Pri Slovensku vyrástla „knižnica budúcnosti“: Architekti dokonale prepojili historickú vilu s kaviarňou

  • Tím architektov – Karel Kubza, Milan Joja, Tomáš Págo – predstavil unikátny projekt
  • Je ukážkovým prepojením dizajnu, histórie aj potrieb spoločnosti
architekti, knižnica
ČTYŘSTĚN, BoysPlayNice
  • Tím architektov – Karel Kubza, Milan Joja, Tomáš Págo – predstavil unikátny projekt
  • Je ukážkovým prepojením dizajnu, histórie aj potrieb spoločnosti

Trojica architektov zo štúdia ČTYŘSTĚN predstavila verejnosti mestskú knižnicu, ktorá nedávno prešla významnou transformáciou.

Tento moderný kultúrny a vzdelávací priestor sa stal dôležitým bodom na mape mesta, nielen kvôli svojej polohe, ale aj kvôli rozšíreniu svojich kapacít a novým funkciám, ktoré prináša miestnym obyvateľom.

Knižnica, situovaná blízko mestského parku a dôležitej dopravnej tepny, sa vďaka novo navrhnutému verejnému priestoru pred ňou stáva ešte prístupnejšou a príjemnejšou pre návštevníkov. Tento priestor kultivuje okolie dvoch rušných komunikácií a vytvára dôstojný vstup do kultúrneho centra.

Rozšírené kapacity a nové možnosti

Rozšírenie kapacít knižnice umožnilo vytvoriť zázemie pre seniorov a rodičov s deťmi aj v dopoludňajších hodinách bez toho, aby boli obmedzené výukové programy pre školy. Mladí čitatelia tu teraz majú bezpečné miesto na stretávanie a trávenie voľného času, čo je obzvlášť dôležité pre násťročných.

„Knižnica je už niekoľko rokov nielen centrom čitateľstva v meste, ale plní aj úlohu komunitného centra. Stáva sa miestom neformálneho vzdelávania a konania mnohých komornejších kultúrnych a spoločenských aktivít,“ uvádza Pavel Zajíc, riaditeľ knižnice.

„Svojou činnosťou významne prispieva k budovaniu občianskej spoločnosti a vytváraniu priaznivej klímy v meste.“

knižnica exteriér
zdroj: ČTYŘSTĚN, BoysPlayNice

Knižnica nespolupracuje len s jednotlivcami, ale aj s miestnymi spolkami, združeniami, školami a inštitúciami. Jej pôsobnosť presahuje hranice mesta, keďže metodicky spravuje sedem miestnych knižníc v obciach mikroregiónu.

V novo rozšírených priestoroch sa otvárajú nové možnosti pre realizáciu rôznych aktivít, ktoré doteraz nebolo možné uskutočniť kvôli kapacitným obmedzeniam. Nové priestory menia aj predstavu návštevníkov o knižnici, ktorá už nie je vnímaná len ako skladisko kníh, ale ako miesto, kde môžu načerpať inšpiráciu, získať rady a oddýchnuť si s knihou v ruke.

Spojenie tradície a modernity

Knižnica v Rožnove prešla výraznou zmenou pod taktovkou architekta Karla Kubzu zo štúdia ČTYŘSTĚN. K návrhu novej knižnice sa dostali víťazstvom v otvorenej architektonickej súťaži v roku 2016.

Cieľom súťaže bolo nájsť najvhodnejšie riešenie pre rozšírenie kapacity mestskej knižnice, ktorej priestory v historizujúcej vile nestačili na výukové programy a ďalšie aktivity modernej knižnice.

knižnica exteriér1
zdroj: ČTYŘSTĚN, BoysPlayNice

Prístavba vytvára predel medzi novým verejným priestorom a záhradou a funguje ako nový vstup do knižnice. Prístavba je teraz hlavným priestorom, ktorý spĺňa požiadavky na modernú knižnicu s kaviarňou a prednáškovými priestormi, zatiaľ čo vila slúži predovšetkým dospelým čitateľom ako čitáreň, študovňa a zázemie pre administratívu knižnice.

knižnica5
zdroj: ČTYŘSTĚN, BoysPlayNice

Interiér prístavby a vily sa výrazne líši. Nová budova je moderná a vzdušná, otvorená do záhrady so sklenenou fasádou. Vysoké drevené regály sú zakomponované do stien, nízke a pojazdné police umožňujú flexibilné usporiadanie priestoru.

Interiér vily je tradičný, s komornejším charakterom a vysokými regálmi v modrozelenej farbe, ktoré vytvárajú atmosféru starých kníhkupectiev.

knižnica2
zdroj: ČTYŘSTĚN, BoysPlayNice

Udržateľnosť a technológie

Prístavba knižnice je navrhnutá s dôrazom na nízku energetickú náročnosť. Zelená strecha pomáha zadržiavať dažďovú vodu a znižuje prehrievanie budovy. Presklená fasáda je vybavená kvalitným trojitým zasklením plneným argónom, ktoré zaisťuje tepelnú izoláciu.

Vykurovanie aj chladenie zabezpečuje tepelné čerpadlo zem-voda s tromi zemnými vrtmi pod budovou, čo umožňuje chladiť budovu v letných mesiacoch.

knižnica3
zdroj: ČTYŘSTĚN, BoysPlayNice

Interiér je navrhnutý s dôrazom na variabilitu a funkčnosť. V prístavbe sú použité prírodné materiály, ako je borovicová škárovka, s bielymi a žltými doplnkami, zatiaľ čo v starej vile je drevo lakované na výraznú modrozelenú farbu. Farebná paleta nábytku a podláh je jednoduchá, pričom farby do interiéru dodávajú samotné knihy a výrazné akcenty kresiel.

Rastúci záujem a budúcnosť

Po pol roku ostrej prevádzky sa počet registrovaných užívateľov knižnice zvýšil o takmer 20 %. Knižnica pripravuje množstvo kultúrnych a vzdelávacích programov pre všetky vekové skupiny, čo z nej robí obľúbené miesto pre všetkých občanov mesta.

knižnica4
zdroj: ČTYŘSTĚN, BoysPlayNice

Mestská knižnica sa tak stala nielen moderným vzdelávacím a komunitným centrom, ale aj príkladom toho, ako možno spojiť tradíciu s modernými potrebami spoločnosti. Jej rozšírené a inovované priestory ponúkajú všetkým generáciám miesto, kde môžu tráviť čas, vzdelávať sa a stretávať sa, čím významne prispievajú k budovaniu silnej a súdržnej komunity.

Zdroj: ČTYŘSTĚN

Najnovšie videá

Trendové videá