Tomáš ide „robiť poriadok“ s viac ako 100-tisíc živnostníkmi. Oznámil radikálne opatrenia

  • Niektorí nepodnikajú, vykonávajú závislú prácu ako bežní zamestnanci
  • Formálne však pracujú na živnosť
  • Pre štát to je problém, a tak chce konať
Erik Tomáš
Na snímke Erik Tomáš (Hlas-SD) Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
  • Niektorí nepodnikajú, vykonávajú závislú prácu ako bežní zamestnanci
  • Formálne však pracujú na živnosť
  • Pre štát to je problém, a tak chce konať

Na Slovensku je evidovaných mnoho takzvaných fiktívnych či dokonca nútených živnostníkov. Hoci v skutočnosti nepodnikajú a vykonávajú závislú prácu ako bežní zamestnanci, formálne pracujú na živnosť.

Nelegálnym zamestnávateľom pritom hrozí pokuta od inšpektorátov práce, a to až vo výške od 2 000 do 200 000 eur. Viac ako 100 000 živnostníkov pritom môže podľa odborníkov spoločnosti Highgate Law & Tax pracovať ako bežní zamestnanci. Viacero firiem láka na živnosť najmä pre daňovo-odvodové zmierenie.

Zamestnávateľ má tak nižšie odvody, keďže je oslobodený od platenia zdravotného a sociálneho poistenia. Najviac fiktívnych živnostníkov je podľa daňového právnika spoločnosti Highgate Law & Tax Petra Vargu možné vidieť v stavebníctve, poľnohospodárstve, doprave či vo výrobe.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) upozornil na takzvané nútené živnosti a uviedol, že s nimi plánuje „urobiť poriadok“.

Musia sa stanoviť hranice

Tomáš chce o podmienkach rokovať so Slovenským živnostenským zväzom, aj so zamestnávateľmi. Výsledkom stretnutí má pritom byť novela Zákonníka práce. Majú sa takto jasne stanoviť hranice a podmienky, čo je ešte živnosť a čo už je riadny pracovný pomer. Musia však k tomu podľa Tomáša dospieť až po diskusii.

„Viac ako 100 000 ľudí je na nútenej živnosti, napriek tomu, že vykazujú znaky pracovnoprávneho vzťahu. Máme vysokú mieru nútených živností na Slovensku, v rámci rebríčka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sme na popredných miestach, čo nie je dobrý stav. Rozumiem zamestnancovi, ktorý je prinútený byť živnostníkom a má vyšší čistý príjem. Nie je to však dobré do budúcnosti, napríklad pri odchode do dôchodku, keď zistí, aký nízky dôchodok bude mať,“ uviedol na tlačovej konferencii Tomáš.

Ako uvádza portál TV JOJ noviny.sk, podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislava Mechunku sú vysoké čísla nútených živností najmä v regiónoch, kde je vysoká miera nezamestnanosti, akými sú Sabinov, Medzilaborce, Rožňava či Revúca. 

„Chce to asi väčšiu analýzu. Všetci asistenti poslancov NR SR sú živnostníci. Je to nútené alebo je to povolené?“ pýta sa predseda Slovenskej živnostenskej komory Oldřich Holiš.

Štát by mohol získať 177 až 251 miliónov eur ročne

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií (MF) SR vyčíslil, že ak by klesol v krajine počet fiktívnych živnostníkov na priemer EÚ, štát by mohol získať na daniach a odvodoch 177 až 251 miliónov eur ročne. 

Počet fiktívnych živnostníkov zároveň dlhodobo rastie. Firmy si týmto spôsobom zamestnávania podľa ÚHP znižujú náklady a nekalým spôsobom si vytvárajú konkurenčnú výhodu. Identifikovať využívanie fiktívnych živnostníkov sa pritom dá napríklad cez zverejnené ponuky prác. 

Podľa analytikov ÚHP sú najrýchlejšou cesta k zníženiu počtu fiktívnych živnostníkov cielené kontroly zo strany inšpektorátov práce zamerané na tie firmy, kde môže byť podozrenie na takýto typ zamestnávania.

„Z dlhodobého hľadiska odporúčame pristúpiť k aktualizácii Zákonníka práce, ak to bude nutné kvôli efektivite kontrol. Zamerať sa treba aj na zníženie motivácií firiem využívať fiktívnych živnostníkov,“ dodali v komentári analytici ÚHP.

Zdroje: TASR, SITA, TK Erika Tomáša, noviny.sk, Ministerstvo financií

Najnovšie videá

Trendové videá