Rusko môže „útočiť“ na krajiny NATO: Mapa záhadných požiarov odhaľuje nové hrozby

  • Hlavné požiare v Hamburgu a Kodani
  • Dokumenty o zapojení Ruska síce neexistujú, ale Moskva sa s požiarmi spája
požiar v Kodani
V poslednom čase je v krajinách NATO jeden požiar za druhým, pričom jedným z nich bol aj ten v dánskej Kodani. TASR - Emil Helms/Ritzau Scanpix via AP
  • Hlavné požiare v Hamburgu a Kodani
  • Dokumenty o zapojení Ruska síce neexistujú, ale Moskva sa s požiarmi spája

Portál Euronews informoval o tom, že v kanceláriách spoločnosti Novo Nordisk neďaleko dánskej Kodane vypukol veľký požiar, ktorý bol minulý týždeň už druhým v poradí. Veľký požiar zachvátil dánske kancelárie farmaceutickej spoločnosti, ktorá vyrába slávny liek na chudnutie Ozempic.

Požiar vypukol pred kanceláriami spoločnosti Novo Nordisk v Bagsvaerde v rámci Kodane a následne sa rozšíril na strechu protiľahlej budovy.

Na druhej strane portál Runews 24 vo štvrtok poukázal na rozsiahly požiar v ďalšej členskej krajine Severoatlantickej aliancie (NATO), a síce v nemeckom Hamburgu. Mesto zahalil štipľavý dym z ohniska, čo mohlo byť pre obyvateľov nebezpečné. Zdrojom požiaru na území prístavu bol v ranných hodinách sklad, v ktorom bolo uložených asi 60 ton kovového šrotu.

Na lokalizácii a likvidácii požiaru sa podieľalo až osemdesiat záchranárov. Dodávka nákladov do prístavu bola pozastavená, hasiči uzavreli oblasť Süderelbe pre lodnú dopravu. Stránka tiež pripomína, že jeden z najväčších európskych prístavov už pred rokom zažil podobný požiar, ktorý spôsobil aj otravu atmosféry dymovými plynmi a chemickými zložkami.

Newsweek v tejto súvislosti prináša zoznam podobných incidentov za posledné obdobie a píše aj o početných podozreniach o možnom zapojení Ruska. 

Nečakané požiare v iných mestách

Ďalšie záhadné požiare v poslednom čase zasiahli miesta v Litve, Poľsku a dokonca aj v Spojenom kráľovstve, a to v čase vysokého napätia medzi NATO a Ruskom v dôsledku rozsiahlej invázie na Ukrajinu, ktorej ozbrojené sily Severoatlantická aliancia vyzbrojuje a cvičí.

Čo sa týka našich severných susedov, poľský prezident Donald Tusk nevylúčil, že za požiarom, ktorý tento mesiac zničil varšavské nákupné centrum, bola sabotáž. Záchranári uviedli, že požiar z 11. mája zničil takmer celé nákupné centrum Marywilska 44, jedno z najväčších v poľskom hlavnom meste, v ktorom by si našiel 1 400 rôznych obchodov a veľké množstvo kioskov.

Tusk novinárom povedal, že existuje možnosť, že Rusko je spojené s požiarom a že prebieha vyšetrovanie, pričom „aktivita ruských služieb, najmä tých, ktoré spolupracujú s Bielorusmi, je vysoká“, uviedla poľská televízia TVN24.

Pokiaľ ide o Litvu, ešte 13. januára minulého roka zasiahol plynovod v regióne Pasvalys na severe tejto pobaltskej krajiny neďaleko lotyšských hraníc veľký výbuch. Inara Murnieceová, ktorá bola v tom čase lotyšskou ministerkou obrany, pôvodne uviedla, že príčina incidentu bude vyšetrená a sabotáž nie je možné vylúčiť.

Šéf spoločnosti AB Amber Grid, ktorá prevádzkuje litovskú prepravnú sústavu zemného plynu neskôr uviedol, že pravdepodobne išlo o technickú poruchu.

Avšak požiar, ktorý vypukol v obchodnom dome IKEA vo Vilniuse 9. mája tohto roka, vyvolal v litovských médiách špekulácie o sabotáži. Prezident krajiny Gitanas Nauseda pre rozhlasovú stanicu LRT povedal, že „žiaľ, máme informácie, že takéto sabotážne akcie alebo sabotáže sa môžu opakovať“.

Údajná ruská angažovanosť sa spomínala aj v prípade Veľkej Británie. BBC informovala o dvoch mužoch, ktorých obvinili z napomáhania ruským spravodajským službám po požiari, ktorý vypukol 21. marca v sklade v Leytone na východe Londýna a je spojený s ukrajinským podnikateľom.

Prokurátori tvrdili, že páchatelia boli najatí ruskou súkromnou známou vojenskou skupinou Wagnerovci, ktorej žoldnieri bojovali na Ukrajine. Poznamenali, že zo záznamov spoločnosti v obchodnom registri vyplýva, že tieto firmy boli služby doručovania balíkov, Oddisey a Meest UK.

Britská polícia minulý mesiac zatkla osem ľudí pre podozrenie zo založenia požiaru, čo podnietilo britský Úrad pre zahraničné spoločenstvo a rozvoj (FCDO) k predvolaniu ruského veľvyslanca Andreyho Kelina kvôli „obvineniam zo zhubnej činnosti organizovanej Ruskom na pôde Spojeného kráľovstva“.

Medzitým, 17. apríla, došlo k výbuchu v továrni v Glascoed, Monmouthshire, v Južnom Walese, ktorú prevádzkuje britský dodávateľ obranných systémov BAE Systems, ktorý vyrába zbrane a tie sú, okrem iného, posielané aj na Ukrajinu.

V Nemecku, okrem vyššie spomínaného incidentu v Hamburgu, bojovalo viac ako 200 hasičov o kontrolu požiaru, ktorý vypukol 3. mája v závode Diehl Metall na juhozápade Berlína. Podľa nemeckej spravodajskej stanice Deutsche Welle bolo možné vidieť stúpať tmavý dym z komplexu, ktorý sa nachádza v štvrti Lichterfelde, kde bola uskladnená kyselina sírová a kyanid meďnatý.

Zdroje: Newsweek, Euronews, RuNews 24, BBC

Najnovšie videá

Trendové videá