upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach. 

Šutaj Eštok tiež vymenoval štyroch obvinených za vyhrážky alebo schvaľovanie atentátu. Medzi nimi je podľa jeho slov 42-ročný muž zo Spišskej Novej Vsi, ktorý na Facebooku napísal, že premiér by mal zomrieť; 23-ročná žena z Bratislavy, ktorá nemala žiadny trestný záznam; 40-ročná žena z Nitry, ktorá nemala ani priestupok; a sused politika, ktorému sa vyhrážal smrťou.

K situácii po atentáte na premiéra Roberta Fica bude v stredu (22. 5.) zvolaná bezpečnostná rada štátu. Avizoval to vicepremiér Robert Kaliňák.

Zdroje: TASR, Facebook/Úrad vlády Slovenskej republiky

Najnovšie videá

Trendové videá