Tisíce Slovákov poberajú dva dôchodky: Kto má nárok na dvojnásobnú podporu?

  • Poistencovi môže vzniknúť nárok na výplatu dvoch alebo viacerých dôchodkov
  • Zisti, v akej sume sa vypláca
Staršia žena ukazuje staršiemu mužovi za notebookom papier.
Ilustračné foto Freepik/@freepik
  • Poistencovi môže vzniknúť nárok na výplatu dvoch alebo viacerých dôchodkov
  • Zisti, v akej sume sa vypláca

Súbeh nárokov na dôchodky nastáva, keď má jedna osoba právo na výplatu dvoch alebo viacerých dôchodkov.

Od 1. júna 2022 sa invalidný dôchodok vypláca aj v čase, keď má osoba nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti alebo na nemocenské, bez ohľadu na to, kedy dočasná pracovná neschopnosť začala.

Kedy nastáva súbeh nárokov na dôchodky?

Súbeh nárokov na dôchodky nastáva, keď má jedna osoba nárok na výplatu viacerých dôchodkov. Ak niekto dostáva invalidný dôchodok a zároveň má nárok na dôchodok za výsluhu rokov, vypláca sa len ten, ktorý je vyšší. Ak sú sumy rovnaké, vypláca sa ten, ktorý si osoba vyberie. Nárok na nevyplácaný dôchodok zaniká od dňa súbehu.

Ak niekto splní podmienky na dva invalidné dôchodky – jeden podľa § 70 ods. 1 a druhý podľa § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. –, vypláca sa len ten vyšší. Ak sú ich sumy rovnaké, vypláca sa ten, ktorý si osoba vyberie. Nárok na nevyplácaný dôchodok zaniká od dňa súbehu.

Ak niekto, komu sa priznáva invalidný dôchodok, už dostáva pozostalostný dôchodok (vdovský, vdovecký alebo sirotský dôchodok):

  • vypláca sa plná suma vyššieho dôchodku,
  • nižší dôchodok sa vypláca v polovičnej sume,
  • ak sú dôchodky rovnaké, vždy sa v polovičnej sume vypláca pozostalostný dôchodok.

Ak niekto, komu sa priznáva invalidný dôchodok, už dostáva dva alebo viac pozostalostných dôchodkov (napríklad vdovský a sirotský dôchodok alebo viac sirotských dôchodkov):

  • plnú sumu dostáva najvyšší dôchodok,
  • ostatné dôchodky sa vyplácajú v polovičnej sume,
  • ak sú sumy rovnaké, pozostalostné dôchodky sa vyplácajú v polovičnej sume.

V prípade, že sa priznáva invalidný dôchodok kvôli zníženiu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, nenastane súbeh nárokov na invalidný a sirotský dôchodok. Takáto sirota nemá nárok na sirotský dôchodok, pretože nie je považovaná za nezaopatrené dieťa podľa zákona č. 461/2003 Z. z.

Nárok na výplatu invalidného dôchodku

Nárok na výplatu invalidného dôchodku alebo jeho časti zaniká po troch rokoch od dňa, kedy mal byť dôchodok alebo jeho časť vyplatená.

Táto lehota nebeží počas doby, keď prebieha konanie o invalidný dôchodok, a ani v období, keď osoba, ktorá potrebuje opatrovníka, ešte opatrovníka nemá.

Po úmrtí osoby, ktorá mala nárok na invalidný dôchodok, prechádza tento nárok postupne na jej manžela (manželku), deti a rodičov. Toto platí bez ohľadu na to, či spolu žili v spoločnej domácnosti.

Ak bol invalidný dôchodok priznaný pred úmrtím, nevyplatené sumy sa postupne vyplatia manželovi (manželke), deťom a rodičom, bez ohľadu na spoločné bývanie. Tieto nároky nie sú súčasťou dedičstva, stávajú sa ním iba vtedy, ak takíto príbuzní neexistujú.

Jednorazové zvýšenie rodičovského dôchodku

V júni jednorazovo zvýšia rodičovský dôchodok pre 908 043 seniorov. Priemerný mesačný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude 28,20 eura, čo ročne činí 338,40 eura. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR oznámilo, že Sociálna poisťovňa vyplatí na rodičovské dôchodky viac ako 307 miliónov eur, informuje TASR.

Výška rodičovského dôchodku závisí od príjmu dieťaťa v roku 2022 a platenia sociálnych odvodov. Maximálna mesačná výška rodičovského dôchodku na jedno dieťa bude 23,50 eura, čo je o 1,70 eura viac ako minulý rok. Priemerná mesačná výška na jedno dieťa bude 15 eur.

peniaze v ruke
zdroj: Archív Canva

Poisťovňa spresnila, že finančný bonus dostanú seniori na normálnom dôchodku aj invalidnom dôchodku, ak už dosiahli dôchodkový vek. Patrí tiež bývalým policajtom a vojakom, ktorí poberajú výsluhový dôchodok, avšak musia mať tiež splnenú podmienku dôchodkového veku.

Rodičovský príspevok by mali podľa SP dostať aj seniori, ktorí poberajú dôchodok z cudziny. Podmienkou však je, že ich dieťa muselo v roku 2022 pracovať a odvádzať sociálne odvody na Slovensku. Nárok na príspevok majú aj rodičia, ktorých dieťa je na rodičovskej dovolenke. Rodičovský dôchodok, naopak, nedostanú rodičia, ktorých dieťa žije a pracuje v zahraničí.

SP vo svojich doplňovacích materiáloch na webovej stránke uviedla, že deti môžu aj odmietnuť prispieť svojim rodičom na rodičovský dôchodok. Podať však musia vyhlásenie do 31. augusta 2024. Ak tak neurobia, rodičovský príspevok tak bude vyplácaný počas najmenej piatich rokov.

Zdroje: Pravda, Slov-lex, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá