Návrat na miesto dvojnásobnej tragédie: K vraku Titanicu mieri miliardár Larry Connor

  • K Titanicu má namierené miliardár Larry Connor
  • Urobí tak rok po tom, ako na mieste došlo k tragédii
  • Ponorka implodovala, päť ľudí zomrelo
Na snímke vrak Titanicu a miliardár Larry Connor.
Ilustračné foto Unsplash/NOAA, Reprofoto: Instagram/axiom.space
  • K Titanicu má namierené miliardár Larry Connor
  • Urobí tak rok po tom, ako na mieste došlo k tragédii
  • Ponorka implodovala, päť ľudí zomrelo

Ubehol necelý rok od tragédie, ktorá sa udiala, keď sa skupinka ľudí rozhodla prezrieť si zblízka trosky Titanicu. Táto monumentálna loď, ako iste vieš, stroskotala v Atlantickom oceáne a odvtedy láka mnohých zvedavcov. Pätici ľudí sa to ale stalo osudné. Ako sme ťa informovali vlani v júni, do pátrania po zmiznutej miniponorke boli zapojené všetky záchranné zložky, žiaľ, posádku sa už zachrániť nepodarilo.

Malá ponorka Titan dopadla 488 metrov od vraku Titanicu po tom, ako na jej palube došlo k implózii. Posádka sa už zhliadnutia vraku lode neodžila. Obete pochádzali z Anglicka, Francúzska, Pakistanu a Spojených štátov.

Titan vlastnila a prevádzkovala spoločnosť OceanGate Expeditions so sídlom v americkom meste Everett v štáte Washington. Loď Polar Prince, z ktorej ponorka vyrážala, je registrovaná v Kanade. Nebola to jej jediná cesta k vraku lode. Prevádzkovateľ ponúkal výlety miniponorkou za štvrť milióna amerických dolárov na osobu. Viac sme ťa o tom informovali v tomto článku.

Implózia miniponorky ale boháčov neodradila. Podľa informácií portálu Forbes k Titanicu mieri miliardár Larry Connor. 

Svetu chce niečo dokázať

Forbes píše, že realitný investor má momentálne majetok v čistej hodnote 2 miliardy dolárov. Na ponorku Triton Submarines sa nalodí s generálnym riaditeľom spoločnosti, aby dokázal, že odvetvie prieskumu oceánov je bezpečné. Portál sa odvoláva na The Wall Street Journal, pre ktorý povedal, že je ponor stále bezpečný. A to aj potom, čo implodovala ponorka Titan už neexistujúcej spoločnosti OceanGate.

Miliardár oslovil generálneho riaditeľa Tritonu, Patricka Laheyho len niekoľko dní po implózii ponorky Titan a vyjadril záujem o obnovenie ponoru na inom plavidle. Chce „ukázať ľuďom na celom svete, že hoci je oceán extrémne silný, môže byť úžasný a príjemný. Skutočne vie meniť život, ak na to pôjdete správnym spôsobom“. Connor to povedal pre denník The Wall Street Journal, píše Forbes.

Dvojica nastúpi na palubu Triton 4000/2 Abyssal Explorer, ktorá sa údajne môže bezpečne potápať až do hĺbky 4 000 metrov – o 200 viac, než je hĺbka slávneho vraku Titanicu.

Na snímke mapa, kde sa nachádza Titanic.
zdroj: Reprofoto: Google Maps

Pre 74-ročného Connora to nebude prvé dobrodružstvo. Absolvoval aj zoskok padákom z balóna v rekordnej výške 38 139 stôp (približne 11 624 metrov). Ponoril sa aj do hĺbky 35 876 ​​stôp (približne 10 935 metrov) pod hladinou mora do Mariánskej priekopy, čím a stal sa jedným z najlepších na svete. Patrí tiež k prvým súkromným astronautom, keďže v roku 2022 letel na ISS na misii Axiom 1.

Connor spoluzakladal realitnú firmu v Daytone v štáte Ohio v roku 1991 a o desať rokov neskôr kúpil aj podiel svojich partnerov. Teraz investuje do luxusných bytových domov po celej krajine prostredníctvom Connor Group, ktorá má ročnú mieru návratnosti 30,4 %. Connor Group predala od roku 1996 nehnuteľnosti v hodnote viac ako 6 miliárd dolárov, čo jej zakladateľovi poskytlo odhadovanú osobnú čistú hodnotu 2 miliardy dolárov, čo z neho od utorka (28. mája) robí 1 691. najbohatšieho človeka na svete.

