Obľúbené kúpeľné mestečko na Slovensku ničí mafia. „Drevo sa vyváža a kopec ľudí na nej bohatne,“ tvrdia občania

  • Ťažba dreva ohrozuje liečivý účinok kúpeľov
  • Niektorí obyvatelia tvrdia, že za všetkým je biznis, na ktorom bohatne úzka skupina ľudí
Pohľad na kúpele Štós.
Ťažba dreva ohrozuje liečivý účinok kúpeľov Wikimedia Commons/Jan Starec, Wikimedia Commons/Kúpele Štós
  • Ťažba dreva ohrozuje liečivý účinok kúpeľov
  • Niektorí obyvatelia tvrdia, že za všetkým je biznis, na ktorom bohatne úzka skupina ľudí

Klimatické kúpele Štós na východnom Slovensku zápasia o prežitie kvôli necitlivej ťažbe dreva. Tá ohrozuje ich liečivé účinky a odrádza návštevníkov z celej Európy.

Niektorí miestni obyvatelia tvrdia, že za tým stojí biznis, z ktorého profituje len malá skupina ľudí. Ako informuje portál Správy RTVS, bývalý starosta založil obecný podnik a údajne s obecnými majetkami nakladá ako so svojimi vlastnými. 

„Nachádzame sa nad kúpeľmi Štós. Kúpeľní hostia, ktorí ich navštevujú v rámci liečby dýchacieho aparátu, počas prechádzok zistili, že tu padajú stromy, je tu ťažba, nevedeli tadiaľ prejsť. Vyzeralo to skutočne katastrofálne, stromy ležali cez cestu,“ uviedol pre RTVS správca kúpeľov Štós Vojtech Kľučarovský.

Starosta však tvrdí, že o výrube stromov v kúpeľoch nič netušil. „Ani som nevedel, že tam rúbu. Mne volal pán Šimko, že pán starosta, vaši tu rúbu. Tak som volal, nerúbeme v kúpeľoch, ale 6 km od nich v našom poraste, kde je štátom predpísaná ťažba,“ uviedol bývalý starosta obce Štós Anton Imling. 

Výrub stromov v kúpeľoch ohrozuje pobyt hostí. „Sme veľmi závislí hlavne od tých ihličnanov. Vieme pochopiť, že tiež majú nejaký rubný porast, musia sa zrezať a takisto stromy, ktoré sú napadnuté. Keď sme sa ale dozvedeli, že tu má prebehnúť ťažba až smerom ku kúpeľom, tak by sme boli ako mesačná krajina s malým ostrovom s tromi palmami. Účel liečby kúpeľných hostí, ktorí sa k nám chodia liečiť bude veľmi ohrozený,“ ozrejmil Kľučarovský.

Čo sa stalo s vyrúbaným drevom?

Bývalý starosta viedol obec tri volebné obdobia ako nezávislý kandidát. Po nástupe do funkcie založil obecnú spoločnosť, ktorá aj po jeho odchode spravuje obecný majetok.

Obec sa rozdelila na dve skupiny. Jedna podporuje bývalého starostu, pretože ich zamestnáva obecná spoločnosť, druhá ho kritizuje a prirovnáva jej činnosť k mafii.

„Som rodák zo Štósu, narodil som sa tu, ale nikdy sa tu nerúbalo toľko ako teraz,“ tvrdí občan obce Štós Gabriel Goebbel.

Správca kúpeľov uviedol, že netušia, čo sa s vyrúbaným drevom vlastne stalo. „Drevo ako surovina sa vyváža a kopec ľudí na nej bohatne. Je veľa otáznikov, čo sa vlastne s to vyťaženou drevnou hmotou stalo,“ uviedol správca kúpeľov.

„Zakvalifikujú to drevo do najnižšej triedy za najnižšiu cenu, za ktorú sa predá. Odberateľ ho ale predá za vyššiu cenu a ten rozdiel ide niekomu do vrecka,“ informoval starosta obce Štós Helmut Heinz.

„Nie je to o rúbaní, drancovaní a kradnutí, verte tomu, že nie. Je to hospodárskej činnosti, ktorá je predpísaná štátom,“ uviedol bývalý starosta.

„Videl som osobne, keď im lesník vyberal jedničku a majiteľ, ktorý bral drevo, vyplácal peniaze. Neviem, prečo mu tam vyplácal peniaze na ruku, keď sa všetko fakturovalo,“ informoval obyvateľ Goebbel.

