AKTUÁLNY stav Roberta Fica. Nové vyhlásenie nemocnice

  • Robert Fico podstupuje rôzne vyšetrenia
  • Je pri vedomí a komunikuje
Poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD)
TASR/Jaroslav Novák
  • Robert Fico podstupuje rôzne vyšetrenia
  • Je pri vedomí a komunikuje

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica informuje o aktuálnom stave premiéra Roberta Fica, ktorý sa zotavuje po minulotýždňovom pokuse o atentát. 

„V rámci ranného lekárskeho konzília bolo premiérovi urobené kontrolné CT vyšetrenie dutiny brušnej. Zároveň sú realizované ďalšie úkony smerujúce k zlepšeniu jeho zdravotného stavu. Pacient je naďalej pri vedomí, komunikujúci,“ znie vyhlásenie nemocnice.

Vyhlásenie strany SMER-SD

„Atentátom na Roberta Fica došlo de facto k útoku na demokraciu na Slovensku. A na našu štátnosť,“ prehlásil Ľuboš Blaha (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii. Strana Smer-SD sa chcela vyjadriť k súčasnej politickej situácii aj útoku na premiéra Roberta Fica. 

Poslanci nastúpení na konferencii mali na oblekoch pripnuté odznaky s textom: „Za Fica, Za Slovensko.“ Tvrdili, že chcú poslať odkaz zmierenia Práve preto vznikol text uznesenia NR SR k atentátu na Roberta Fica. 

V novom uznesení poslanci Smeru vyzývajú aj mimovládny sektor a médiá, „aby prestali s nenávistným slovníkom, aby sa mediálne výstupy opierali o fakty a nie nenávisť“. 

Ešte v nedeľu (19. 5.) vyhlásili jeho stav za vážny

„Predseda vlády vystúpil z toho tieňa bezprostredného ohrozenia života. Jeho stav je naďalej vážny a vyžaduje intenzívnu zdravotnú starostlivosť. Nebude plánovaný žiadny prevoz, pretože to nie je ani možné, a bude naďalej v starostlivosti lekárov Rooseveltovej nemocnice,“ vyhlásil v nedeľu Robert Kaliňák. 

Minister Šutaj Eštok zároveň prehlásil, že v prípade útočníka nemuselo ísť o „osamelého vlka“. Policajti ešte v posledných dňoch monitorovali obchodné centrá, nemocnice a obydlia ústavných činiteľov, ktorí dostali vyhrážky smrťou. Monitorované mali byť aj redakcie viacerých novín a televízii, no aj úradne budovy.

„Pracujeme aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka,“ povedal minister vnútra. „Podľa tejto verzie sa páchateľ pohyboval v skupine ľudí, ktorí sa na tento trestný čin hecovali. Dve hodiny po spáchaní skutku mal páchateľ vymazanú všetku facebookovú aj komunikačnú históriu a neurobil to on a zrejme ani jeho manželka. Na základe tejto operatívnej informácie pracujeme aj s možnosťou, že za trestným činom je skupina osôb. Hovorím to aj na základe spravodajských informácií, ktoré nám boli poskytnuté,“ tvrdil Šutaj Eštok.

V stredu 22. mája bude k situácii po atentáte zvolaná bezpečnostná rada štátu. Informoval o tom minister obrany Robert Kaliňák.

Rokovania parlamentu budú pokračovať

V politike treba nastoliť princípy nového dialógu. Má byť politicky nekompromisný, ale bez urážok a osobných invektív. Vyzval na to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady (NR) SR. Apeloval na zastavenie šírenia nenávisti.

„Bojujme s rešpektom k politickému súperovi bez vulgarizmov a agresie. Pokojne majme vášnivé vystúpenia a tlačové konferencie, ale nebojujme na ulici. Nenosme pred tribúny šibenice a vulgarizmy na transparentoch. Neťahajme davy pred domy politikov a nerobme z ich rodín terče,“ uviedol v pléne.

V súčasnosti by podľa Žigu nebolo riešením nepokračovať v rokovaní parlamentu. „Chod štátu nezastaví žiaden terorista ani atentátnik. Vládna koalícia aj opozícia budú plniť svoj program a poslanci budú rokovať a hlasovať o zákonoch. Ak by sme to neurobili, poškodili by sme demokraciu a ukázali by sme, že štát je možné násilím zastaviť,“ uzavrel.

Zdroje: Redakcia Startitup, Facebook, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá