Prekvapivé zistenia: Káva znižuje riziko závažnej choroby, tvrdia vedci

  • Káva dokáže znížiť riziko Parkinsonovej choroby
  • Vyplýva to z novej štúdie
  • Údaje zbierali niekoľko rokov
káva
Ilustračné foto Canva/amenic181, Canva/Dean Drobot
  • Káva dokáže znížiť riziko Parkinsonovej choroby
  • Vyplýva to z novej štúdie
  • Údaje zbierali niekoľko rokov

To, čo konzumujeme, má významný vplyv na naše zdravie. Nová štúdia však odhalila prekvapujúce zistenia spojné s pitím kávy. Údaje zbieral medzinárodný tím výskumníkov od 184 024 ľudí v priemere počas 13 rokov. 

Výskumníci zistili, že konzumenti kávy mali nižšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby ako tí, ktorí kávu vôbec nepili, píše portál Science Alert

 

Vysoké percentá

Nejde o prvú štúdiu, ktorá by zisťovala súvislosť medzi kávou a Parkinsonovou chorobou. Skúma však do hĺbky biomarkery (indikátor biologického stavu) príjmu kofeínu ešte roky pred diagnostikovaním samotnej Parkinsonovej choroby.

V štúdii vedci zistili, že u 25 % konzumentov kávy je pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby až o 40 % nižšia v porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú vôbec. U všetkých konzumentov kávy v štúdii sa líšil pokles rizika medzi 5 až 63 % v závislosti od krajiny. 

Ďalšou analýzou vzorky stoviek ľudí s Parkinsonovou chorobou sa merali hladiny primárnych metabolitov kofeínu, paraxantínu a teofylínu v krvi. Zistilo sa, že majú nepriamu súvislosť s rizikom vzniku Parkinsonovej choroby.

„Táto štúdia preukázala inverznú súvislosť medzi konzumáciou kávy s kofeínom a rizikom vzniku Parkinsonovej choroby s viac ako 20-ročným sledovaním,“ píšu vedci vo svojom publikovanom článku.

Zároveň uvádzajú, že nie je zatiaľ istý presný spôsob vzniku Parkinsonovej choroby v mozgu. Napriek tomu je prekvapujúce, ako kofeín zasahuje neuróny v tele. Preto odborníci predpokladajú, že existuje súvislosť s neurodegeneratívnymi ochoreniami.

Vedci sa stále snažia zistiť, čo spúšťa Parkinsonovu chorobu. Ak na to prídu, mohli by ovplyvniť riziko jej vzniku a to, ako ju zastaviť. V USA žije takmer milión ľudí s týmto ochorením. 

„Káva je najrozšírenejším psychoaktívnym nápojom na svete,“ píšu vedci.

„Odhalenie biologického pôsobenia kofeínu na Parkinsonovu chorobu má nielen dôležité dôsledky pre verejné zdravie, ale tiež zlepšuje naše chápanie etiológie Parkinsonovej choroby a podporuje potenciálne stratégie prevencie.“

Čo je Parkinsonova choroba

Ministerstvo zdravotníctva vo vestníku uvádza, že Parkinsonova choroba je druhé najčastejšie neurodegeneratívne ochorenie, ktorým podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií na Slovensku v roku 2018 trpelo skoro 25 000 pacientov.

Príznaky ochorenia začínajú postupne a časom sa zhoršujú. Parkinsonova choroba ovplyvňuje zdravie nervových buniek mozgu (neurónov), ktoré riadia pohyb, a v dôsledku toho dochádza k ovplyvneniu mnohých telesných funkcií a pohybov.

Najčastejšie sa choroba prejaví chvením v jednej ruke a potom sa môže rozšíriť do ďalších častí tela. Ľudia s týmto ochorením môžu mať problémy aj so začatím a ukončením pohybov, pociťovať napätie svalov či mať zhoršenú stabilitu a koordináciu. 

Dodnes neexistuje na Parkinsonovu chorobu neuroprotektívna alebo neuroreštauračná liečba. Dá sa ale liečiť symptomaticky. Je predpoklad, že do roku 2030 sa počet pacientov s týmto ochorením zdvojnásobí.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: Science Alert, Ministerstvo zdravotníctva SR, Neurology

Najnovšie videá

Trendové videá