Štát spoplatní dôležitú službu, ktorá bola zadarmo: Danko vyrukoval s kontroverznou novelou

  • SNS navrhuje nezvyčajnú novelu zákona
  • Spoplatniť chce službu, ktorá bola doteraz zadarmo
  • Opozícia aj mimovládky hovoria o odobratí práva ľudí
Danko - za krokmi šimkovičovej stojím
Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas 12. schôdze Národnej rady SR 7. mája 2024 v Bratislave. TASR/Martin Baumann
  • SNS navrhuje nezvyčajnú novelu zákona
  • Spoplatniť chce službu, ktorá bola doteraz zadarmo
  • Opozícia aj mimovládky hovoria o odobratí práva ľudí

V zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám majú Slováci nárok na informácie, ktoré nie sú niekde uverejnené. Ministerstvá a štátna správa musia na tieto informácie občanom odpovedať podľa lehôt na to určených, zväčša do ôsmich dní.

Tento zákon využívajú novinári, keď sa snažia zistiť doteraz nezverejnené, no slobodné informácie, ku ktorým majú právo prístupu. Často však po ňom siahajú aj bežní občania Slovenska.

Umožňuje im to aj stránka chcemvediet.sk, na ktorej môžu podľa zoznamu príslušných inštitúcií zaslať takzvanú infožiadosť. Väčšinou ide o vlastnícke vzťahy vo firmách, nejasnosti majetkových priznaní a ďalších informácií.

Zároveň však tento zákon umožňuje napríklad Národnej rade (NR) SR, aby zverejňovala informácie, akými sú majetkové priznania poslancov, výsledky hlasovania či predkladané návrhy.

Poslanci koaličnej strany SNS (Adam Lučanský, Milan Garaj, Andrej Danko a Rudolf Huliak) však predložili do parlamentu novelu tohto zákona, ktorou by sa prístup k informáciám spoplatnil.

Chcú zaviesť mechanizmus, ktorý by umožnil povinným osobám efektívnejšie riadiť proces poskytovania informácií a zabezpečiť úhradu nákladov spojených s rozsiahlym vyhľadávaním a sprístupňovaním informácií.

Nejasné sumy

Skupina poslancov z SNS však návrhu novely zákona nešpecifikuje konkrétnu výšku súm, za ktoré by sa poskytovali informácie. 

„Ak povinná osoba bude za poskytnutie informácie požadovať úhradu, písomne oznámi túto skutočnosť spolu s výškou úhrady žiadateľovi pred poskytnutím informácie. Z oznámenia musí byť zrejmé, na základe akých skutočností a akým spôsobom bola výška úhrady povinnou osobou vyčíslená,“ píše sa v návrhu.

Argumentujú dlhotrvajúcimi problémami v prípadoch, keď sú povinné osoby zahlcované „častými alebo nadmernými požiadavkami na sprístupnenie informácií“. Niektoré požiadavky si podľa koaličných poslancov vyžadujú mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií, čo výrazne zaťažuje administratívne kapacity a zdroje.

Zároveň však v dôvodovej správe uvádzajú: Z hľadiska vplyvov na rozpočet verejnej správy sa očakáva, že zavedenie úhrady nákladov prinesie malé príjmy, ktoré čiastočne pokryjú náklady spojené s administráciou a poskytovaním informácií.“

Súčasný zákon podľa predkladateľov neobsahuje dostatočne špecifikované mechanizmy, ktoré by umožňovali efektívne riadenie nákladov spojených s vyhľadávaním a poskytovaním informácií.

„Povinné osoby sú tak často nútené sprístupňovať informácie bez nároku na úhradu nákladov, čo môže viesť k neefektívnemu využívaniu verejných zdrojov,“ tvrdia poslanci za SNS. Účinnosť novely v prípade jej schválenia navrhujú od 1. decembra 2024.

Nesúhlasí opozícia ani mimovládky

Podľa opozície a viacerých mimovládnych organizácií berú poslanci novelou občanom ústavou garantované právo na informácie. Parlamentní poslanci z klubu hnutia Slovensko, KÚ, Za ľudí ju navrhnú v parlamente stiahnuť, nevylúčili ani podanie na Ústavný súd SR.

„Vláda berie občanom ústavné právo na informácie o tom, ako šafári s ich peniazmi. Vládna koalícia chce spoplatniť prakticky akúkoľvek žiadosť o informácie, čo znamená, že väčšina občanov sa radšej nič pýtať nebude. Zákon, ktorý predložili poslanci SNS do parlamentu, vôbec neurčuje hranice poplatku, ani nehovorí o tom, aká je primeraná výška poplatku za žiadosť o informácie,“ uviedla poslankyňa z klubu hnutia Slovensko, KÚ, Za ľudí Veronika Remišová.

Novelou sa podľa nej výrazne skomplikuje prístup k informáciám, a to aj na regionálnej úrovni. Poukázala na Ústavu SR, ktorá garantuje občanom právo na informácie. „Pokladáme za protiústavné, ak si chce štátny aparát pýtať peniaze za niečo, čo občanovi zaručuje ústava,“ dodala.

Aj organizácie Ekofórum, Klimatická koalícia, Slovenský ochranársky snem a Špirála hovoria o porušení práv ľudí. Upozornili, že výsledkom zmien bude porušenie práv na informácie, čo je ďalším zásahom proti demokratickým princípom garantovaným v ústave.

Problém nevidia v samotnom spoplatnení. Podotkli však, že novela zavádza svojvôľu v tom, za ktoré informácie by musel občan platiť a rovnako v možnosti stanoviť výšku sumy za požadovanú informáciu. Chýba im aj možnosť odvolať sa.

Zdroje: TASR, Slov-lex, NR SR, NR SR

Najnovšie videá

Trendové videá