Na trh dorazilo „mini Lamborghini“. Nový elektromobil si môže dovoliť takmer každý

  • Čínska spoločnosť prichádza s novým elektromobilom
  • Jeho cena je spomedzi konkurentov najnižšia
  • Prekvapí ťa aj výbava
nový elektromobil BYD
Nový elektromobil Seagull EV BYD
  • Čínska spoločnosť prichádza s novým elektromobilom
  • Jeho cena je spomedzi konkurentov najnižšia
  • Prekvapí ťa aj výbava

Čínska spoločnosť BYD uvedie budúci rok na európsky trh svoj zatiaľ najlacnejší elektromobil Seagull EV, píše portál electrek.co. Pre jeho nízku cenu vyvoláva rozruch medzi zahraničnými konkurentmi. Má prezývku „mini Lamborghini“, keďže projekt viedol bývalý dizajnér Lamborghini Wolfgang Egger.

Spoločnosť BYD začiatkom tohto roka vyhlásila „oslobodzovací boj“ proti vozidlám na plynový pohon. Na trh priniesla svoj najlacnejší elektromobil Seagull Honor Edition. Jeho cena začína na 9 700 dolároch (cca 8 971 eur) a základná verzia nového modelu Seagullu EV začína tiež pod 10 000 dolármi (cca 9 248 eur).

Nízka cena

BYD Seagull je v Číne k dispozícii v troch výbavách. Základná verzia (Active) stojí niečo menej ako 10 000 dolárov (cca 9 248 eur). Výbava Free sa začína na sume 10 500 dolárov (cca 9 711 eur), zatiaľ čo vrcholný model Flying stojí 12 000 dolárov (cca 11 098 eur).

Budúci rok uvedie firma Seagull EV na európsky trh, aby konkuroval Wolkswagenu, Stellantisu a ďalším na domácej pôde. Elektromobil poháňaný batériami BYD Blade je k dispozícii v modeloch s kapacitou 30,08 kWh a 38,88 kWh, ktoré poskytujú dojazd až 190 míľ (305 kilometrov), resp. 252 míľ (405 km). Spoločnosť BYD očakáva, že cena modelu Seagull sa bude napriek clám začínať na menej ako 20 000 eurách. 

A BYD sa pri tom nezastaví. Podľa európskeho výkonného riaditeľa Michaela Shu plánuje výrobca elektromobilov uviesť na trh elektromobil vyššej triedy za 25 000 eur. Okrem toho BYD očakáva, že vďaka dvom závodom plánovaným v regióne prekoná potenciálny vplyv ciel EÚ na elektrické vozidlá vyrobené v Číne.

Rozruch medzi konkurentmi

Nový elektromobil Seagull od spoločnosti BYD za 10 000 dolárov vyvoláva rozruch medzi konkurentmi. Terry Woychowski, bývalý výkonný riaditeľ GM a prezident pre automobilový priemysel v spoločnosti Caresoft Global, označil začiatkom tohto roka lacný Seagull spoločnosti BYD za potenciálne „varovanie pre zvyšok odvetvia“.

Caresoft, inžinierska a poradenská firma, skúma každý komponent vozidla, aby zistila, ako ho možno pre jej klientov vylepšiť. Po testovaní modelu Seagull spoločnosť uviedla, že je jednoduchý a efektívne navrhnutý. Zároveň bola prekvapená kvalitou a spoľahlivosťou elektromobilu.

„To, čo robia, robia veľmi dobre. Spoločnosť BYD už uviedla model Seagull na zahraničné trhy vrátane Brazílie,“ povedal Woychowski.

Nízkonákladový elektromobil spoločnosti BYD, ktorý sa predáva pod názvom Dolphin Mini, sa v Brazílii začína na cene približne 20 000 dolárov (cca 18 497 eur), čo predstavuje nižšiu cenu, ako má väčšina konkurencie. V Mexiku sa cena začína na 19 780 dolároch (cca 18 294 eur).

Konkurent Tesly? 

Hoci viacerí výrobcovia automobilov nedávno oznámili plány na uvedenie cenovo dostupných elektrických vozidiel, BYD je už teraz na špičke trhu. Vzhľadom na to, že BYD Seagull EV za 10 000 dolárov prichádza na celosvetový trh, konkurenti sa pripravujú na jeho vplyv.

Iné automobilky, ako napríklad Ford a Kia, zmenili svoje plány a zameriavajú sa na menšie a cenovo dostupnejšie elektrické vozidlá, aby udržali krok s dopytom. Hoci je spoločnosť BYD známa najmä vďaka svojim lacným elektromobilom, automobilka expanduje do nových segmentov.

Spoločnosť BYD uviedla na trh model Sea Lion 07, elektrické SUV strednej veľkosti, ktoré má konkurovať najpredávanejšiemu modelu Y spoločnosti Tesla. Cena nového elektrického SUV začína na 26 250 dolároch (cca 24 278 eur) a znižuje tak cenu modelu Y, ktorý sa v Číne začína na 34 550 dolároch (cca 31 954 eur).

Zdroj: Electrek.co

Najnovšie videá

Trendové videá