Základná potravina na Slovensku drasticky zlacnela. V jej produkcii sme sebestační na 100 %

  • Cukor je jediná potravina, ktorú nedovážame zo zahraničia
  • Jeho cena medziročne klesla o množstvo percent
  • Poľnohospodárov to však vôbec neteší
cukor
Ilustračný obrázok TASR/Vladimír Miček, Henrich Mišovič
  • Cukor je jediná potravina, ktorú nedovážame zo zahraničia
  • Jeho cena medziročne klesla o množstvo percent
  • Poľnohospodárov to však vôbec neteší

Cena cukru klesá k neuveriteľným minimám. Na svetových trhoch je aj o tretinu nižšia ako predchádzajúci rok. Celosvetový prepad cien sa odzrkadľuje nielen na pultoch obchodov, ale aj na slovenských cukrovaroch. Nízke ceny totiž ohrozujú ich existenciu. 

Ešte v novembri 2023 sa na svetových trhoch predávala jedna libra cukru (necelý pol kilogram) za približne 28 dolárových centov (približne 0,26 eura), informuje RTVS. Dnes je cena za toto množstvo o tretinu menšia.

Cukor za menej ako 20 centov

Analytička Eva Sadovská sa v reportáži pre RTVS vyjadrila, že dôvodom je to, že sa očakáva jeho prebytok. Predovšetkým z Brazílie, kde bude, pravdepodobne, historicky druhá najvyššia úroda alebo produkcia cukru.

Cena na svetovom trhu sa odvíja aj na cene cukru, ktorý bežne dostať v obchodoch. Ako podotkla analytička Sadovská, už v marci evidovali medziročný pokles cien cukru o približne 18 percent. „Keď je svetový trh na nízkych úrovniach, začína sa určitý tlak aj na lokálne ceny. My sa musíme prispôsobovať aj cenovo, aj všetkým,“ vyjadril sa predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Cukor na Slovensku je náš 

Cukor je na Slovensku jedinou potravinou, v ktorej sme na 100-percentne sebestační a taktiež ho vyrábame z domácej suroviny, presnejšie slovenskej cukrovej repy. K slovenskému cukru sa vyjadril ešte v januári 2024 aj predseda vlády.

Konkrétne na stretnutí Trenčianskej Teplej, kde sa stretol s predstaviteľmi spoločnosti Považský cukor a. s., zástupcami Slovenského cukrovarníckeho spolku a Zväzu pestovateľov cukrovej repy na Slovensku.

„Pokiaľ ide o cukrovú repu a cukor ako produkt z cukrovej repy, je Slovensko sebestačné a dokonca časť produkcie aj vyváža. Vďaka existencii dvoch cukrovarov vyprodukujeme asi 8-tisíc kamiónov cukru v hodnote 130 až 140 miliónov eur. To je správna cesta, ktorou by sa mali uberať aj ďalšie oblasti slovenského poľnohospodárstva,“ vyjadril sa vtedy predseda vlády SR Robert Fico ešte v januári 2024, uvádza stránka Úradu vlády SR

Nízke ceny zničia to jediné, čo máme 

K pestovaniu cukrovej repy sa vrátil aj Vysokoškolský poľnohospodársky podnik v Nitre. Ako sa vyjadril zástupca Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Jakub Mankovecký, pestovanie cukrovej repy je výhodné.

„Samozrejme, preto, že cenovo je to veľmi rentabilné a taktiež aj z pohľadu zlepšenia osevného postupu.“ Čo sa týka výrazného prepadu cien, tie podľa jeho vyjadrenia zatiaľ nepocítili, a to najmä z dôvodu, že cenu si určujú dopredu. 

Farmári cukrovej repy si s cukrovarmi dohadujú sumy pred sezónou. Výkyvy z uplynulých mesiacov na ich ceny tento rok nemajú vplyv a tak im neprinesú straty. Celosvetová nízka cena cukru však môže v budúcnosti predstavovať problém pre chod slovenských výrobcov.

„V budúcich rokoch, ak sa situácia nezlepší a nezmení, môžu nastať problémy s cenami a s nimi aj so záujmom pestovateľov. Pokles plôch by mohol znamenať pokles sebestačnosti, čo by malo vplyv aj na naše cukrovary. Z ich pohľadu je nutné udržať podpory pre sektor,“ vysvetlil Mankovecký.

Nateraz straty nezaznamenali ani cukrovary. „Zatiaľ to vychádza, ale možno nás čaká zopár ťažkých rokov,“ uviedol predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku pre RTVS.

Rovnako však aj predseda Abelovič vníma, že znižovanie cien môže mať fatálny dopad na slovenskú produkciu. „Tak ako v súčasnosti platnej spoločnej poľnohospodárskej politike, takisto aj v novej spoločnej poľnohospodárskej politike na roky 2028 – 2034, ktorá sa začína formulovať,“ dodal Abelovič. 

To, že cukrovary na Slovensku môžu byť ohrozené, potvrdzuje aj fakt, koľko sme ich mali v minulosti a koľko ich máme dnes. Zatiaľ čo predtým na našom území fungovalo až 10 cukrovarov, v súčasnosti fungujú posledné dva. 

Zdroje: RTVS, Úrad vlády SR 

Najnovšie videá

Trendové videá