Indiu vymenil za Bratislavu: Mladý podnikateľ boduje s jeho autentickou kuchyňou a hlási expanziu

  • Santosh je dôkazom, že s odhodlaním sa dá uspieť aj v náročných podmienkach
  • Jeho príbeh je inšpiráciou pre tých, ktorí snívajú o vlastnom podnikaní
šéf Bombay Express a Sky Park
Bombay Express, TASR/Dano Veselský
  • Santosh je dôkazom, že s odhodlaním sa dá uspieť aj v náročných podmienkach
  • Jeho príbeh je inšpiráciou pre tých, ktorí snívajú o vlastnom podnikaní

Autentická indická kuchyňa si našla cestu do srdca Európy vďaka podnikavému duchu Santosha Ranu, zakladateľa značky Bombay Express. Tento mladý podnikateľ začal svoju gastronomickú cestu v roku 2012, keď založil svoju prvú pobočku v Prahe na ulici Vodičkova.

Dnes sa jeho značka teší veľkej obľube nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku, kde nedávno otvoril už druhú bratislavskú pobočku, v nákupnom centre Nivy.

„Centrálnu lokalitu novej pobočky vnímame veľmi pozitívne a veríme, že tak budeme pokračovať v pozitívnom budovaní značky Bombay Express na slovenskom trhu. Čo sa služieb týka, tak zákazníci si svoje jedlo môžu vychutnať v štýlovom posedení na mieste alebo si ho objednať so sebou,“ prezradila nám marketingová koordinátorka Katarína Kaftanová.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bombay Express Slovensko | indický fastfood (@bombayexpress_sk)

Čo robí Bombay Express takým jedinečným? Predovšetkým je to autenticita, ktorú prináša každé jedlo, ktoré si tu objednáš. Miestni kuchári pochádzajú priamo z Indie a používajú tradičné recepty, ktoré si generácie odovzdávajú z otca na syna. Mnohé ingrediencie sú dovážané priamo z Indie, čo zaručuje nielen autentickú chuť, ale aj kvalitu, ktorú slovenskí zákazníci podľa ich slov veľmi oceňujú.

„Značku Bombay Express som vymyslel v roku 2012, o rok neskôr sme otvorili prvú pobočku na pražskej ulici Vodičkova. Mal som pocit, že je v tomto ohľade v Českej republike diera na trhu a z tohto dôvodu som od začiatku veril v jej úspech,“ uviedol Santosh Rana.

Jeho predpoklady sa naplnili a dnes jeho podnikanie prekvitá aj napriek výzvam, ktoré priniesli pandémia a ekonomické zmeny.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bombay Express Slovensko | indický fastfood (@bombayexpress_sk)

Slovenskí zákazníci sú podľa Ranu nároční a verní. Radi objavujú nové chute a vedia, čo chcú. Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí Chicken Tikka Masala, ktorú Santosh odporúča ako súčasť veľkého menu. Pre vegetariánov je tu Paneer Tikka Masala. Ceny menu sa pohybujú od 5 do 12 eur, čo je vzhľadom na kvalitu a autentickosť jedál veľmi priaznivé.

Podnikanie v reštauračnom biznise na Slovensku má svoje špecifiká.

„Nasýtenie trhu je významnou prekážkou, ale ak sa vám podarí nájsť voľné miesto, trh vás môže odmeniť. Podmienky pre podnikanie v reštauráciách na Slovensku nie sú ani zďaleka ideálne. Vysoké dane, odvody a rýchly rast cien vstupov sa už odrážajú v predajných cenách,“ hovorí Rana.

Dodáva, že úspech spočíva v originálnom a profitabilnom koncepte a v obklopení sa spoľahlivými ľuďmi.

Pestrosť indickej kuchyne

Indická kuchyňa je jedným z najrozmanitejších a najkomplexnejších kulinárskych systémov na svete. Vyznačuje sa bohatstvom chutí, vôní a farieb, ktoré reflektujú širokú škálu kultúrnych, náboženských a geografických vplyvov. India, ako krajina s bohatou históriou a pestrou demografiou, ponúka kuchyňu, ktorá je rovnako rôznorodá ako jej obyvatelia.

Jedným z najfascinujúcejších aspektov indickej kuchyne je jej použitie korenín. Indické jedlá sú známe svojou komplexnou kombináciou korenín, ktoré nielenže pridávajú chuť, ale aj podporujú trávenie a majú liečivé účinky.

Koreniny ako kurkuma, kardamón, klinčeky, škorica a koriander sú bežné v mnohých receptoch a každá z nich prináša svoje benefity.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bombay Express Slovensko | indický fastfood (@bombayexpress_sk)

Napríklad kurkuma, často označovaná ako „zlatý zázrak“, je známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Kardamón, ktorý je často používaný v sladkých i slaných jedlách, je považovaný za účinný prostriedok proti tráviacim problémom. Koriander a škorica nielen pridávajú chuť, ale tiež pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.

Indická kuchyňa je tiež známa svojimi regionálnymi rozdielmi. Každý región Indie má svoje vlastné jedinečné jedlá a kulinárske tradície. Napríklad v severnej Indii sú populárne jedlá ako tandoori kurča, naan a rôzne druhy kari.

Naopak, južná India je známa svojimi pikantnými sambarom, rasamom a rôznymi druhmi dosy a idli. Východná India sa vyznačuje sladkými pochúťkami ako rasgulla a sandesh, zatiaľ čo západná India ponúka jedlá ako dhokla a pav bhaji.

Ďalšou zvláštnosťou indickej kuchyne je jej vegetariánska tradícia. Vďaka vplyvu hinduizmu, džinizmu a budhizmu je v Indii veľký podiel vegetariánov. 

koreniny
zdroj: unsplash/Akhil Chandran

Indická kuchyňa nie je bez svojich bizarností. Jedným z najzaujímavejších a najnezvyčajnejších jedál je „bhut jolokia“, známa tiež ako ghost pepper. Táto extrémne pikantná čili paprička je jednou z najštipľavejších na svete a je často používaná v severovýchodnej Indii na prípravu rôznych pokrmov.

Ďalšou kuriozitou je jedlo balut – uvarené kačacie vajce s vyvinutým embryom, ktoré sa konzumuje priamo zo škrupiny. Hoci je toto jedlo pre mnohých cudzincov odpudzujúce, v Indii je považované za delikatesu a zdroj výživných látok.

Najnovšie videá

Trendové videá