Google predstavil dlhoočakávanú novinku. Teraz sa krádeže smartfónu už nemusíš báť

  • Nová funkcia bude zavedená na všetkých zariadeniach s Androidom
  • Umožní ti lokalizovať svoje zariadenia, ak je vypnuté alebo nemá prístup k internetu
Smartfon
Freepik
  • Nová funkcia bude zavedená na všetkých zariadeniach s Androidom
  • Umožní ti lokalizovať svoje zariadenia, ak je vypnuté alebo nemá prístup k internetu

Google nedávno oznámil spustenie novej funkcie, ktorá umožní používateľom nájsť svoj smartfón aj v prípade, že je vypnutý. Táto inovatívna technológia, ktorá je súčasťou služby „Find My Device“ (Nájdi moje zariadenie), má potenciál výrazne zvýšiť bezpečnosť a pohodlie používateľov Android zariadení.

Nová úroveň zabezpečenia 

Ako informuje portál Živé, nová funkcia od Googlu prichádza po vzore Apple, ktorý už ponúka podobnú službu pre svojich používateľov. Táto aktualizácia umožní majiteľom smartfónov lokalizovať svoje zariadenie aj v prípade, že je vypnuté alebo nemá prístup k internetu.

Technológia využíva Bluetooth a ďalšie bezdrôtové signály na vytvorenie siete zariadení, ktoré môžu pomôcť nájsť stratené alebo ukradnuté zariadenie. Aj keď telefón nie je pripojený na internet, stále môže vysielať signály, ktoré iné zariadenia v okolí zachytia a odošlú jeho polohu do cloudu, kde si ju používateľ môže zobraziť.

Podľa TechRadar táto technológia funguje na podobnom princípe ako sieť Apple „Find My Device“, kde sú údaje o polohe šifrované end-to-end, čo znamená, že ani Google nemá prístup k presným údajom o polohe zariadenia.

Funkcia bude k dispozícii pre všetky zariadenia s Androidom 9 a novšími, pričom niektoré prémiové modely, ako Pixel 8 a Pixel 8 Pro, budú mať dodatočné vylepšenia. „V prípade podporovaných zariadení, ako je séria Pixel 8, platí, že ak sa v zariadení vybije batéria alebo je vypnuté, sieť ,Find My Device‘ dokáže nájsť telefón aj niekoľko hodín po jeho vypnutí,“ uvádza spoločnosť.

Globálne rozšírenie a budúce plány

Spoločnosť Google tiež pracuje na spolupráci s ďalšími výrobcami, aby túto technológiu priniesli do širšieho spektra zariadení. Podľa Android Central Google začal zavádzať sieť „Find My Device“ minulý mesiac, pričom ju plánuje globálne rozšíriť.

Služba sa aktivuje automaticky a príslušné nastavenia nájdeš v menu: Nastavenia > Google > Všetky služby > Nájdi moje zariadenie. Služba môže byť umiestnená aj medzi odporúčanými službami na predchádzajúcej karte.

Pre plnohodnotné využitie tejto funkcie je potrebné stiahnuť oficiálnu aplikáciu Find My Device priamo do telefónu. Alternatívou môže byť využitie webovej stránky, na ktorú sú odkazy dostupné priamo v nastaveniach. Tento prístup zabezpečí, že budeš mať vždy možnosť sledovať a spravovať svoje zariadenia v prípade straty alebo krádeže.

Okrem lokalizácie vypnutých zariadení bude nová aktualizácia služby „Find My Device“ obsahovať aj upozornenia na nežiaduce sledovacie zariadenia. To znamená, že používatelia budú informovaní, ak sa v ich blízkosti nachádza neznámy Bluetooth tracker, ktorý by mohol byť zneužitý na sledovanie.

Táto funkcia bude kompatibilná s trackermi tretích strán, ako sú Tile, Chipolo a Pebblebee, čo výrazne rozšíri možnosti ochrany aj lokalizácie,​ a budú obsahovať funkcie ako hlasné zvonenie na uľahčenie nájdenia stratených predmetov. Tieto zariadenia budú mať dlhú výdrž batérie, čo zabezpečí ich spoľahlivosť pri dlhodobom používaní​.

Zdroje: Živé, TechRadar, Android Central

Najnovšie videá

Trendové videá