K Titanicu nepôjde sám

Boháč ale nebude v ponorke sedieť sám. Pripojí sa k nemu Patrickom Lahey, jeden z najskúsenejších prevádzkovateľov ponoriek na svete a spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ Triton Submarines. Informoval o tom portál Sky News. Connor sa vyjadril, že Lahey o tom premýšľal už viac ako desať rokov, ale nemal na to potrebnú techniku. Pred piatimi rokmi by zostavenie takého plavidla podľa neho nebolo možné.

Spoločne teraz sadnú do ponorky v hodnote 20 miliónov dolárov (približne 18,5 milióna eur) s názvom Triton 4000/2 Abyssal Explorer. Číslo 4 000 v názve označuje hĺbku, do ktorej sa môže údajne ponoriť v metroch.

Lahey povedal, že Connor mu zavolal len pár dní po smrtiacej implózii. „Zavolal mi a povedal: „Musíme postaviť ponorku, ktorá sa dokáže opakovane a bezpečne potápať (do hĺbok na úrovni Titanicu) a ukázať svetu, že je to možné, a že Titan je mašinka,“ cituje výkonného riaditeľa portál s odvolaním sa na The Wall Street Journal.

Triton a ďalší významní výrobcovia používajú pre svoje plavidlá námorné klasifikačné spoločnosti tretích strán. To znamená, že sú bezpečné a spĺňajú všetky predpisy. Lahey dodal, že je blízkym priateľom Paula-Henriho Nargeoleta, jedného z pasažierov Titanu a hlbokomorského prieskumníka, ktorého poznal ako PH.

Craig Barnett, riaditeľ predaja Tritonu, uviedol, že firma dodala 18 ponorných lodí za posledných 15 rokov a päť za posledné tri. Dodal tiež, že pred tragédiou v OceanGate Triton pracoval na 15 rôznych projektoch.

Nový stroj

K vraku sa odvážlivci priblížia vďaka ultramodernej ponorke spoločnosti Triton Submarines. Nejde len o nejakú hračku. Táto 12-tisíc kilová technika je jediný ponorný prístroj s akrylovým trupom, ktorý je komerčne certifikovaný na ponory nad 13 000 stôp (cca 4 000 metrov). Uvádza to výrobca na svojom webe

Triton Submarines dodáva, že ponorka je vysoko výkonná a flexibilná a je navrhnutá špeciálne pre profesionálov. Jeho možnosť ponoru do 4 000 metrov z neho robí ideálne ponorné zariadenie na opakované výlety do hlbín oceánu.

Počas potápania poskytuje chránený dizajn s názvom „Gull Wing“ bezkonkurenčnú všestrannosť prevádzky. So stiahnutými krídlami je ponorka efektívna pre výstup a zostup a je schopná manévrovať v neuveriteľne stiesnených priestoroch a okolo nich. Nízke umiestnenie osvetlenia a kamier je ideálne pre makro prácu, vedecké pozorovanie alebo natáčanie zblízka.

Ku Titaniku sa ponorí Connor na ponorke od spoločnosti Triton Submarines.
zdroj: Instagram/tritonsubmarines

S čiastočne roztiahnutými krídlami umožňuje funkcia Silent Glide TRITON Abyssal Explorer ponorke sledovať objekty, udržiavať kurz a kĺzať smerom k bodom záujmu bez toho, aby zapájala osem trysiek s priamym pohonom.

Plne rozmiestnené Gull Wings zdvíhajú pohon vozidla smerom nahor a preč od morského dna, čím zaisťujú, že krehké druhy rastlín alebo voľne plávajúce živočíchy zostanú nerušené. Kamery umiestnené na koncoch krídel poskytujú dokonalý vonkajší pohľad, z ktorého možno snímať ponorku a jej cestujúcich, čo je ideálne pre produkcie pod vedením moderátora.

„Trupy Triton s nulovým skreslením sú preferovanou voľbou špičkových filmárov,“ dodávajú na svojom webe. Dokumentaristi ich využili napríklad pri natáčaní dokumentu Blue Planet II.

Zdroje: Archív Startitup, Forbes, Instagram/tritonsubmarines, Sky News, Triton Submarines

Najnovšie videá

Trendové videá