Zmiznutie vozového parku a rozdelenie poľovného revíru

V obci sa objavili otázky ohľadom vozového parku, ktorý zmizol zo spoločnosti, a ohľadom nákupu obrneného transportéra bývalého starostu. Tento transportér priniesol bývalý starosta, no spôsob jeho získania nie je jasný, pretože majetok dobrovoľného hasičského zboru patrí obci. Kúpno-predajná zmluva uvádza hodnotu transportéra 11-tisíc eur, ale faktúra chýba.

Starosta obce Štós Helmut Heinz spomenul, že financie mohli pochádzať od jedného odberateľa drevnej hmoty, ktorý potom získal drevo bez platenia. Bývalý starosta priznal, že časť peňazí na nákup transportéra pochádzala aj z jeho platu, ktorý dosahoval 2 500 eur v čistom mesačne. Tvrdí, že do transportéra investoval približne 5 000 eur.

Rozdelenie poľovného revíru v obci Štós vyvolalo nevôľu medzi miestnymi obyvateľmi. Gabriel Goebbel tvrdí, že bývalý starosta rozdelil revír na dve časti, pričom väčšiu časť vyhradili pre jeho známych, policajtov, prokurátorov a sudcov. Ostatní poľovníci mali prístup len k menšej časti.

Bývalý riaditeľ justičnej a kriminálnej polície v Košiciach Rudolf Pilarčík poprel, že by niekomu bránili poľovať. Tvrdil, že poľoval sám na základe povolenia a nezúčastňoval sa spoločných poľovačiek.

Správca kúpeľov Štós Vojtech Kľučarovský sa sťažoval, že bývalý starosta nereagoval na jeho otázky týkajúce sa hospodárenia obecnej spoločnosti. Tvrdil, že starosta nepredkladal uznesenia o hospodárení a ignoroval povinnosť informovať o pláne starostlivosti o les a cene dreva.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božík uviedol, že výsledky hospodárenia by mali byť verejne dostupné na zastupiteľstve. Obyvateľka obce však tvrdila, že na obecnom úrade sa nikdy nedozvedela o výročnej správe.

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy odporúča, aby predstavitelia samosprávy neboli nominovaní do štatutárnych pozícií obecnej spoločnosti kvôli možnému konfliktu záujmov.

Starosta obce priznal, že účtovná závierka neobsahovala podrobné informácie o ťažbe dreva. Požiadal konateľa, aby spracoval účtovnú závierku tak, aby jej porozumeli aj občania.

Podozrenia z trestných činov prevzal Úrad inšpekčnej služby

Vyšetrovanie viacerých podaní od občanov a podozrení z rôznych trestných činov prevzal Úrad inšpekčnej služby, pretože bývalý starosta teraz pracuje v Policajnom zbore. Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie však ani v jednom prípade nezačal trestné stíhanie.

Podľa policajného uznesenia Úradu inšpekčnej služby je tvrdenie o podhodnotení dreva nepravdivé, pretože všetko drevo odoberané firmou Taper prechádza kontrolou finančného úradu Maďarskej republiky.

Firma Taper, ktorej akcionárom je Peter Žiga z Hlasu-SD, patrí medzi najväčších obchodníkov s drevom na Slovensku. Bola podozrivá z miliónových daňových podvodov, ale tvrdí, že je v tomto prípade poškodená. Správca kúpeľov uviedol, že ľuďom, ktorí mali otázky na starostu, vhadzovali náboje do dvorov, cez cestu sa naťahovali drôty a horeli autá poľovníkov. Títo ľudia ustúpili a prestali sa pýtať.

Gabriel Goebbel našiel v záhrade náboje z čias druhej svetovej vojny a podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ale nikto nebol nájdený.

Portál Nový Čas upozornil na výrub stromov ešte v roku 2022, kedy upozornil na to, že to môže ohroziť kúpeľných hostí. Už vtedy vyšetroval Odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ Košice-okolie nelegálny výrub stromov v Štóse. Pôvodná škoda 14 400 eur sa znížila na 2 400 eur, čo vylúčilo trestný čin.

Bývalý starosta priznal nezákonné aktivity v lese. Správca kúpeľov Vojtech Kľučarovský sa snažil riešiť problémy s hospodárením obecnej spoločnosti, ale narazil na byrokratické prekážky. Podozrenia z nelegitímnych činností, ako obchodovanie s drevom, musia riešiť orgány činné v trestnom konaní.

Zdroje: Správy RTVS, Nový Čas

Najnovšie videá

Trendové videá