Toxické vzťahy sa prejavujú aj na našej koži. Odborníčka radí, ako si nepokaziť pokožku stresom

  • Odborníčka vysvetľuje, prečo stres vplýva na zdravie pokožky
  • Zisti, aké kroky podniknúť pre zlepšenie svojho stavu
Barbara Ivanková
Archív Barbara Ivanková, Archív Canva
  • Odborníčka vysvetľuje, prečo stres vplýva na zdravie pokožky
  • Zisti, aké kroky podniknúť pre zlepšenie svojho stavu

Toxické vzťahy, resp. vzťahy, ktoré nám dávajú omnoho viac stresu než lásky, vedia ublížiť ľudskej psychike na všetkých frontoch. To, že si kvôli nešťastnému vzťahu môžeš vyvinúť rôzne mentálne problémy, nie je už pre nikoho novinkou.

Dnes už však vieme, že to, čo cítime vo vnútri, má tendenciu skôr či neskôr vyjsť aj navonok. Dermatologička varuje, že toxické vzťahy ovplyvňujú aj našu pokožku. 

S našimi otázkami ohľadom psychodermatózy sme sa obrátili na MUDr. Barbaru Ivankovú z Kliniky dermatovenerológie, Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. 

Prezradila nám, ako stres a emocionálne napätie ovplyvňuje ľudskú pokožku. Zistíš aj, na aké príznaky si dávať pozor a aké liečebné postupy máme v týchto prípadoch k dispozícii. V PREMIUM rozhovore sa dozvieš všetko, čo o téme potrebuješ vedieť. 

Ako nám vysvetlila odborníčka, na koži môžeme pozorovať aj zmeny spôsobené emočným prežívaním jednotlivca, pričom medziľudské vzťahy a ich kvalita sú v psychosociálnej rovine zásadným komunikačným priestorom. 

„Neriešené problémy v oblasti medziľudských vzťahov, toxické prostredie, dlhodobé psychické preťaženie, bývajú zdrojom a spúšťačom psychosociálnej záťaže, ktorá takisto aktivuje stresovú os a navodzuje psychosomatické poruchy, čiže také, ktoré sa prejavia telesnými zdravotnými ťažkosťami,“ vysvetľuje Ivanková.

  • Čo ovplyvňuje zdravie pokožky?
  • Na čo si dávať pozor?
  • Aké sú konkrétne liečebné postupy?
  • Ako rýchlo sa pokožka dokáže zotaviť?

Aké sú mechanizmy, cez ktoré stres a emocionálne napätie ovplyvňujú zdravie pokožky?

Proces vyrovnávania sa s externými aj internými stresovými podnetmi označujeme pojmom „zvládanie stresu“ (stress coping). Neuroendokrinná odpoveď na stres je ovplyvňovaná viacerými faktormi, napríklad genetickou výbavou, osobnostnými črtami, prostredím, pohlavím, vekom, ako aj intenzitou a dĺžkou stresujúceho podnetu.

V krátkodobom ponímaní má opakované aktivovanie neuroendokrinného systému ochranný účinok a je nevyhnutné pre život, avšak problematická je nadmerná aktivácia neurálnych, endokrinných a imunitných mediátorov. Tá môže mať v konečnom dôsledku opačný efekt na rôzne orgánové systémy a viesť aj ku kožnej chorobe – dermatóze.

Psychodermatózy v zásade môžeme rozdeliť do troch skupín:

  • Stavy výhradne psychického pôvodu, kam patria bludné predstavy súvisiace s kožou, obsesívne myšlienky (napr. bludná predstava parazita v pokožke a iné).
  • Stavy, u ktorých sa predpokladajú silné psychogénne faktory, ako je napríklad chronická žihľavka, alopecia areata, hyperhidróza (nadmerné potenie).
  • Stavy pravdepodobne závislé od vrodených faktorov alebo od vplyvov prostredia, ktorých priebeh môže byť výrazne ovplyvnený emočnou záťažou. Sem patria ochorenia ako psoriáza, akné či atopický ekzém.

Sú nejaké konkrétne príznaky alebo vzory, na ktoré by sme mali dávať pozor?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroj: Instagram/UNLP

Najnovšie videá

Trendové videá