Za 10 minút denne dosiahneš životný balans bez stresu. Tieto 4 dychové cvičenia ti zmenia život

  • Dychové cvičenia sú známym trendom pre dosiahnutie pokoja
  • Vieme, čo o nich hovoria štúdie
  • Ide o trend, alebo funkčnú techniku?
Dychové cvičenia
Ilustračné foto Archív Canva
  • Dychové cvičenia sú známym trendom pre dosiahnutie pokoja
  • Vieme, čo o nich hovoria štúdie
  • Ide o trend, alebo funkčnú techniku?

Dýchanie nám všetkým pripadá ako jednoduchý koncept, ktorý, samozrejme, robíme úplne bez povšimnutia. Ak však zažívaš v dennom živote priveľa stresu, aj takáto samozrejmá vec ti môže pomôcť získať životný balans. Mnohé štúdie tvrdia, že jednoduché dychové cvičenia nám pomôžu dosiahnuť nevídané výsledky.

Psychologické výskumy odhaľujú, že dychové cvičenia sú veľmi účinnou nefarmakologickou pomôckou na zlepšenie zvládania emócií. Pomôžu ti nájsť „rovnú zem pod nohami“ a prispievajú k lepšiemu zvládaniu stresu, úzkosti či depresie. 

Napríklad známy holandský motivátor Wim Hof tvrdí, že ak získame kontrolu nad svojím telom a dýchaním, dokážeme dosiahnuť neuveriteľné veci. Propaguje jednoduché dychové cvičenie, ktoré ti zaberie len krátky čas. 

Jedno kolo dýchacieho cvičenia Wima Hofa zvládneš bez problémov. Najprv si nájdi pohodlné miesto na cvičenie. Ľahni si na posteľ, zem alebo pohovku – iné podklady nie sú vhodné. Cvičenie začni intenzívnym nádychom cez nos, ktorý by mal byť hlboký a energický.

Potom pokojne vydýchni cez ústa. Tieto dva kroky – nádych cez nos a výdych cez ústa – zopakuj 30-krát. Pri tridsiatom nádychu vydýchni na približne 80 – 90 % a potom vydrž bez nádychu čo najdlhšie, ako len môžeš. Keď pocítiš silnú potrebu nadýchnuť sa, urob to, ale snaž sa vydržať ešte 15 sekúnd, pokým vydýchneš.

Toto cvičenie by ti malo pomôcť získať kontrolu nad svojím telom. Ako veľmi však môžeme veriť slovám holandského „influencera“? Práve preto sme sa rozhodli zistiť, čo si o benefitoch dychových cvičení skutočne myslí veda. Ide o trend novodobých „hippies“, alebo by nám naozaj všetkým prospelo sa sem-tam správne nadýchnuť?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Pubmed, Redakcia, Nature, National Library Of Medicine

Najnovšie videá

Trendové videá