Títo slovenskí seniori dostanú budúci rok vyššie dôchodky. Ich sumu ovplyvňuje zásadný faktor

  • Štát garantuje seniorom minimálny dôchodok, aby sa nedostali pod hranicu hmotnej núdze
  • V roku 2025 bude opäť vyšší
Seniori na notebooku a peniaze v rukách.
Ilustračná foto Freepik/@freepik
  • Štát garantuje seniorom minimálny dôchodok, aby sa nedostali pod hranicu hmotnej núdze
  • V roku 2025 bude opäť vyšší

Minimálny dôchodok bol na Slovensku zavedený v roku 2015. Štát takto zabezpečuje, že seniori nebudú odkázaní na pomoc v hmotnej núdzi. Od nasledujúceho roka sa suma minimálneho dôchodku opäť zvýši.

Je totiž naviazaná na životné minimum. Ide o minimálnu hranicu príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav hmotnej núdze. Suma životného minima sa upravuje vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka.

Ako uvádza rezort práce, sumy životného minima sa vynásobia koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností zisteným Štatistickým úradom Slovenskej republiky za rozhodujúce obdobie.

Takto sa zmení suma životného minima

Pre jednu plnoletú fyzickú osobu má byť suma životného minima platná od 1. júla 2024 do 30. júna na úrovni 273, 99 eura. Od októbra minulého roka sa minimálny dôchodok počíta ako 145 % sumy životného minima.

„Za prvých 30 rokov takzvaného kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia je suma minimálneho dôchodku daná ako 145 percent sumy životného minima,“ uviedol na svojej sociálnej sieti daňový expert a bývalý minister práce Jozef Mihál spolu s podrobnou tabuľkou s vývojom tejto dávky do konca júna 2023.

Za ďalšie takto nadobudnuté roky sa sumy ešte percentuálne navyšujú v štyroch kategóriách. Za 31 až 39 rokov dôchodkového poistenia sa základná suma zvyšuje o 2,5 % sumy životného minima. O 3 % sa zvyšuje pri 40 až 49 rokoch a o 5 % životného minima za 50 až 59 rokov. Za 60 a viac odpracovaných rokov sa suma zvýši o 7,5 %.

Za roky získané od 31. do 39. roku sa minimálna renta zvýši o 2,5 percenta sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného roka, v rozmedzí od 40. do 49. roku o tri percentá, od 50. do 59. roku o päť a najviac dôchodok poskočí smerom nahor od 60. roku, a to za každý rok až o 7,5 percenta.

Príjem musí byť nižší ako minimum

Výška celkového dôchodkového príjmu seniora, ktorý poberá dôchodok, musí byť nižšia ako minimálny dôchodok. Ináč nemá nárok na zvýšenie dôchodku na úroveň minimálneho. To, o koľko sa dôchodok zvýši, sa určí ako rozdiel medzi minimálnym dôchodkom a celkovým dôchodkovým príjmom poberateľa dôchodku.

Seniori musia tiež požiadať o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohli mať nárok. Napríklad poberateľka starobného dôchodku – vdova – musí požiadať aj o priznanie vdovského dôchodku.

Vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok alebo sirotský dôchodok sa nezvyšujú na minimálny dôchodok. Po smrti poberateľa dôchodku zvýšeného na ten minimálny sa pozostalostné dôchodky určujú z dôchodku bez zvýšenia na minimálny dôchodok.

Počet poberateľov nie je možné odhadnúť

„Počet poberateľov minimálnych dôchodkov kolísal v závislosti od zmien legislatívy v danom čase,“ uviedol pre Štandard hovorca poisťovne Martin Kontúr.

V októbri minulého roka sa napríklad zvyšovala zákonná suma nároku na minimálny dôchodok, čiže väčšej skupine dôchodcov vznikol na tento typ dôchodku nárok. Súviselo to s ich valorizáciami, ktoré boli vlani dve – 1. januára a následne 1. októbra 2023. 

Od 1. januára tohto roka sa dôchodkové dávky valorizovali vyššie, a tak presiahol vyšší počet poberateľov minimálnych dôchodkov hranicu minimálneho dôchodku.

„Čiže namiesto minimálneho dôchodku poberajú svoj pôvodný valorizovaný starobný dôchodok, ktorý je už vyšší ako ten minimálny,“ dodal Kontúr s tým, že počet poberateľov tejto dávky je za prvé štyri mesiace tohto roka nižší ako v závere roka 2023.

Ich počet v roku 2025 zatiaľ nie je možné odhadnúť. „Bude to súvisieť so zvyšovaním životného minima od 1. júla 2024, konkrétne sumy vydá vo svojom opatrení Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ako aj od valorizácie dôchodkových dávok od 1. januára 2025, ktorá bude známa koncom roka,“ uzatvára hovorca a potvrdzuje, že sa rast minimálnych dôchodkov predpokladá.

Zdroje: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Štandard, Sociálna poisťovňa, Sociálna poisťovňa

Najnovšie videá

Trendové videá