Neurologička otvorene: Kvalitu nášho života neovplyvňuje to, ako dlho spíme, ale ako kvalitne (RADY A TIPY)

  • Nedostatok spánku alebo jeho nadmerné množstvo môže mať vážne zdravotné dôsledky
  • Uznávaná neurologička objasňuje, ako je prepojená kvalita našich životov a toho, ako v noci spíme
Prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc.
SANQUIS, DALL-E
  • Nedostatok spánku alebo jeho nadmerné množstvo môže mať vážne zdravotné dôsledky
  • Uznávaná neurologička objasňuje, ako je prepojená kvalita našich životov a toho, ako v noci spíme

Spánok predstavuje jednu tretinu nášho života. Je nevyhnutný nielen pre obnovu fyzických a duševných síl, ale aj pre kognitívne funkcie a metabolické procesy v našom tele.

MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc., profesorka neurológie zameriavajúca sa na spánkovú medicínu, upozorňuje, že mnohí si to neuvedomujú, no nekvalitný spánok môže mať vážne dôsledky na naše celkové zdravie.

Fyziologický spánok je zásadný pre regeneráciu duševných a fyzických síl, tvorbu pamäťových stôp a kognitívne funkcie. Okrem toho je kľúčový aj pre rôzne metabolické procesy.

Ako vysvetľuje prof. Nevšímalová, „časté prebúdzacie reakcie počas spánku vedú k uvoľňovaniu stresových hormónov, čo môže zrýchliť aterosklerotické zmeny“. To znamená, že nekvalitný spánok zvyšuje riziko infarktov, cievnych mozgových príhod a aj ďalších zdravotných komplikácií.

Navyše, fragmentácia spánku, ktorá je sprevádzaná častými zmenami spánkových fáz a zníženou efektivitou spánku, je rizikovým faktorom pre vznik metabolického syndrómu, obezity, diabetu 2. typu a dysbalancie neuroendokrinného a imunitného systému. Tieto poruchy môžu dokonca viesť aj k depresii.

Dĺžka spánku a riziko úmrtnosti

Epidemiologické štúdie ukazujú, že rizikovým faktorom v našich životoch je nielen chronicky skracovaný spánok, ale aj nadmerný spánok. Podľa Daneila Kripkeho a jeho kolegov, ktorí analyzovali údaje od 1,1 milióna ľudí, je najnižšie riziko mortality spojené so 7-hodinovým nočným spánkom. Úmrtnosť sa výrazne zvyšuje pri skrátení spánku pod 6 hodín a predĺžení spánku nad 8 hodín.

Jednoducho povedané, príliš veľa spánku, rovnako ako príliš málo spánku, môže byť škodlivé pre zdravie. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí pravidelne spia viac ako 9 hodín za noc, majú vyššie riziko vážnych zdravotných problémov spojených s krvným obehom v mozgu, čo môže viesť k smrteľným následkom.

Fragmentácia spánku a časté prebúdzacie reakcie vedú k zvýšenej sekrécii stresových hormónov ako adrenalín a kortizol, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

„Stresová odpoveď ovplyvňuje normálne neurovegetatívne a hormonálne procesy, čo môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku, hladiny cholesterolu a triglyceridov,“ vysvetľuje prof. Nevšímalová.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: BMJ, Science Daily, Sleep Foundation

Najnovšie videá

Trendové videá